Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το τρενάκι του Δήμου Δελφών....και άλλα παραμύθια

‘Άρθρο αναγνώστη

διαδρομή με το τραινάκι 1




Παρατηρείται το φαινόμενο να αποβιβάζονται για ώρες στην Ιτέα αρκετοί τουρίστες από τα πλοία  , που δεν έχουν τίποτε να δουν και να περάσουν ευχάριστα την ώρα τους , εκτός από ένα ηλιόλουστο καφέ στα παραλιακά καταστήματα..

Καθίσταται απαραίτητη η παρέμβαση των τοπικών αρχών στην λειτουργία δράσεων , στα πρότυπα όλων των λιμανιών της χώρας , τα τελευταία χρόνια .

Σκέψεις που προτείνονται:
1)     Να δημιουργηθεί το μουσείο λαϊκής τέχνης σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του πολιτιστικού συλλόγου «δεσμός» , έστω και στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κτίριο στην οδό Μεταμορφώσεως (παλαιά κοινότητα) , με παράλληλη μεταφορά του ωδείου στο κληροδότημα Μερκούρη ή σε αίθουσα του Κυριακοπούλειου.
2)     Να λειτουργήσει το τραινάκι ( που βρίσκεται σε parking Δελφών) με οδηγό υπάλληλο του Δήμου που θα αποσπάται τις ημέρες προσέγγισης πλοίου/ων στο λιμάνι  , ώστε να εκτελεί σε πρώτη φάση ένα δρομολόγιο που ενδεικτικά αναφέρω : Μώλος-οδός Μεταμορφώσεως-μουσείο λαϊκής τέχνης(στάση)-λόφος Αγίων Αναργύρων (στάση στο εκκλησάκι και θέαση του Δελφικού τοπίου με επισήμανση της θέσης του Δελφικού ιπποδρόμου , δεύτερου σε αρχαιότητα ιπποδρόμου του κόσμου!)-Εργατικές κατοικίες-είσοδος από οδό Αγ.Ευθυμίας/Α.Καψάλη-στροφή στην Αθ.Διάκου-«τροκαντερό»-παραλιακός δρόμος- και τέλος , αποβίβαση στο χώρο της μαρίνας. Η αστυνομία απαραίτητη στην ασφάλεια της οδικής εξυπηρέτησης του οχήματος.
3)     Αξιοποίηση με προσβασιμότητα του χώρου του καμινιού της Κίρρας. Δηλαδή: Καθαρισμός , σήμανση καθώς και  λειτουργία περιπτέρου πώλησης πήλινων σκευών (ψευδόστομων αμφορέων κ.ά) πιστών αντιγράφων αυτών που κατασκεύαζαν στο εν λόγω καμίνι  , υπό την εποπτεία και εκμετάλλευση της Εφορείας αρχαιοτήτων Δελφών. Η πρόσβαση στο χώρο με το τραινάκι , είτε μέσω περιφερειακού δρόμου , είτε μέσω δρόμου Ιτέας-Κίρρας.

Λύσεις χωρίς κόστος , καθότι οι μεν υπάλληλοι ήδη υπηρετούν και πληρώνονται (Δήμος Δελφών-Μουσείο Δελφών-Αστυνομία) , το δε πρατήριο πήλινων θα συντηρείται από τις εισπράξεις των πωλήσεων.
eus

το τρενάκι των Δελφών , στην πλατεία Ηρώων στην Ιτέα.

εικόνα από το "τροκαντερό"

εικόνα από το λόφο των Αγ.Αναργυρων

Μυκηναϊκός ψευδόστομος αμφορέας , που κατασκεύαζαν στα καμίνια της Κίρρας (χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ)

Δεύτερος  εναλλακτικός προορισμός με το τραινάκι  : Καμίνια Κίρρας , μέσω Περιφερειακού ή κεντρικού δρόμου Ιτέας-Κίρρας

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλή πρόταση για τους τουρίστες ....ΠΟΙΟΣ θα βρεθεί να υλοποιήσει αυτή την σκέψη ??? Άραγε υπάρχει κάποιος στην Φωκίδα ?????

Ανώνυμος είπε...

Εμένα η πρώτη και δεύτερη πρόταση μου φαίνονται άτοπες. Θα έχουμε ένα τραινάκι για να κάνει βόλτα τους τουρίστες που κατεβαίνουν από τα (όχι και τόσο πολλά) καράβια; Ποια αξιοθέατα θα δείχνει; Στους Αγ. Αναργύρους θα χρειάζεται 1ον ξεναγός και 2ον από πού θα πηγαίνει; Δεν υπάρχει υποδομή για κάτι τέτοιο. Είναι εθνικός δρόμος αυτός που πρέπει να περάσει και δεν επιτρέπεται ένα τέτοιο τραινάκι ούτε να τον διασχίσει. Και με συνοδεία αστυνομίας πάλι δεν επιτρέπεται να βγαίνει έξω με επιβάτες. Ωστόσο μια βόλτα μέχρι τον λόφο σαν ορεκτικό για την ξενάγησή τους στους Δελφούς δεν θα ήταν άσχημη. Καλό θα ήταν ένα ανοιχτό λεωφορείο αλλά δεν υπάρχει τέτοιο στην περιοχή.

Δεύτερον, το μουσείο λαϊκής τέχνης θα πάει άπατο και αυτό νομίζω πως το ξέρουν όλοι. Τι εκθέματα θα έχει; Φορεσιές και αργαλειούς; Όλα τα μουσεία λαϊκής τέχνης τα ίδια δείχνουν και δεν έχουν τέτοιο ενδιαφέρον ώστε να προσελκύσουν κόσμο. Μόνο και μόνο για τους τουρίστες που περιμένουν να φύγουν για Δελφούς; Δεν νομίζω.

Η τρίτη πρόταση καλή ακούγεται.

Ανώνυμος είπε...

--'Oλα "πουλιούνται" , αρκεί νάχεις καλούς πωλητές. Και το τοπίο που λέει το άρθρο είναι υπέροχο , ακόμη και ο γύρος του λόφου είναι υπέροχος και βοηθά την φαντασία των ανθρώπων να τρέξει στο 500 π.Χ , να δει τα 10 τέθριππα να αγωνίζονται σηκώνοντας κουρνιαχτό σκόνης με τους σχετικούς αλλαλαγμούς των θεατών εκεί στους πρόποδες του λοφίσκου των Αγίων Αναργύρων με τον "Ηνίοχο " να στέφεται νικητής...κιαυτό καλό είναι και μένει στον ταξιδιώτη... Εξ άλλου μόνο η απόφαση και το όραμα των τοπικών αρχόντων λείπει , όλα τα άλλα τα έχουμε..
Όσον αφορά στα εκθέματα που έχουν μαζέψει για το μουσείο νομίζω πως είναι ικανοποιητικά..
Να θυμηθείτε πως κάποια στιγμή , αφού δοθεί σε ιδιώτη , η μαρίνα Ιτέας θα αποτελεί από μόνη της "αξιοθέατο" , τουλάχιστον για τους 'Ελληνες τουρίστες.
Εξ άλλου η ιδέα του αρθρογράφου είναι Α Ν Ε Ξ Ο Δ Η ..και τυχόν αποτυχία της , απλά θα περάσει στην Ιστορία..

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω πως επαρκεί αυτή η "βόλτα" στον περιορισμένο χρόνο που διαθέτουν

οι τουρίστες.

Ανώνυμος είπε...

Κύριοι , στην Καλαμάτα τους δίνει ο Δήμος ποδήλατα για βόλτα..ΚΟΣΤΟΣ μεγάλο αγοράς και συντήρησης 100 και πλέον ποδηλάτων..
Στον Πειραιά ετοιμάζονται για μεγάλους περιπάτους με λεωφορεία .
Εδώ μιλάμε για ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς πληρώνονται και θα αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο(υπάλληλοι Δήμου-Εφορείας αρχαιοτήτων-Αστυνομικών ή λιμενικών).

Ανώνυμος είπε...

Στην προκειμένη περίπτωση , όραμα χρειάζεται όχι χρήμα .
Πετάξτε τα μικρόφωνα και συνεννοηθείτε για το καλό όλων μας.
Το Τουριστικό Προϊόν είναι το μόνο που θα απομείνει για πώληση στην Ελλάδα.
Μη βαυκαλίζεστε μερικοί πιστεύοντας ότι θα γίνει η Ελλάδα Κίνα και η Ιτιά Σαγκάη...

Ανώνυμος είπε...

Η διαδρομή αυτή είναι 4,5 χιλ , φαίνεται καλή και γρήγορη και δίνει άποψη και αίσθηση του Δελφικού χώρου και αφήνει αναμνήσεις .
Ακούγεται θετικό ένα τέτοιο εγχείρημα παρά τα εγγενή προβλήματα του Δήμου.


Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΙΤΕΑς ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΣΙΧΑΙΝΕΣΑΙ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΩΜΑ!!!!!ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ!!!ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ. ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΝΕΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ!!

Ανώνυμος είπε...

όλα πουλάνε αγαπητοί μου φίλοι , πόσο μάλλον ο μοναδικός λατρευτικός τόπος μας...Πόσες φορές σε οργανωμένες εκδρομές σας δεν αναρωτηθήκατε εκ των υστέρων μα τι χαζομάρα με πήγαν και είδα...και όμως σας πήγαν γιατί έτσι είχε προγραμματισθεί..
Τέλος πάντων για να καταλάβετε τι λέμε..ρίξτε μια ματιά σε πρόσφατο δημοσίευμα :

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/perasan-gia-texnh-ena-zeygari-gyalia.4080428.html

Ανώνυμος είπε...

Μόνο τις φωτογραφίες του Μιχάλη Σκαρίμπα (+) , να εκθέσουν , δεν χρειάζεται τίποτε άλλο..
Έχει φωτογραφήσει εκατοντάδες V.I.P's που έχουν αποβιβασθεί από προπολεμικά και μετέπειτα στο λιμάνι της Ιτέας για να επισκεφθούν τους Δελφούς.
Πολιτικοί , ηθοποιοί , τραγουδιστές , και άλλοι.

Ένας πραγματικός θησαυρός ..

Ανώνυμος είπε...

Όποιος δεν έχει σχέση με την ελεύθερη αγορά , όποιος έχει διατελέσει υπάλληλος όλη του την ζωή και μάλιστα δημόσιος Υπάλληλος ή έχει βρει μόλις βγήκε από το αυγό στρωμένο φαί και έγινε μάγκας, λίγο σεβασμό όταν μιλάτε για το τι πουλάει και το τι δεν πουλάει. Υπάρχουν περιπτώσεις φωτισμένων ανθρώπων που από οποιαδήποτε θέση μπορούν να κατανοήσουν πράγματα που δεν έχουν ζήσει αλλά αυτοί είναι ελάχιστοι και όπου εμφανίζονται παράγουν πραγματικό έργο και όλοι καταλαβαίνουν την ποιότητά τους. Πουλάνε παντού φύκια για μεταξωτές κορδέλες και ζούν και βασιλεύουν και εδώ μας λένε ότι δεν έχουμε να πουλήσουμε από τους Αγίους Ανάργυρους Δελφικό Τοπίο, Μνημείο της UNESCO, ελαιώνα ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ UNESCO ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ και ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΑ και ΙΠΠΟΔΡΟΜΟ. Με αυτά και αυτά τα λαμόγια κράτησαν γονατισμένο τον τόπο για να μας λένε σήμερα ότι το λιμάνι της Ιτέας είναι και μεταλλευτικό για να μοσχοπουλήσει ο Κυριακόπουλος και να έχει να βγάζει ο Πολυχρονόπουλος γιατί αλλιώς από τι θα ζήσουμε. Θα ζήσει όλη η τεράστια Πελοπόννησος από την Ολυμπία και την Μονεμβασιά και δεν μπορούμε να ζήσουμε στον ευλογημένο τόπο με όλα αυτά και άλλα πολλά επιπλέον και ας είμαστε το ένα πέμπτο σε έκταση και το ένα εκατοστό σε πληθυσμό. Και τάχα μας γιατί αυτή την άποψη έχουν και όχι γιατί τα έπιασαν χοντρά στην τσέπη και μας έχουν ξεπουλήσει.
Και ξέρετε και κάτι άλλο. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και σήμερα καίγεται ο κώλος μας όλων μαζί. Να απαγορευτεί εντελώς φασιστικότατα η συμμετοχή στην συζήτηση για το τι πουλάει και τι όχι των ντενεκέδων που έχουν άποψη αλλά επι δεκαετίες συμμετείχαν σε κόμματα παρατάξεις και ομάδες που είχαν την διοίκηση και τα έκαναν σκατά. Και όποιος από τους παλιούς θεωρεί ότι δεν έχει φταίξει, να το αποδείξει αποσυρόμενος εθελοντικά για το καλό του τόπου για να αναγκάσει και τους ντενεκέδες να μείνουν ξεβράκωτοι. Όσοι μένουν και παρέχουν καμουφλάζ στους ντενεκέδες είναι και αυτοί ντενεκέδες τελικά. Αι στον αγύριστο να μην το πιάσουμε και ψηλότερα τον αμανέ. Το συζητάμε ακόμα λες και είμαστε κανένας λαός ηλιθίων.

Ανώνυμος είπε...

1.Ρίξτε μια ματιά να δείτε για ποια διαδρομή μιλάμε:
http://www.naftemporiki.gr/story/627561/o-arxaioteros-entopismenos-ellinikos-ippodromos

2.Ξέρετε ότι το καμίνι στην Κίρρα λειτουργούσε τουλάχιστον από το 1300 π.Χ. Γνωρίζετε ότι είναι το δεύτερο σε μέγεθος καμίνι αυτής της περιόδου στον Ελλαδικό χώρο.

Δύο πινακιδούλες είναι λοιπόν , η μία να λέει για τον ιππόδρομο στο σημείο που θα κάνει ολιγόλεπτη στάση το τρενάκι και η άλλη στο Ξεροπήγαδο , πίσω απ το νεκροταφείο στο καμίνι αφού καθαρισθούν τα χορταράκια. Μάλιστα θα δίνεται και δυνατότητα live παρακολούθησης αρχαιολογικών σωστικών ανασκαφών ,από την Γαλλική Αρχαιολογική σχολή στον περίγυρο του μνημείου..Ζωντανές ανακαλύψεις....τι άλλο θέλουμε;;;




Τρέιν τρέιν είπε...

Καλή ιδέα κ μπράβο στον συγγραφέα της πρότασης.
Μόνη ένσταση είναι ότι είναι παράνομη η αριστερή στροφή στο κοιμητήριο για να ανέβεις στο λόγο των Αγίων Αναργύρων. Όπως και δεν ξέρω για την είσοδο από την μεριά του Τροκαντερού. Μην ξεχνάμε ότι και το τρενάκι είναι μεγάλο όχημα, αλλά κάποια λύση υπάρχει.

Επίσης το Μουσείο της Ιτέας θα πρέπει να προχωρήσει με έμφαση στην σύγχρονη μουσειολογία. Ναι μεν μπορεούν να αξιοποιηθούν οι παραδοσιακές φορεσιές και αργαλειοί αλλά όχι έτσι ξεροί με μιά λεζάντα. Έχει η περιοχή μουσειολόγους αξιόλογους.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι απίστευτος εξυπνάκιας και μπαρουφολόγος. Ιδού η Ρόδος ιδού καιρό πήδημα. Βγες στο λαό πες αυτά που μας γράφεις ζήτα να σε ψηφίσουν και μετά...προχώρα. Πρώτον γιά να δεις πόσα απίδια θα πιάσει ο σάκος σου και δεύτερον μήπως και κατεβείς απ το καλάμι.

Ανώνυμος είπε...

ΕΔΩ ΔΕΝ ΑΞΙΟΘΗΚΑΜΕ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ. ΚΑΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΤΡΕΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ. ΕΑΝ ΕΙΧΕ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Η ΠΟΛΗ (ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΡΡΑ) ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ..ΧΑΒΟΥΖΕΣ, ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΦΕΡΑ, ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ.
ΤΩΡΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΣΥΜΜΑΖΕΨΕΤΕ ΤΑ ..ΑΣΥΜΜΑΖΕΥΤΑ ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΜΕΤΑ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΠΟΥΜΕ..

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΛΛΑ ΟΣΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΑΥΤΗ Η ΒΟΛΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΡΑΙΝΑΚΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΙΡΡΑ.