Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στα εργοτάξια ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΒΩΞΙΤΩΝ Α.Ε





Η νέα εργοδοσία μετά τις απολύσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα, μετά τις μειώσεις στους μισθούς μας, θέλει όσες κατακτήσεις μας έχουν απομείνει να τις πάρει πίσω, ισοπεδώνει τα δικά μας δικαιώματα για να αυξήσει τα κέρδη της. Μετά την Αργία των Φώτων που την χρεωθήκαμε κανονική άδεια θέλει το ίδιο να κάνει και με την Καθαρά Δευτέρα, αργίες που είχαμε κατά έθιμο εδώ και δεκαετίες και τις περνούσαμε με τις οικογένειές μας. Πρόκειται για κατακτήσεις που προβλέπονταν και στη νομοθεσία.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου  με ΣΣΕ ή ΔΑ (όπου υπάρχουν ακόμη) ή εσωτερικό κανονισμό  λειτουργίας επιχείρησης ή ατομική σύμβαση εργασίας, ή Υπουργικές αποφάσεις ή Διατάγματα που καθιερώνουν την Καθαρά Δευτέρα ως αργία σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, ή υπάρχει επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, να θεωρείται η ημέρα αυτή ως αργία.
Στις περιπτώσεις αυτές οι μισθωτοί παρ’ όλο που δεν θα εργαστούν, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους, εκτός κι αν υπάρχει ρητή πρόβλεψη για το αντίθετο από τις παραπάνω περιπτώσεις, ή υπάρχει επιχειρησιακή πρακτική ή συμφωνία εργοδότη και εργαζομένων, να παραμένει δηλ. κλειστή η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται την ημέρα αυτή.

Για τα παραπάνω ζητήματα το σωματείο μας έχει επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με την εργοδοσία ώστε να εκθέσει τα αιτήματά του αλλά βρίσκει συνεχώς την πόρτα κλειστή εδώ και περίπου ένα χρόνο, παρόλο που η νομοθεσία ορίζει συνάντηση κάθε μήνα. Επιπλέον όταν το σωματείο μας προχώρησε σε ελέγχους από κοινού με την Επιθεώρηση Εργασίας η εργοδοσία προσπάθησε να αποτρέψει στους εκπροσώπους του σωματείου να μπουν στο κοίτασμα παρά τα όσα προβλέπει η νομοθεσία. Όπως φαίνεται η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιεί όπου- όπως- και όταν θέλει τους νόμους.
Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τις νέες συμβάσεις που προσπαθεί να φέρει η διεύθυνση με όρους βλαπτικούς από αυτές που ήδη έχουμε. Σκοπός της είναι η κατάργηση του 8ωρου -πενθήμερου. Θέλει να δουλεύουμε στα χαρτιά 6 ήμερες και 6ώρες και 40 λεπτά αλλά να είμαστε παρόντες 8 ώρες καθημερινά στον χώρο εργασίας μας, ενώ στο μάτι έχει βάλει και την κυριακάτικη αργία ξεκινώντας από την σκάλα φόρτωσης στην Ιτέα.
Το σωματείο εργαζομένων μοναδικό σκοπό φυσικά έχει την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Θέλουμε όλους τους συναδέλφους μας στα μεταλλεία να συσπειρωθούν στο σωματείο τους και να παλέψουν μαζί μας. Όσο δεν μιλάμε οι κατάσταση θα χειροτερεύει.
Θέλουμε εργασία με αξιοπρέπεια, με δικαιώματα, με ασφάλεια.

http://www.amfissapress.gr/

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

βγαλτε τα περα μονοι σασ τωρα γιατι τοσα χρονια οποιος μιλαγε για το ξεσκισμα του τοπου απ αυτουσ τον ξεσκιζατε μεχρι που του καψατε και σπιτι δυο φορεςς,,,,,,,,,

Ανώνυμος είπε...

12:30, πολλοί, κατά την δική μου εντύπωση οι περισσότεροι, γνωρίζουν ότι δεν ξέσκισαν τον τόπο οι εργαζόμενοι αλλά αυτοί που έπαιρναν τις αποφάσεις και έβαζαν τα λεφτά στην τσέπη. Το θέμα βέβαια δεν είναι πόσοι έχουν αυτή ή την αντίθετη άποψη και ποια είναι η αληθινή. Το θέμα σε αυτό το σημείο είναι πως είτε οι περισσότεροι εργαζόμενοι ήταν συνειδητά με την εταιρία (όλοι δεν ήταν σίγουρα και υπάρχουν άπειρες αποδείξεις για αυτό) αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους, είτε άδικα κάποιοι σαν εσένα έχουν αυτή την άποψη, η εταιρία έκανε πολύ καλή δουλειά στο διαίρει και βασίλευε και λεφτά έβγαλε σίγουρα πάρα πολλά εις βάρος όλων μας.
Ας κάνουμε σαν πρώτο βήμα σαν κοινωνία κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα. Κάντο και εσύ. Μπορείς!

Η δική μου άποψη είναι ότι ελάχιστοι ήξεραν τι γίνεται, κάποιοι εξαπατήθηκαν από αυτούς τους οποίους είχαν ψηλά και τους πίστευαν τυφλά, και οι περισσότεροι είτε δεν είχαν καταλάβει τίποτα ή κάτι είχαν καταλάβει αλλά καλά έκαναν και δεν έπαιρναν θέση. Η δική μου η άποψη απ’ αρχή ήταν πως αν το 90 % των κατοίκων της περιοχής κοιμούνται σαν τα ζώα, δεν έχουν κανένα λόγο το 2% να αυτοκτονήσει μιλώντας και χάνοντας της δουλειά του επειδή άλλο 8% είναι άνεργοι με ανάγκες αλλά κάποιοι λίγοι αλλά υπαρκτοί τόσο βλάκες ώστε να υποστηρίζουν μέσα στην κοινωνία την εταιρία σαν γενίτσαροι για να τους διορίσει. Αυτοί οι λίγοι έκαναν όποια ζημιά έκαναν και να με συγχωρέσουν για το βλάκες αυτοί στριμώχνονταν 2000 άτομα και γίνονταν ρεζίλι για το ποιος θα προσληφθεί στις πέντε θέσεις που επρόκειτο να πάρουν ενώ τελικά η εταιρία πουλιόταν, άρα τα αφεντικά ήξεραν ότι όχι προσλήψεις αλλά απολύσεις θα γίνουν τελικά.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΡΟΦΕ 1:13 μ.μ.
ΜΗΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΑΛΛΟ..ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΙ !!!