Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

ΑΣΠΑΣΙΑ ΜΑΝΔΡΕΚΑ: ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, (ΕΠΑΣ), Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΕΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΙΕΚ.


ΑΣΠΑΣΙΑ Π. ΜΑΝΔΡΕΚΑ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑΣ, (ΕΠΑΣ), Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΤΕΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΙΕΚ.
Δεδομένου ότι οι Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργούν σε κάποια Νοσοκομεία της χώρας, όπως στο Γ.Ν Άμφισσας, καταργήθηκαν σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ν. 4186/2013 περί της «Αναδιάρθρωσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπών διατάξεων», ΦΕΚ 193/Α, ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου οι σχολές αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν αφού προηγουμένως αυτές μετατραπούν σε ΙΕΚ με το ίδιο αντικείμενο.
            Για το λόγο αυτό κατέθεσα την από 5-11-2014 Κοινοβουλευτική μου Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας με θέμα τη «Συνέχιση λειτουργίας Νοσηλευτικής Σχολής ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας με τη μετατροπή της σε ΙΕΚ Ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτών στο Γ.Ν Άμφισσας». Η Ερώτησή μου αυτή δημοσιεύθηκε τότε στον Τύπο.
            Παράλληλα, και κάποιοι άλλοι Βουλευτές κατέθεσαν σχετικές Ερωτήσεις για τις αντίστοιχες Σχολές που βρίσκονται στις εκλογικές τους περιφέρειες, ενώ και η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών Νοσηλευτικής, (Π.ΕΝ.Ε.Ν), των ΕΠΑΣ κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
            Κατόπιν, λοιπόν, και των λοιπών πιέσεων που ασκήσαμε προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου για δημιουργία σχετικών ΙΕΚ μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, (Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Παπανικολάου), όπως διατυπωνόταν στο σχέδιο Νόμου, χθες, (11-12-2014), το βράδυ κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων κατατέθηκε από τον Υπουργό Υγείας, κ. Βορίδη, Νομοτεχνική Βελτίωση επί του σχετικού άρθρου 60, με την οποία απαλείφθηκαν οι λέξεις Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας το δρόμο για την μετατροπή όλων των ΕΠΑΣ ανά της Ελλάδα σε αντίστοιχα ΙΕΚ και κατά συνέπεια την συνέχιση λειτουργίας των Σχολών αυτών.
Ειδικότερα, το άρθρο 60 του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ίδρυση Παρατηρητηρίου Άνοιας, Βελτίωση Περιγεννητικής Φροντίδας και ρυθμίσεις θεμάτων Αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας» το οποίο και συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, αρχικά προέβλεπε:
Άρθρο 60 – ΕΠΑΣ.
1.         Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ιδρύονται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δημόσια ΙΕΚ του Ν. 4186/2013 της ομάδας προσανατολισμού Υγείας και Πρόνοιας του άρθρου 24 παρ. ζ’ του ιδίου Νόμου, που τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του Υπουργείου Υγείας. Η αρμοδιότητα της οργάνωσης και λειτουργίας τους ανήκει στα ανωτέρω Νοσηλευτικά ιδρύματα και η αρμοδιότητα διαμόρφωσης και εποπτείας του εκπαιδευτικού πλαισίου τους ανήκει στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας ορίζεται η έναρξη λειτουργίας τους και το Νοσοκομείο στο οποίο θα στεγάζονται. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υγείας ρυθμίζεται κάθε θέμα που αφορά στη λειτουργία, το προσωπικό των ΙΕΚ, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.
2.         Το εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετεί στις καταργούμενες ΕΠΑΣ βοηθών Νοσηλευτών αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και δεν θα μεταφερθεί στα ΙΕΚ της προηγούμενης παραγράφου, μεταφέρεται στις νοσηλευτικές υπηρεσίες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που υπάγεται ή στις μονάδες ΠΕΔΥ της ίδιας Υγειονομικής Περιφέρειας.
Όπως προαναφέρθηκε, όμως, ο Υπουργός Υγείας, έφερε στην Επιτροπή Νομοτεχνική Βελτίωση με την οποία από την παράγραφο 1. του ανωτέρω άρθρου απάλειψε τις λέξεις «Αθήνα» και «Θεσσαλονίκη» με αποτέλεσμα να μπορούν να μετατραπούν σε ΙΕΚ όλες οι Σχολές ΕΠΑΣ, όπως της Άμφισσας, και έτσι να μην καταργηθούν και να συνεχίσουν να λειτουργούν.
Αθήνα 12/12/2014
Ασπασία Μανδρέκα,
Βουλευτής Φωκίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: