Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Καταναλώστε σοκολάτα για γερή καρδιά


Η σοκολάτα αποτελεί ασπίδα για την καρδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα

Συντάκτης: efsyn.gr
 
Και μια γλυκιά είδηση για τους φίλους της σοκολάτας: η καθημερινή κατανάλωση 100 γραμμαρίων σοκολάτας είναι ασπίδα για την υγεία. Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η σοκολάτα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως έμφραγμα και εγκεφαλικό, ενώ δεν διαπιστώθηκε ότι αν την κόψει κανείς, θα μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης αλλά μάλλον το αντίθετο.

Το συμπέρασμά τους; «Δεν φαίνεται να υπάρχουν καθόλου ενδείξεις ότι η σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους που ανησυχούν για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίο Μίιντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν στη Σκωτία, προέβησαν σε συστηματική αξιολόγηση (μετα-ανάλυση) των ήδη δημοσιευμένων μελετών πάνω στη σχέση σοκολάτας και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Συνολικά μελέτησαν οκτώ επιστημονικές εργασίες που αφορούσαν σχεδόν 158.000 ανθρώπους και κάλυπταν κατά μέσο όρο μια περίοδο 12 ετών.
Περίπου το 20% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα. Μεταξύ των υπολοίπων, η μέση ημερήσια κατανάλωση ήταν επτά γραμμάρια, ενώ μερικοί έτρωγαν έως 100 γραμμάρια τη μέρα.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «Heart», η ανάλυση έδειξε ότι αυτή η τελευταία ομάδα, που έτρωγε την περισσότερη σοκολάτα, αποτελoύνταν κυρίως από νεότερα άτομα, με μικρότερο βάρος, μικρότερη αρτηριακή πίεση και λιγότερες πρωτεΐνες λόγω φλεγμονής, ενώ ασκούνταν περισσότερο - παράγοντες που όλοι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σε σχέση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου σοκολάτα, όσοι έτρωγαν πολλή, κινδύνευαν κατά 11% λιγότερο από καρδιαγγειακή νόσο, κατά 25% λιγότερο από θάνατο λόγω καρδιαγγειακού επεισοδίου και κατά 23% λιγότερο από εγκεφαλικό.

«Τα συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν πως η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων» δήλωσαν σχετικά οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τη μαύρη σοκολάτα αλλά και άλλα είδη (όπως η σοκολάτα γάλακτος) που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: