Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη λεύκανση δοντιών

Φωτογραφία για Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τη λεύκανση δοντιών

Λένε ότι το χαμόγελο είναι το καλύτερο καλλυντικό. Γιατί, λοιπόν, να μην το κάνουμε λευκότερο; Η λεύκανση δοντιών είναι από τις πιο δημοφιλείς διαδικασίες στην αισθητική οδοντιατρική. Γνωρίζουμε όμως αρκετά για αυτήν; Στο flowmagazine.gr τη δοκιμάσαμε και συγκεντρώσαμε πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν προχωρήσετε στη διαδικασία!

Όπως μου εξήγησε η γιατρός, Δέσποινα Καλημερατζή, πριν ξεκινήσουμε τη λεύκανση, μία πρώτη συνάντηση είναι απαραίτητη. Στην πρώτη συνάντηση γίνεται καθαρισμός δοντιών και ο γιατρός κρατάει το ιστορικό του ασθενούς. Στην περίπτωση της χημικής λεύκανσης, που είναι και αυτή που δοκίμασα, στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, ο οδοντίατρος θα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να κατασκευάσει δυο ναρθηκάκια τα οποία αντιστοιχούν στην άνω και κάτω οδοντοστοιχία του ασθενή και είναι ακριβή αντίγραφα των δοντιών του!

Μετά από αυτή τη συνάντηση ασθενής και γιατρός κλείνουν επόμενο ραντεβού για λεύκανση, χωρίς να χρειάζεται κάποια επιπλέον διαδικασία από την πλευρά του ασθενούς! Η γιατρός αφού, με υποδέχτηκε, λοιπόν, μου εξήγησε βήμα- βήμα ολόκληρη τη διαδικασία κάνοντάς με να αισθανθώ ιδιαίτερη ασφάλεια
Η κα. Καλημεραντζή γλυκύτατη, ευγενέστατη και με χαμόγελο, απαντούσε υπομονετικά σε κάθε απορία μου, πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε ιατρική πράξη, που κακά τα ψέματα, μας προκαλεί λίγο φόβο.

Σε γενικές γραμμές, κατά τη λεύκανση, χρησιμοποιούνται ειδικά οξέα, τα οποία διασπούν τις χρωστικές που υπάρχουν στο εσωτερικό του δοντιού, με αποτέλεσμα το δόντι να αποκτά την αρχική του λευκότητα. Όσο για την εμπειρία, διήρκησε περίπου μία ώρα και ήταν εντελώς ανώδυνη!

Λεύκανση δοντιών- Τη δοκιμάσαμε και μάθαμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε!Στη συνέχεια η θεραπεία συνεχίζεται στο σπίτι όπου ο ασθενής φοράει τα ναρθηκάκια με το ειδικό φάρμακο της λεύκανσης για λίγες ακόμα ημέρες. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, επομένως δεν προκαλεί αναστάτωση στη ζωή σας, ούτε βεβαίως είναι επώδυνο.

Ανάλογα με την περίπτωση του ασθενούς, πιθανώς να ακολουθήσουν και επόμενες συναντήσεις με τη γιατρό για επαναληπτική εφαρμογή της λεύκανσης, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό χρωματικό αποτέλεσμα. Βεβαίως η γιατρός συνιστά προσοχή, καθώς οι πολλές εφαρμογές πιθανώς να προκαλέσουν μόνιμη ευαισθησία των δοντιών και ενοχλήσεις.

Μετά τη λεύκανση

Τα πρώτα δυο εικοσιτετράωρα μετά τη λεύκανση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αποφύγετε τροφές που περιέχουν χρώμα όπως παντζάρια, κόκκινες σάλτσες κ.ο.κ.

Επίσης ροφήματα όπως τσάι, καφές και κόκκινο κρασί πρέπει να αποφευχθούν και φυσικά οι καπνιστές θα πρέπει οπωσδήποτε να απέχουν από το κάπνισμα τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.

Είναι επίσης καλό αρχικά να προτιμήσετε μαλακές τροφές που μασώνται εύκολα για να μην καταπονούνται τα δόντια που πιθανώς να είναι ευαίσθητα αμέσως μετά τη λεύκανση.

Η γιατρός θα σας συστήσει να αγοράσετε ένα ειδικό τζελ που θα σας προστατέψει από την ευαισθησία των δοντιών.

Τέλος, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα όσο το δυνατόν περισσότερο, είναι καλό να αποφεύγετε τις τροφές που χρωματίζουν τα δόντια και φυσικά να κόψετε το κάπνισμα.

Λεύκανση δοντιών- Τη δοκιμάσαμε και μάθαμε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε! Τι άλλο χρειάζεται να ξέρετε για την λεύκανση:

Η χημική λεύκανση μπορεί να γίνει είτε στο ιατρείο, είτε από το σπίτι με την καθοδήγηση του οδοντιάτρου. Στη δεύτερη περίπτωση ο ασθενής φοράει τους νάρθηκες για κάποιες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η διαδικασία της λεύκανσης στο σπίτι είναι πιο αργή και ολοκληρώνεται περίπου σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Εκτός από τη χημική λεύκανση υπάρχει η φωτοθερμική και η φωτοχημική που εφαρμόζονται με τη βοήθεια του φωτός ή με laser.

Η λεύκανση των δοντιών είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία. Οι παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες (κάτω από το 7% των ασθενών) και περιορίζονται σε ευαισθησία των δοντιών και μικρό ερεθισμό στα ούλα για διάστημα 2-3 ημερών.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης η λεύκανση καλό είναι να αποφεύγεται για προληπτικούς λόγους.

Η λεύκανση δεν είναι μόνιμη. Διαρκεί περίπου 2-3 χρόνια, ανάλογα και με τις συνήθειες του κάθε ατόμου. Εάν καπνίζουμε πολύ ή είμαστε λάτρεις του καφέ, τα αποτελέσματα της λεύκανσης είναι πιθανό να διαρκέσουν λιγότερο.

Για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα η λεύκανση, πρέπει τα δόντια να είναι ίσια, χωρίς κατάγματα ή ρωγμές και πολλαπλά σφραγίσματα.

Η λεύκανση αφορά μόνο φυσικά δόντια και μπορεί να γίνει σε άτομα άνω των 18 ετών.

Η λεύκανση επαναφέρει τα δόντια στο φυσικό τους χρώμα. Εάν τα δόντια μας δεν υπήρξαν ποτέ κατάλευκα, δεν πρέπει να περιμένουμε ότι μετά τη διαδικασία θα αποκτήσουμε bleach white αποχρώσεις!

Το κόστος της διαδικασίας κυμαίνεται από 150€ έως 1200€, ανάλογα με τη μέθοδο και το πρόβλημα του ασθενούς.

Εάν, λοιπόν, θέλετε κι εσείς να χαρίσετε ένα πιο λευκό χαμόγελο στον εαυτό σας, με τη λεύκανση μπορείτε να το αποκτήσετε γρήγορα, ανώδυνα και χωρίς παρενέργειες!

Tromaktiko

Δεν υπάρχουν σχόλια: