Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

ΑΜΦΙΣΣΑ: Στον απόηχο ενός εγκλήματος...


Μετά τη μαζική και άνανδρη δολοφονία με φόλες των αδέσποτων σκυλιών και γατιών που έγινε την 09-Φεβ-13 στην Άμφισσα από άγνωστο ή αγνώστους και τον απόηχο της τεράστιας δημοσιότητας που πήρε ανά το πανελλήνιο το υπόψη έγκλημα μια και το δημοσιεύσαμε στο adespoto.gr και στο zoosos.gr, μπορεί κανείς να «ακούσει»  και να «νιώσει» την οργή, τον θυμό και την αγανάκτηση των συμπολιτών μας για τον θρασύδειλο δολοφόνο.


Ωστόσο υπάρχει και μια μικρή μερίδα ηλικιωμένων κυρίως με νοοτροπία παλιάς κοπής που εκδηλώνουν απόψεις όπως: « Δε βαριέσαι καλά τους έκαναν, εδώ δεν έχουμε εμείς να φάμε σκυλιά θα ταΐζουμε (λες και τα τάισαν ποτέ), άσε που κινδυνεύεις και να σε δαγκώσουν».

Επίσης υπάρχει και μια άλλη κατηγορία συμπολιτών μας που ενώ στην πραγματικότητα «καρφάκι» δεν τους καίγεται για το έγκλημα, έχοντας πλήρη άγνοια προσώπων και ενεργειών που γίνονται για να μειωθούν προοδευτικά τα αδέσποτα, με την αγέρωχη σιγουριά του ψευδο - διανοούμενου ξερόλα, καταλογίζουν ευθύνες σε Δημοτικές αρχές και σε «αγαθούς» και «γραφικούς»  φιλόζωους που δεν εκτελούν σωστά τα καθήκοντά τους.

Αυτές λοιπόν οι κατηγορίες των αξιότιμων συμπολιτών μας θα πρέπει επιτέλους να καταλάβουν κάποια απλά πραγματάκια, που δεν χρειάζονται και πολύ μυαλό όπως:

α. Η θανάτωση ζώων με φόλα είναι ποινικό αδίκημα και λογίζεται ως έγκλημα που επιφέρει σοβαρές ποινές στους παραβάτες.  (Ο νόμος 4039/2012 τιμωρεί τη ζωοκτονία με ποινές που φτάνουν από το ένα έως τα πέντε έτη φυλάκισης και με χρηματικό πρόστιμο έως 30.000 ευρώ για κάθε ζώο που θανατώθηκε). Συνεπώς ανεξάρτητα από προσωπικές απόψεις οφείλουμε να εφαρμόζουμε το νόμο, επειδή ο σεβασμός του είναι ο θεμέλιος λίθος για τις Δημοκρατίες.

β. Θεωρητικά, πάντα υπάρχει η περίπτωση επίθεσης αδέσποτου ζώου σε άνθρωπο, ωστόσο το να συμβεί αυτό από ένα ζώο που είναι στειρωμένο, εμβολιασμένο, απο-παρασιτωμένο και καθημερινά σιτισμένο όπως αυτά που θανατώθηκαν, είναι σχεδόν αδύνατο.

γ. Υπάρχει κάποιος συμπολίτης μας που δεν γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται τα αδέσποτα; Ασφαλώς όχι. Υπάρχει  κάποιος συμπολίτης μας που του αρέσει να βλέπει πεινασμένα, σκελετωμένα, άρρωστα και με σπασμένα πόδια από τα αυτοκίνητα αδέσποτα; Ασφαλώς όχι. Κάνει ο κάθε συμπολίτης μας αυτό που πρέπει για να μειωθούν τα αδέσποτα και να ζήσουν τα υπάρχοντα σήμερα (όσα απέμειναν) μια σχετικά καλή ζωή; Ασφαλώς όχι.

Θα μπορούσαμε φυσικά να συνεχίσουμε για πολύ. Δε θέλουμε όμως να σας κουράσουμε. Θέλουμε να αφυπνίσουμε συνειδήσεις. Στο δικό μας κόσμο χωράνε όλα τα ζώα. Στον δικό σας ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: