Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Η Ευρώπη αρπάζει τις καταθέσεις μας!

Η Ευρώπη αρπάζει τις καταθέσεις

Ένα και μόνο είναι το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει από την απόφαση φορολόγησης των καταθέσεων στην Κύπρο: Είναι καθυστερημένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ή αποφάσισαν να διαλύσουν το ευρώ;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη. Οι ευρωπαίοι ηγέτες και εννοώ φυσικά και - πρωτίστως - αυτούς τους τύπους με τα γκρίζα κουστούμια που στελεχώνουν τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν κάνει από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης στην Ελλάδα σωρεία λαθών. Καθυστερήσεις, διαφωνίες, πλάγιοι τρόποι για να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημα που μόνο με ένα τρόπο λύνεται: Με τύπωμα χρήματος.
Όταν μια χώρα ή ένας "χώρος" όπως η Ε.Ε. χρωστάει και δεν έχει να πληρώσει, τυπώνει χρήμα και πληρώνει. Υποτιμά το νόμισμα του, εγγυάται όλα τα χρέη και όλες τις καταθέσεις, αναγνωρίζει τα λάθη του, πληρώνει και προχωράει.
Αυτό οι ευρωπαίοι δεν το έκαναν. Προτίμησαν να διαλύσουν την ελληνική οικονομία, να στείλουν την ανεργία στο 30% στον Νότο, να τιμωρήσουν τους πάντες. Το μόνο που έκαναν, είναι να διασφαλίσουν έστω και με αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων, αθώων και ενόχων (κυρίως αθώων) ότι οι γερμανικές τράπεζες θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Έβαλαν το χέρι στις τσέπες μας και πήραν ότι μπορούσαν. Με την απειλή της εκδίωξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση που σημαίνει ενεργειακή κρίση και γεωπολιτική απομόνωση, που με τη σειρά της σημαίνει άρνηση υποστήριξης σε περίπτωση πολέμου, που σημαίνει τελικά ότι θα χάναμε χιλιάδες στρατιώτες και δεκάδες νησιά. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, αυτή είναι η μετάφραση του εκβιασμού "Ευρώπη ή χάος".
Τώρα ήρθε η περίπτωση της Κύπρου. Μια περίπτωση εντελώς ασήμαντη από πλευράς οικονομικών μεγεθών. Δέκα δισ. είναι το πρόβλημα της Κύπρου. Αλλά δεν τα δίνουν. Πρότειναν - και ο  τραγικός νέος πρόεδρος Αναστασιάδης το δέχθηκε στην πρώτη διεθνή συνεδρίαση που συμμετείχε - να αρπάξουν το 10% περίπου των καταθέσεων που βρίσκονται στις κυπριακές τράπεζες. Ας πούμε λοιπόν ότι ο Αναστασιάδης είναι ανίκανος. Ας πούμε ακόμη και ότι το μέτρο είναι δίκαιο, αφού όσοι έχουν λεφτά μπορούν να δώσουν το 10% για να σωθεί η χώρα.
Οι ευρωπαίοι γιατί το έκαναν αυτό; Δεν σκέφτονται ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα είναι μέρος του τραπεζικού ευρωσυστήματος; Δεν σκέφτονται ότι αμέσως όλοι οι καταθέτες που έχουν λεφτά στις ευρωπαϊκές τράπεζες θα ανησυχήσουν; Δεν σκέφτονται ότι οι Ισπανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Έλληνες θα πούνε “η Ευρώπη βάζει χέρι στις καταθέσεις, ας πάρουμε τα λεφτά μας από τις ευρωπαϊκές τράπεζες"; Αυτή είναι η μόνη σωστή σκέψη που μπορεί κανείς να κάνει ακούγοντας αυτό το μέτρο, είτε ψηφισθεί και ισχύσει είτε δεν ψηφισθεί από την Κυπριακή Βουλή. Διότι η πρόταση έγινε από τους Ευρωπαίους, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι οι ευρωπαίοι δεν σέβονται την έννοια της τραπεζικής πίστης. Δεν σέβονται τον θεσμό των τραπεζών. Αρπάζουν τα λεφτά των καταθετών - με όποια δικαιολογία, δεν έχει καμία σημασία. Φυσικά και τα σκέφτηκαν όλα αυτά. Αλλά αποφάσισαν να προχωρήσουν με κατάσχεση των καταθέσεων. Πήραν το ρίσκο να διαλυθεί το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης. Και αυτό το ρίσκο δεν το παίρνεις αν είσαι καθυστερημένος (για να απαντήσω και στο ερώτημα της πρώτης παραγράφου) αλλά μόνο αν θέλεις να τορπιλίσεις την κατάσταση.
Υπό τις σημερινές συνθήκες, η Ευρώπη είναι πλέον ανασφαλές μέρος. Το παράδειγμα της Ελλάδας με την αδιανόητη φορολογική αφαίμαξη όλων και το παράδειγμα της Κύπρου με την εξωφρενική κατάσχεση του 10% των καταθέσεων, το αποδεικνύουν.
Και μπορεί ο ευρωπαίος πολίτης, ο μικρομεσαίος, να μην έχει τη δυνατότητα ή την ευκολία να μεταφέρει τα λεφτά του στη Σιγκαπούρη, αλλά το διεθνές κεφάλαιο θα φύγει. Όπως θα φύγουν και οι επιχειρήσεις και τα καλά μυαλά.
Γιατί; Γιατί η Ευρώπη σήμερα στερείται ηθικής. Στερείται λογικής, στερείται νομικής υπόστασης. Η αυθαιρεσία της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο σε τριτοκοσμικές χούντες συναντάται.
Και αφού οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλησαν όταν τους δόθηκε η ευκαιρία - και τους δίδεται επί τρία χρόνια μέχρι σήμερα- να ενωθούν πραγματικά, να εκδώσουν ευρωομόλογα, να τυπώσουν χρήμα, να φτιάξουν προϋπολογισμό και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, τελικά μάλλον για διάλυση θα πάμε. Πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Μακριά...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η μποτα του κατακτητη πατα για τα καλα την μποτα του ξανα στα εδαφη μας
σε συνεργασια με τους παντα στην ιστορια μας προθυμους συνεργατες τους
δεν θα αφησουν πετρα πανω σε πετρα
εκτος αν.............
κε σαμαρα εστω και την υστατη ωρα αντιληφθητε το ματαιον της πολιτικης της ''ευρωπαικης παραισθησης''και σε συνεργασια με τους λαους και της κυβερνησεις της κυπρου,ιταλιας,πορτογαλιας,ισπανιας
πειτε ενα νεο ΟΧΙ στην επιθυμια των ΄΄αγαπημενων εταιρων``σας για μια ακομη γενοκτονια την ΕΛΛΗΝΩΝ και γενικοτερα του νοτου......


Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΗ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ, ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ ΚΑ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΣΟΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ.