Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Νέα επαναστατική μέθοδος ανακύκλωσης πλαστικών


H ομάδα του Αντάμε έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί δύο τόνους πλαστικών κομματιών, ενώ εργάζεται για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στους δέκα τόνους.

 
Μία τεχνολογική εταιρεία του Μεξικό ανακοίνωσε πως διαθέτει τη δυνατότητα να ανακυκλώνει το 90 τοις εκατό κάθε τύπου πλαστικών χωρίς να κάνει χρήση νερού. Η νέα μέθοδος μειώνει επίσης το κόστος της διαδικασίας κατά μισό, δίχως να υφίσταται κάποια ποιοτική απώλεια.
Η επαναστατική αυτή πράσινη τεχνολογία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανακύκλωση υλικών που προς το παρόν αποστέλλονται απευθείας στις χωματερές, όπως το φελιζόλ και το πολυστυρένιο, τα οποία χρειάζονται περισσότερα από 500 χρόνια για να βιοδιασπαστούν.
Η νέα μέθοδος ανακύκλωσης αναπτύχθηκε από τον Μάρκο Αντάμε, ιδρυτή της μεξικανικής εταιρείας Ak Inovex και αναμένεται να οδηγήσει άμεσα σε άλματα προόδου στη βιομηχανία ανακύκλωσης.
Στις σύγχρονες διεργασίες ανακύκλωσης πλαστικών, το νερό χρησιμοποιείται ως ψυκτικό. Ωστόσο η μέθοδος του Αντάμε εξαλείφει την ανάγκη για νερό, αποφεύγοντας εντελώς τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας.
Αυτό επιτυγχάνεται παρακάμπτοντας το στάδιο της διεργασίας της ανακύκλωσης κατά την οποία το πλαστικό αφυδατώνεται με το να θερμαίνεται και στην συνέχεια να ψύχεται με νερό. Αντ' αυτού, η μέθοδος Αντάμε προχωρά κατευθείαν στο σχηματισμό και τη διαμόρφωση των ανακυκλωμένων πλαστικών σφαιριδίων.
Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος χρησιμοποιεί περίπου το μισό της ενέργειας σε σχέση με τις άλλες μεθόδους ενώ επίσης απαιτεί μικρότερο χώρο εγκαταστάσεων.
Η μέθοδος έχει ως αποτέλεσμα ανακυκλωμένα πλαστικά σφαιρίδια που διαθέτουν μια ελαφρώς υψηλότερη ποιότητα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους, γεγονός που καθιστά τη διαδικασία ακόμα πιο κερδοφόρα.
Προς το παρόν, η ομάδα του Αντάμε έχει την δυνατότητα να διαχειριστεί δύο τόνους πλαστικών κομματιών, ενώ εργάζεται για την αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας στους δέκα τόνους.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: