Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Α.Τσίπρας: «Δεν υπήρξε ούτε και θα υπάρξει πρόταση για την μείωση των αμυντικών δαπανών» - ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Διαψεύδει το Μέγαρο Μαξίμου ότι στις προτάσεις που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνεται η μείωση των αμυντικών δαπανών, σύμφωνα με non-paper από κυκλοφόρησε η κυβέρνηση.
«Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης προς την Κομισιόν περιλαμβανόταν μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 200 εκατ. € για το 2016 και 400 εκατ. € για το 2017 συμπεριλαμβανομένων στα συγκεκριμένα  κονδύλια και αυτά  της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και των προμηθειών.
Τώρα με το non-paper το Μαξίμου ξεκαθαρίζει πως δεν υπήρξαν ούτε και θα υπάρξουν τέτοιες μειώσεις ούτε για το 2016 ούτε για το 2017.
Το non-paper από το Μαξίμου επιβεβαιώνει εν μέρη πληροφορίες ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, απείλησε με παραίτηση, σε περίπτωση που, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, τεθεί ζήτημα μείωσης των αμυντικών δαπανών.
Κατά πληροφορίες, της ανακοίνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών, παρασκήνιο το οποίο οδήγησε τελικά στην διευκρινιστική ανακοίνωση.
Η διάψευση για μείωση των αμυντικών δαπανών έρχεται μόλις ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος ουσιαστικά απέρριψε κάθε σκέψη για μείωση των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας.
Πιο συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, , μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF είπε:
«H Ελλάδα δεν πρέπει να προχωρήσει σε περιστολή των αμυντικών της δαπανών, καθώς διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη νότια Ευρώπη ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ στην περίπτωση που εξέλθει από την ευρωζώνη.
«Η ελληνική κυβέρνηση πάντα επισημαίνει ότι επιθυμεί να παραμείνει ένα αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ο γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου τόνισε ότι αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα.
Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι κανένα μέλος της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχει συνδέσει την οικονομική κρίση με τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ: «το αντίθετο, πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ το χαιρετίζω αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: