Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Tο ταμείον είναι... μείον


Tο ταμείον είναι... μείον
Πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομικών προκαλεί η κάθετη μείωση των φορολογικών εσόδων για το μήνα Ιανουάριο. Συγκεκριμένα τα έσοδα ήταν κατά 305. εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με τον στόχο που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο.


Το πρόβλημά φαίνεται πως οφείλεται στην μειωμένη είσπραξη του ΦΠΑ, το οποίο συρρικνώνεται καθώς δεν υπάρχει αφενός κατανάλωση-με τους πολίτες να έχουν περικόψει όλα τα περιττά-αλλά και στην αποτυχία του υπουργείου Οικονομικών να πατάξει την φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα οι εισπράξεις του ΦΠΑ, υποχώρησαν πάνω από 15%, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», με τη νέα μαύρη τρύπα να απασχολεί ιδιαίτερα το υπουργείο και τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος φαίνεται ανήμπορος να βρει λύση.
Το θέμα συζητήθηκε χτες κατά τη διάρκεια σύσκεψης χθες στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γιάννη Στουρνάρα με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη και του γενικού γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ζήτησε να σημάνει συναγερμός στον φορολογικό μηχανισμό.

Το επιτελείο τρέχει να προλάβει την άφιξη της τρόικας η οποία θα επιστρέψει σε λίγες ημέρες, με το σκεπτικό ότι τυχόν αστοχίες στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού θα φέρουν προ των πυλών το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.
Δεν φαίνεται όμως να υπολογίζει τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι έχουν «γονατίσει» κάτω από το βάρος των φορολογικών τους υποχρεώσεων και πλέον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθημερινά ραβασάκια που καταφτάνουν.
Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Στουρνάρας θα μπορέσει για μια φορά να βρει λύση στο πρόβλημα χωρίς να φορτώσει ξανά τις πλάτες του ελληνικού λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: