Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Η Νasa έδωσε στη δημοσιότητα μια καθηλωτική εικόνα της Ανατολής της Γης πάνω από τη Σελήνη.

Το διαστημικό σκάφος LRO κατέγραψε μια μνημειώδους ομορφιάς εικόνα του πλανήτη, όπως φαίνεται από την επιφάνεια του φεγγαριού



H παραπάνω φωτογραφία, με τίτλο "Earthrise", είναι ίσως η διασημότερη διαστημική εικόνα στην ιστορία της ΝASA, γνωστή και ως η "Ανατολή της Γης". Η μνημειώδης εικόνα, τραβήχτηκε παραμονή Χριστουγέννων του 1968 από το πλήρωμα του Απόλλων 8, ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.   

Σήμερα η ΝASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα συγκλονιστική εκδοχή, στην οποία είναι καταγεγραμμένη μια ακόμη ανατολή του πλανήτη. Αυτή τη φορά, η εικόνα λήφθηκε από το Lunar Reconnaissance Orbiter, ένα διαστημικό σκάφος που μελετά το φεγγάρι από το 2009.   

Το LRO, όπως είναι γνωστό, χρησιμοποιεί την κάμερά του για να μελετήσει τις μικρές λεπτομέρειες στην επιφάνεια της σελήνης. Αλλά η ομάδα έστρεψε την κάμερα προς τη Γη και την απαθανάτισε σε μια σειρά διαδοχικών εικόνων που συνθέτουν το καθηλωτικό, υψηλής ανάλυσης μωσαϊκό. 



Aυτή η νέα φωτογραφία από το LRO είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς εικόνων που δείχνουν τον πλανήτη από την οπτική γωνία των ανθρώπων (και ρομπότ) που έχουν ταξιδέψει μακριά από αυτόν.   

"Τα χρώματα στην φωτογραφία απεικονίζουν μόνο κατά προσέγγιση αυτό που θα έβλεπε ένας ατρόμητος εξερευνητής από τη Σελήνη", γράφουν οι ερευνητές σε ένα blog post Αrizona State, "επειδή το ανθρώπινο μάτι είναι πλήρως ευαίσθητο σε όλα τα χρώματα του ορατού φάσματος, ενώ η [ευρυγώνια κάμερα] βλέπει μέσα από μια σειρά από φίλτρα στενής ζώνης".   

Η ομάδα των ερευνητών, παραδέχεται ότι η σύνθεση και διόρθωση του χρώματος μπορεί να είναι παραπλανητική, από μια καθαρά επιστημονική άποψη, αλλά τονίζουν ότι όλα γίνονται προκειμένου να δημιουργηθεί μια φωτογραφία που αντιπροσωπεύει καλύτερα αυτό που θα έβλεπε κανείς αν ήταν επιβάτης στο διαστημικό σκάφος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: