Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Το ασφαλιστικό φέρνει μειώσεις 15%-30% και συντάξεις στο όριο φτώχειας των 655 ευρώ ( Σάββας Ρομπόλης)



Συνέντευξη του Σάββα Ρομπόλη στον  Στέλιο Παπαπέτρου

Το ασφαλιστικό φέρνει μειώσεις 15%-30% και συντάξεις στο όριο φτώχειας των 655 ευρώ

Την άμεση επανεξέταση της κυβερνητικής πρότασης για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας προτείνει ο κ. Σάββας Ρομπόλης, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου.Επισημαίνει ότι με τα ποσοστά αναπλήρωσης οι συντάξεις θα κινούνται στο όριο φτώχειας των 655 ευρώ και προειδοποιεί ότι εάν δεν εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, τότε το φθινόπωρο του 2017 θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο! Ο κ. Ρομπόλης, δεν αφήνει να περάσει απαρατήρητη, η απουσία στοιχείων ποσοτικοποίησης των προτεινόμενων ασφαλιστικών αλλαγών από το κυβερνητικό σχέδιο και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης της χώρας. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά «το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει περιθώρια να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος».
Ερ. Κύριε Ρομπόλη, για ποιο λόγο προτείνετε  την επανεξέταση των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο για την μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης;
«Ζητάμε την επανεξέταση των προτεινόμενων ποσοστών αναπλήρωσης επειδή σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τους υπολογισμούς μας θα επιφέρουν μειώσεις από 15% έως και 30% ιδιαίτερα στους νέους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για τα ποσοστά αναπλήρωσης, προκύπτει ότι μέχρι το 25Ο έτος της ασφάλισης ενός εργαζομένου δεν φαίνεται να υπάρχουν μειώσεις, αλλά από το 25ο έτος της ασφάλισης έως και το 42ο έτος ασφάλισης υπάρχουν μεγάλες μειώσεις. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι  ότι όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει κανείς μετα τα 25 εργάσιμα έτη και όσο περισσότερες εισφορές πληρώνει επειδή αυξάνεται ο μισθός του, τόσο μικρότερη σύνταξη παίρνει. Αυτή η προοπτική δημιουργεί αντικίνητρα ασφάλισης και αντιασφαλιστικές επιλογές όπως είναι η «μαύρη» εργασία» και η εισφοροδιαφυγή».
Ερ. Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι αυτό μας οδηγεί όπως έχετε κατά καιρούς επισημάνει σε «συντάξεις φτώχειας» και  για τι ύψος συντάξεων μιλάτε;
«Το όριο φτώχειας σήμερα στη χώρα μας είναι τα 655 ευρώ το μήνα. Άρα μιλάμε για συντάξεις που θα κυμαίνονται γύρω στα 655 ευρώ. Σε αυτή την πρόταση (της κυβέρνησης) για να πάρει κάποιος σύνταξη πάνω από 655 ευρώ θα πρέπει να δουλέψει 31 χρόνια σε περίπτωση που το μέσο του εισόδημα είναι 700 ευρώ. Εάν το μέσο εισόδημα είναι 1000 ευρώ το μήνα τότε θα χρειαστεί 27 χρόνια, εάν είναι στην κατηγορία των 1300 ευρώ το μήνα θα χρειαστεί 25 χρόνια δουλειάς. Άρα είναι πολλά το εργάσιμα χρόνια για να πάρει κανείς μία σύνταξη γύρω στα 655 ευρώ ή λίγο περισσότερα, δηλαδή περίπου στα 700 ευρώ με 750 ευρώ. Βέβαια η φτωχοποίηση των συνταξιούχων είναι ένα πρόβλημα που υπάρχει και σε άλλες χώρες. Στη Γερμανία στο όριο της φτώχειας ζει το 12,5% των συνταξιούχων, στην Μεγάλη Βρετανία το 13,5%, στην Ιταλία το 9,5% των συνταξιούχων. Μόνο στη Γαλλία το ποσοστό των συνταξιούχων που ζουν στα όρια της φτώχειας είναι πολύ μικρό, γύρω στο 3,5% με 4%. Επομένως, αυτό το θέμα, δηλαδή των ποσοστών αναπλήρωσης των συντάξεων είναι ένα από τα σημεία που θα πρέπει να διορθωθεί».
Ερ. Υπάρχει περίπτωση σύντομα να πάμε ξανά σε ένα ακόμη «νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο»;
«Νομίζω ότι το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης δεν έχει περιθώρια να επαναλάβει το παρελθόν του. Δηλαδή, εάν γυρίσουμε πίσω στο 1990 θα δούμε ότι κάθε ένα-δυο έτη είχαμε ένα νέο ασφαλιστικό νόμο. Για να μην συμβεί αυτό θα πρέπει να διορθωθούν αρκετά σημεία. Στο σχέδιο του υπουργείου εργασίας δεν υπάρχουν ποσοτικά στοιχεία για να δούμε, εάν όλα αυτά που προβλέπει, πόσο βιώσιμα είναι και για ποια χρονική περίοδο εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και η κοινωνική αποτελεσματικότητα. Αυτό δεν φαίνεται σήμερα. Εξάλλου υπάρχει και ένα κεφάλαιο στο σχέδιο της κυβέρνησης που κάνει αναφορά στους κοινωνικούς πόρους του ασφαλιστικού, αλλά αυτό το κεφάλαιο δεν το έχουμε δει ακόμη, δεν φαίνεται στο σχέδιο. Άρα, εάν δεν συμβούν αυτά τα δύο (πόροι βιωσιμότητας + κοινωνική αποτελεσματικότητα), τότε θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη ότι το φθινόπωρο του 2017 θα έχουμε νέα ασφαλιστικό νομοσχέδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: