Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Το έλλειμμα της ηγεσίας


Οι πολίτες αισθάνονται φόβο και ανασφάλεια, αποθαρρύνονται από την αβεβαιότητα, εξοργίζονται από την έλλειψη προοπτικής και έχουν πάψει να πιστεύουν ότι οι ηγέτες τους φροντίζουν τις υποθέσεις και τα συμφέροντά τους.

Οι πολιτικοί επιμένουν στις προσεγγίσεις τους και απομονώνονται όλο και περισσότερο ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Ο κόσμος σήμερα δεν είναι οργανωμένος σε στρατόπεδα επιρροής και είναι πολύ περισσότερο δικτυωμένος και αλληλεξαρτώμενος από όσο ήταν στο παρελθόν. Οι αναφορές στο παλιό πρότυπο του ισχυρού ηγέτη-προστάτη-κηδεμόνα είναι μία άσκηση νοσταλγίας και όχι στρατηγικής. Η νέα εποχή αναζητάει την πολιτική ηγεσία που θα δημιουργήσει νέους θεσμούς και μία νέα προσέγγιση της πραγματικότητας.

Τα πολιτικά συστήματα του δυτικού κόσμου είναι ηλικιωμένα και έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά δυσλειτουργικό και δύσκαμπτο τρόπο διεκπεραίωσης. Αναλώνονται σε μία ακατάπαυστη αντιπαράθεση για τετριμένα θέματα -η πολιτική ως θέατρο- με ελάχιστη ουσία, στρατηγική και δράση.

Οι πολιτικοί είναι πλέον εκπαιδευμένοι για κομματικές αντιπαραθέσεις, για ρητορική χωρίς αντίκρυσμα και όχι για να λύνουν προβλήματα. Το σύστημα οδηγήθηκε σε τοξική παράλυση και οι επαναστάσεις των τελευταίων δεακετιών εκφυλίστηκαν. Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα εξοπλίζουν τους πολίτες με αμεσότερα εργαλεία πληροφόρησης και ανάλυσης, με μεγαλύτερες δυνατότητες αμφισβήτησης της αυθεντίας και γίνεται ευκολότερα σαφές σε αυτούς ότι κάτι λείπει, ένα σχέδιο που να εμπνέει και να προσδιορίζει το μέλλον και όχι απλώς οδικοί χάρτες ισοσκελισμού των προϋπολογισμών.

 Μία διάχυτη ανησυχία στο λυκαυγές μίας τεράστιας ανατροπής των προτύπων δεν βρίσκει τις απαντήσεις που χρειάζεται στις σημερινές πολιτικές ηγεσίες, οι ηγέτες που θα μπορούν να δουν πέρα από τον ορίζοντα και να σκεφτούν στρατηγικά για το πού πρέπει να είμαστε σε δέκα χρόνια από σήμερα, παραμένουν σε απόλυτη έλλειψη.

Για αυτήν την εκρηκτική συνθήκη, κοινή σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, το Megaron Plus σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη διοργάνωσε, την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου, Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής. Μίλησαν ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής του Μάνατζμεντ στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χρίστος Παπαδημητρίου, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Βλέπετε σχετικό video ομιλίας εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: