Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Ιτέα : Μια ακόμη σπάνια φωτογραφία της πόλης από το 1917


Μια φωτογραφία του 1917 από την παραλία της Ιτέας , στα μέσα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ως γνωστόν , το λιμάνι της Ιτέας χρησιμοποιήθηκε αρχικά και κατά κύριο λόγο από τα στρατεύματα της Αντάντ για την μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων από την Ευρώπη στο μέτωπο των Βαλκανίων , σε δεύτερη δε φάση , για την μεταφορά στρατευμάτων από την Ευρώπη προς την Ρωσία με σκοπό να καταπνίξουν την  Οκτωβριανή επανάσταση του 1917 (κάνε κλίκ εδώ για παλαιότερη ανάρτηση).
Η Ελλάδα μόλις είχε μπεί στον πόλεμο (στα μέσα το 1917) , το δε τέλος του την βρήκε στην πλευρά των νικητών. 

...Με σημαντικά οφέλη από την Συνθήκη των Σεβρών (10 Αυγούστου 1920) που κατοχύρωσε τα νησιά του Αιγαίου, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, κέρδισε τη Δυτική και την Ανατολική Θράκη (εκτός από την Κωνσταντινούπολη) και ανέλαβε για πέντε χρόνια τη διοίκηση στην περιοχή της Σμύρνης.

Την εποχή εκείνη πολλοί ντόπιοι Ιτιώτες , είδαν για πρώτη φορά ανθρώπους με «μαύρο χρώμα» , αναφερόμενοι στους στρατιώτες που στρατολογούσε η Γαλλία από τις αποικίες της στην Β.Αφρική.
Θυμάμαι ένα περιστατικό που διηγείτο μια γιαγιά γελώντας, με το ξάφνιασμά της 
όταν διαπίστωσε ότι το μαύρο χρώμα των Αφρικανών δεν ήταν απ’ τον ήλιο και πως επεκτείνετο και στο υπόλοιπο σώμα τους…
Είναι η εποχή που τα Γαλλικά στρατεύματα κατασκεύαζαν για τις ανάγκες της αποστολής τους , τους Γαλλικούς μόλους , το Γαλλικό υδραγωγείο , το νεκροταφείο και άλλα έργα που συνέβαλαν στον εκσυγχρονισμό μιας καινούριας πόλης.
Στην κατασκευή των Γαλλικών μόλων,  εργάσθηκαν για το μεροκάματο εκατοντάδες νέα παιδιά της εποχής εκείνης , μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Γαλαξιδιώτης ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου .

μύρκας
Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην κοινότητα Συλλεκτικά στο facebook.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η γιαγιά που γελούσε (πονηρά μήπως;) πώς ήξερε ότι ήταν μαύροι παντού;
Άλατις η πονηρή γιαγία ;)