Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Η Νεραϊδοσπηλιά! Βάργιανη Φωκίδας




Βάργιαννη είναι χωριό που βρίσκεται στο νομό Φωκίδας σε υψόμετρο 890 μέτρων και με πληθυσμό 83 κατοίκους. Το χωριό είναι γνωστό από την μεγάλη μάχη (14 Σεπτεμβρίου 1824) που έληξε με νίκη των Ελλήνων και συντριβή των Τούρκων. Ανέδειξε τους ανδρείους αγωνιστές του 1821 Καπετάν Λιάπη και Νίκο Μπαλαούρα, ενώ 20 Βαργιανίτες πήραν μέρος στην Άλωση του Κάστρου των Σαλώνων. Γιορτάζει στις 26 Ιουλίου, της Αγία Παρασκευής στον ομώνυμο καθεδρικό ναό. Σήμερα αποτελεί παραδοσιακό οικισμό με πέτρινες κατασκευές. Αξιοθέατο της περιοχής είναι η Νεραϊδοσπηλιά με σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Γραβιάς."
πηγή κειμένου,  εδώ













μιά παρέα 5 ατόμων μέχρι να βγούμε στο μονοπάτι που υπήρχαν τα σύμβολα για να μας οδηγούν..
τα σημάδια είναι για τους γνώστες..


η διαδρομή φανταστική..

τι καλύτερο άλλωστε απο την πορεία στο δάσος;


και νάτη!
βλέπετε έναν φίλο μπροστά στην είσοδο για να καταλάβετε το μέγεθος της εισόδου..


πανέμορφη!

μία φωτογραφία, χίλιες λέξεις.. φιδίσιοι σχηματισμοί απο τα άλατα του νερού που κάποτε περνούσε απο εδώ..

κλίκ εδώ για να δείτε που βρίσκεται..

"Στην Νεραιδοσπηλιά στην Βάργιανη λέγεται ότι παλιά κατοικούσαν νεράιδες. Βρίσκεται στο μέσο περίπου απόκρημνου βράχου νότια της Βάργιανης σε ορθοπλαγιά του Παρνασσού. Υπάρχουν πολλές σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Γίνονται πολλές μελέτες για την ανάδειξη του."

Επτάστομον
"η σπηλιά  Επτάστομος με τα 7 ανοίγματα που κατά νεώτερες επιστημονικές διαπιστώσεις σε βάθος 70m  υπάρχει ο νοτιότερος παγετώνας της Ευρώπης"!

πηγή ΟΜΑΔΑ ΣΕΙΡΙΟΣ
http://seiriosteam.blogspot.gr/2010/10/blog-post_21.html

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=11735601


Η Νεραϊδοσπηλιά βρίσκεται στην πλαγιά του Παρνασσού, στη μέση ενός απόκρημνου βράχου, έξω από το μικρό χωριουδάκι της Βάργιανης. Είναι από τα πιο εντυπωσιακά σπήλαια του βουνού, με σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών. Στη Νεραϊδοσπηλιά οδηγεί μονοπάτι από τη Βάργιανη, που περνάει μέσα από καταπράσινα τοπία με απέραντη θέα. Η είσοδος του σπηλαίου φτάνει τα πέντε μέτρα περίπου σε ύψος και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες από μακριά.
Σύμφωνα με τους μύθους και τις παραδόσεις της περιοχής, στο πανέμορφο σπήλαιο της Νεραϊδοσπηλιάς κατοικούν οι Νεράιδες του Παρνασσού. Οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί της σπηλιάς δεν μπορεί παρά να έχουν δημιουργηθεί από αιθέρια πλάσματα που απολαμβάνουν την ομορφιά και την αξία της. Στην πραγματικότητα βέβαια, οι περίτεχνοι σχηματισμοί της Νεραϊδοσπηλιάς είναι δημιούργημα της φύσης και των υπόγειων υδάτων που έρεαν κάποτε στο σπήλαιο. Το έδαφος έχει διαβρωθεί με τρόπο μοναδικό, σχηματίζοντας αμέτρητα φιδίσια αυλάκια.
Η Βάργιανη απέχει από την Γραβιά επτά χιλιόμετρα και από το χωριό ως τη Νεραϊδοσπηλιά οδηγεί το αρκετά βατό μονοπάτι




ΣΧΟΛΙΑ:

Είναι ένα λιμναίο οριζόντιο σπήλαιο. Το μήκος του το εκτιμώ στα 100 μέτρα περίπου. Αποτελείται από 2 μεγάλους θαλάμους και 12 περίπου λιθωματικές λεκάνες που το βάθος τους φτάνει και τα 140 εκατοστά.20/12 που το επισκεφτήκαμε οι 2 τελευταίες λεκάνες είχαν υπερχειλίσει κυρίως από μία μικρή τρύπα σε ύψος 3 μέτρων πάνω από την τελευταία λεκάνη με μικρή ροή νερού.Οι υπόλοιπες λεκάνες ήταν στο μισό με νερό που προερχόταν από την συνεχή σταγονοροή από τους σταλακτίτες.Σε κάποια σημεία μπήκαμε 70 εκατοστά στο νερό. Το καλοκαίρι και αρχές φθινοπώρου δεν έχει νερό
Τα 200 τελευταία μέτρα για την πρόσβαση στην είσοδο του σπηλαίου θεωρώ ότι είναι επικίνδυνα ή και απροσπέλαστα το χειμώνα λόγω του εκτεθειμένου περάσματος κυρίως εάν υπάρχει παγωμένο χιόν


Καλημέρα..Παιδια μέ συγκινήσατε..κατάγωμαι από κάπου εκεί κοντα..καί μεγάλωσα μέ τους θρύλους γιά εμφάνιση ξωτικών στή νεραιδοσπηλιά..η περιοχή εβριθε παλαιότερα από παρόμοια σπήλαια...τά περισσότερα επαψαν νά υπάρχουν λόγω της καταστροφής που προκλήθηκε από τα μεταλεία εξωρυξης βωξίτη...να είσθε καλά και καλές αποδράσεις...[Ευρύνοε ελπίζω νά μου επιτρέψεις να το μεταφέρω κάποια στιγμή]

Ένα απολιθωμενο αποτύπωμα μιας νεράιδας?..
Ίσως ένα φιλί της στο μάγουλο ενός περασδτικου?.
Ισως ενα μαντήλι που μπορεί να της έκλεψε καποιος που θελησε να την φυλακισει????

Υπεροχη προεκταση των παραμυθιων!..
Το πιο συγκλονιστικό παντα είναι ότνα ο μυθος μπλέκει με την πραγματικοτητα!...

Φιλί.. μαντηλι νεράιδας.


Ανανεωθείτε με μια δροσερή διήμερη εκδρομή στα μέτρα σας στα ομορφότερα μονοπάτια του Παρνασσού.
Ελάτε να περπατήσουμε μαζί για να απολαύσουμε την φρεσκάδα του δάσους και να  επισκεφτούμε σπήλαια σπάνιας ομορφιάς. Επιλέξτε για την διαμονή σας ανάμεσα στο καταφύγιο Δέφνερ σε ένα ήσυχο αλπικό περιβάλλον στα 1825 μ. υψόμετρο ή σε ξενοδοχεία της Αράχωβας και των Δελφών επιλεγμένα από εμάς.
Σπήλαια

Κορύκειον Άντρον:  Το σπήλαιο κατοικία του θεού Πάνα και των Κορύκειων νυμφών αποτελείται από 3 διαμερίσματα εκ των οποίων είναι επισκέψιμα τα 2. Η πρώτη αίθουσα έχει εντυπωσιακές διαστάσεις περίπου 60 μ μήκος, 26 πλάτος και 12 ύψος. Κατά την Τουρκοκρατία αποτελούσε καταφύγιο των αρματωλών και των κλεφτών, ενώ κατά την διάρκεια της κατοχής από τους Γερμανούς, έδρα στρατηγείου του ΕΛΑΣ. Με θέα τον ελαιώνα, τον Κορινθιακό κόλπο και στο βάθος τα βουνά της Πελοποννήσου η τοποθεσία του είναι μοναδική.
Επτάστομος: Στην βόλτα μας θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε τα εντυπωσιακά 7 στόμια-βάραθρα της εισόδους του από τα οποία προέρχεται η ονομασία του σπήλαιου. Αποτελεί τον νοτιότερο παγετώνα της Ευρώπης λόγω του παγετώνα που υπάρχει στο εσωτερικό του και ο οποίος διατηρείται όλο τον χρόνο.
Δρακοκάρκαρος: Σύμφωνα με την παράδοση  μέσα στο σπήλαιο κατοικούσε δράκος. Δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα όμορφο πέτρινο ξωκκλήσι αφιερωμένο στα θύματα του Εμφυλίου πολέμου που είχαν ριχτεί εντός του βάραθρου. Λέγεται ότι ο Δρακοκάρκαρος υπήρξε ένα από τα λημέρια του αρχιληστή Νταβέλη.
Νεραϊδοσπηλιά: Η είσοδος του σπήλαιου βρίσκεται σε απόκρημνα βράχια μέτριου βαθμού δυσκολίας. Την άνοιξη  το σπήλαιο έχει  ακόμα αρκετό νερό, οι θαρραλέοι θα μπορέσουν να επισκεφτούν 2 αίθουσες και από τα μέσα του καλοκαιριού που κατεβαίνει η στάθμη του νερού 3 αίθουσες. Οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες και οι φυσικές λεκάνες νερού συνθέτουν ένα παραμυθένιο σκηνικό στο οποίο μπορεί εύκολα κανείς να οραματιστεί τις νεράιδες να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
http://www.trekking.gr/el/

Δεν υπάρχουν σχόλια: