Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Σχέδιο δημιουργίας καταδυτικών πάρκων σε Σποράδες και Παγασητικό. Μια καλή ιδέα και για κάτι αντίστοιχο στον "Κρισσαίο" κόλπο.


Τμήματα αμφορέων και τύπος άγκυρας από το ακρωτήριο Γλάρος.
       
Το φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία καταδυτικών πάρκων και επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και του Δυτικού Παγασητικού βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση, μετά την έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της σχετικής μελέτης ανάδειξης. Τέσσερα ναυάγια, χρονολογούμενα από τους κλασικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους, πρόκειται να μετατραπούν σε «υποβρύχια μουσεία», στα οποία θα ξεναγούνται οι καταδυόμενοι επισκέπτες συνοδευόμενοι από δύτες αρχαιοφύλακες και αρχαιολόγους.

Πρόκειται για το αξιόλογου μεγέθους πλοίο, που βυθίστηκε τον 5ο αιώνα κοντά στη νήσο Περιστέρα κουβαλώντας μεγάλο φορτίο αμφορέων, τα δύο βυζαντινά ναυάγια στη νησίδα Κίκυνθο και τη θέση Γλάρος, καθώς και το ναυάγιο των υστερορωμαϊκών χρόνων στη θέση Τηλέγραφος. Η μελέτη ανάδειξης προβλέπει, μεταξύ άλλων, τον καθαρισμό των ναυαγίων, τη μελέτη των περιφερειακών ευρημάτων, την κινηματογράφισή τους και τη δημιουργία φωτομωσαϊκών υψηλής ευκρίνειας.

Το ΚΑΣ ενέκρινε, επίσης, το σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για τους όρους λειτουργίας και τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες εντός των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, την οποία θα συνυπογράψουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Ναυτιλίας. Το έργο, που θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού στην περιοχή. Σύμφωνα με τη γ.γ. Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στις περιοχές πολιτισμικού ενδιαφέροντος έχει παρατηρηθεί ότι ο καταδυτικός τουρισμός προσελκύει υψηλότερα εισοδήματα.

Στα μελλοντικά σχέδια της περιφέρειας Θεσσαλίας εντάσσεται η ανάδειξη περισσότερων από τα ναυάγια περιοχής, η δημιουργία ενός χερσαίου μουσείου με κάμερες για τους επισκέπτες, που δεν μπορούν να καταδυθούν, αλλά και η αγορά μικρών υποβρυχίων.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ
"K"

 

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εσεις καλα τα γραφετε, αλλα γιατι τα γραφετε?Βλεπετε κανενα να ενδιαφερεται για πολιτιστικη αναπτυξη, μουσεια, προσελκυση υψηλης οικονομικης σταθμης τουριστων εστω και ιδρυση Πανεπιστημιακου τμηματος στους Δελφους που εχει ειπωθει πολλακις?

Ανώνυμος είπε...

η εφορία εναλίων αρχαιοτήτων και η προισταμένη της κα Α.Σίμωση μετά από αίτημα του συλλόγου δυτών Κρισσαίος απέρριψε τον αποχαρακτηρισμό των 3 νησίδων μπροστά στο γαλαξίδι ως ενάλιων απαγορευμένων περιοχών και είπε να πάτε αλλού για κατάδυση έχετε κι άλλα μέρη. ΆΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΑΛΛΗ ΕΛΛΑΔΑ Η ΦΩΚΙΔΑ