Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Η προσφορά της γυναίκας στην Φωκίδα.


Κείμενο από τον Δρόσο Κραβαρτόγιαννο (Φωκικά Γράμματα 1994)





Έργο πλούσιο και λαμπρό έχουν προσφέρει σ’ έναν ολόκληρο αιώνα οι γυναίκες της Φωκίδας στις Καλές Τέχνες και τα Γράμματα.

Ας αναλογιστούμε σε πόσες βιβλιοθήκες της χώρας μας φιλοξενούνται λογοτεχνικά βιβλία της Κωστούλας Μητροπούλου (που έχουν μεταφραστεί σε 9 γλώσσες) και της Εύας Βλάμη (που δημιούργησε έναν από τους αδρότερους τύπους της λογοτεχνίας μας, τον καπετάν-Θύμιου τον Σκελετόβραχο), τις ποιητικές συλλογές της Ευγενίας Γερολυμάτου και της Λούλης Τσαμαντάνη, πόσες παιδικές βιβλιοθήκες αγκαλιάζουν στοργικά τα παραμύθια της Ανδριανής Γερολυμάτου (Μαγική Λύρα της γοργόνας – 1960) μα και πόσα σπίτια κοσμούνται από ζωγραφικούς πίνακες της Φρόσως Παπαγεωργίου και της Χρυσούλας Βασιλείου.
Όσο για την προσφορά των γυναικών της Φωκίδας στην επιστήμη και στην έρευνα έχουμε την Ειρήνη Σπανδωνίδου, τη Μαρία Λουκοπούλου-Παττίχη, τη Ροδούλα Κούμαρη-Σταθάκη, την Αριάδνη Κούμαρη-Σάνφορντ, την Παναγιώτα Ασημακοπούλου-Άτζακα, τη Μίνα Κρίκου-Γαλάνη και πολλές άλλες.
Στη σχολή του Ανδρέα Στεφόπουλου που δίδασκε ζωγραφική, πολλά κορίτσια των λεγόμενων καλών οικογενειών της Άμφισσας έμαθαν να ζωγραφίζουν, υπήρχαν όμως και αυτοδίδακτες όπως η Φρόσω Κραβαρτογιάννου-Παπαγεωργίου με έργα όπως «Αγόργιανη» (1914) και «Προμηθέας Δεσμώτης» εμπνευσμένο από τις Δελφικές Εορτές (1927) καθώς και η Χρυσούλα Καλλία-Βασιλείου με πίνακες όπως «Παραθερισμός στηνΣεγδίτσα» (1916), «Μοναστήρι Παναγίας Σεγδίτσα» (1932).
Οι εκδηλώσεις των «Φωκικών» υπήρξαν σημαντικές για την ανάδειξη νέων ταλέντων, όπως η τελειόφοιτος τότε του γυμνασίου Δέσπω Παπαστάθη.
Στην τέχνη της Χαρακτικής  έχουμε τη Νότα Σιοτρόπου-Γεωργίου με διεθνείς εκθέσεις ενώ στην κεραμεική την Κάτια Μητροπούλου που είχε εικονογραφήσει και το Αναγνωστικό της Β΄ Δημοτικού του 1980-1981. Κεραμίστρια στην Άμφισσα έχουμε ακόμα τη Βούλα Δασκαλοπούλου-Θεοφάνη.
Στην συγγραφή έχουμε την Αργυρούλα Καρδασοπούλου.

«Κ’ είθε στα Σάλωνα, στερνή μου προσευχή
Κάποιου Μαγιού το γλυκοΐσκιωτο το δείλι
Να πει αντίο του κορμιού μου η ψυχή
Και οι ελιές του να μ’ ανάψουνε καντήλι»


Επιμέλεια κειμένου «Μύρκας»

φωτο από αρχοντικό στην Άμφισσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: