Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Ικαρία : "Το νησί όπου ξεχνούν να πεθάνουν"...


Αν υπήρχε μία φόρμουλα το συγκεκριμένο άρθρο να ενταχθεί στη διαφημιστική καμπάνια για τον ελληνικό τουρισμό, το σίγουρο είναι ότι η Ικαρία θα κατέγραφε ραγδαία αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών της το ερχόμενο καλοκαίρι, ενδεχομένως και των... μόνιμων κατοίκων της! Το Business Insider έκανε αφιέρωμα στο ελληνικό νησί, «αποθεώνοντας» τις ομορφιές του, αλλά και τις ιδιαιτερότητές του, αναφέροντας πως εκεί... «ξεχνούν να πεθάνουν».
«Είναι ένας από τους πιο υγιής τόπους για να ζει κανείς», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Dan Buettner, ο συγγραφέας του «The Blue Zones Solution», σημειώνοντας ότι το προσδόκιμο ζωής στο συγκεκριμένο νησί, είναι οκτώ χρόνια μεγαλύτερο απ' ότι στην Αμερική.
Ο  Dan Buettner αποτυπώνει στο Business Insider την εμπειρία του από το νησί της Ικαρίας, την οποία αποκόμισε από την έρευνα που πραγματοποίησε για το National Geographic: 
«Δουλεύοντας για το National Geographic έκανα μια έρευνα για το που οι άνθρωποι ζουν περισσότερο. Τί κάνουν παραδίδοντας μαθήματα στους υπολοίπους. Το 2008 μαζί με συνεργάτιδά μου βρεθηκαμε στην Ικαρία, καταγράψαμε γεννήσεις, θανάτους κι άλλα στοιχεία. Ανακαλύψαμε ότι η Ικαρία είναι ένα μέρος όπου το προσδόκιμο της ζωής είναι οκτώ χρόνια περισσότερο απ' ότι στις ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν χαμηλά ποσοστά καρδειαγγειακών ασθενειών και άνοιας.
Οι άνθρωποι ζουν πολύ εκεί. Το 90% των τροφών που καταναλώνουν είναι φρούτα, ενώ υπάρχουν πολλές πατάτες στην Ικαρία. Οι Ικαριώτες τρώνε επίσης φασόλια, περίπου δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και τρεις αυγό, αλλά το βασικό που μας μαθαίνουν, είναι πως να κάνουμε το φαγητό που έρχεται από τη γη γευστικό, ώστε να το τρώμε κάθε μέρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: