Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

ΙΤΕΑ – ΘΕΣΗ ΛΑΡΝΑΚΙ: ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ.Π.Ε. – ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Ο Σύλλογος Καρτερία, το Πολιτιστικό Κέντρο Στρώμης και εννέα φυσικά πρόσωπα κατέθεσαν Προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στην έγκριση της ΜΠΕ για το Λαρνάκι

- Την έγκριση είχε υπογράψει ο τότε υφυπουργός ΥΠΠΟ Πέτρος Αλιβιζάτος
- Στην προσφυγή ισχυρίζονται ότι οι όροι που μπήκαν στη νέα ΜΠΕ ήταν οι ίδιοι που μπήκαν στην ΜΠΕ του 2000 και ποτέ δεν εφαρμόστηκαν.

Μπορεί ο Υφυπουργός ΥΠΠΟ της κυβέρνησης Παπαδήμου , Πέτρος Αλιβιζάτος να υπέγραψε προεκλογικά - στις 18-4-2012 – την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων , ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για τη νέα δεκαετή αδειοδότηση των εγκαταστάσεων της S& B στο Λαρνάκι Ιτέας , αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι σύλλογοι και οι πολίτες που διαχρονικά αντιδρούν κατέθεσαν τα όπλα Αυτό αποδεικνύει η προσφυγή της περασμένης Παρασκευής του συλλόγου «Καρτερία», του «Πολιτιστικού Κέντρου Στρώμης» και εννέα φυσικών προσώπων κατά της απόφασης του υφυπουργού Αλιβιζάτου που ενέκρινε τη Μ.Π.Ε. στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Με την προσφυγή αυτή ουσιαστικά μπλοκάρεται η οριστική απόφαση που παίρνεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, απόφαση η οποία θα παρθεί μετά τη ν απόφαση του ΣτΕ. Την προσφυγή μεταξύ των άλλων υπογράφουν ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Μέγκος και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θύμιος Σκαρίμπας.

Όπως δήλωσαν στην εφημερίδας μας «η αντίδραση αυτή δεν είναι μεμονωμένη αλλά ομαδική μιας και η υπόθεση έφερε κοντά πολλούς παράγοντες και μέλη της τοπικής κοινωνίας που τους απασχόλησε το θέμα και τους απασχολεί το μέλλον του τόπου, δημιουργώντας ένα όλο και μεγαλύτερο μέτωπο απέναντι σε ότι αρνητικό -κατά τους ίδιους- συνέβαινε μέχρι πρόσφατα στην περιοχή.»

Από πλευράς Συλλόγου Καρτερία, η νομική προσφυγή είχε προαγγελθεί στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις, στις διάφορες παραστάσεις του Συλλόγου στα διάφορα όργανα που κατά καιρούς συζήτησαν το θέμα. Μέλη και του Συλλόγου Καρτερία αλλά και της Δημοτικής παράταξης «Πολίτες στο Προσκήνιο» που είχαν από την αρχή καταθέσει ένσταση κατά της ΜΠΕ και έχουν σταθερά ενεργή συμμετοχή σε όλη την μέχρι σήμερα διαδρομή της υπόθεσης της ΜΠΕ, δήλωσαν ότι αυτή η προσφυγή δεν αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούν το θέμα. Όλοι οι αντιδρώντες στο «μεταλλευτικό μέλλον» των Δελφών, έχουν αποφασίσει ότι θα ασκηθούν ανάλογες προσφυγές σε όλες τις σχετικές αποφάσεις μιας και όλα αυτά που υποστηρίζουν είναι τεκμηριωμένα και καθοριστικά για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Δελφών.

Σε δήλωση του μέλος του συλλόγου «Καρτερία» που θέλησε προς το παρών να κρατήσει, την ανωνυμία του τονίζει έξω από τα δόντια:

«Το θέμα αποτελεί ζήτημα «ζωής ή θανάτου» της τοπικής οικονομίας και σύντομα όλοι θα κατανοήσουν τις θέσεις μας και θα ζητήσουν από τους τοπικούς Αρμόδιους, όχι να πάρουν κάποια «χλιαρή» θέση μπερδεύοντας τα λόγια τους αλλά να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Σύντομα όσοι συμφωνούν ότι το μέλλον του Δήμου Δελφών που «οραματίζονται» περιλαμβάνει το λιμάνι τους, η θάλασσα τους, η παραλία τους και η «βιτρίνα» όλης της περιοχής να χαρακτηριστεί «μεταλλευτική», με όλες τις τυπικές και ουσιαστικές καταστρεπτικές συνέπειες για τον τουρισμό και για το «όνομα» των αγροτικών προϊόντων μας, θα υποχρεωθούν να αντικρούσουν και τα επιχειρήματά των αντιδρώντων ένα προς ένα. Και απέναντι δεν θα έχουν μια κοινωνία βολεμένων ή στο προθάλαμο για να βολευτούν, αλλά μια κοινωνία «διαβασμένη» με πρωτόγνωρες για αυτούς απαιτήσεις».


Το ιστορικό της Υπόθεσης Λαρνάκι

Τέλος του 2011 έληγε η προηγούμενη άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων στο Λαρνάκι. Μαζί με αυτήν έληξε και η ΜΠΕ στην οποία είχε βασιστεί η άδεια αυτή. Προέκυψε έτσι η υποχρέωση κατάθεσης νέας ΜΠΕ προς έγκριση προκειμένου να εκδοθεί νέα άδεια. Ταυτόχρονα έληγε και η μίσθωση από την S&B του γηπέδου των εγκαταστάσεων που προέκυψε το 1972 από μπάζωμα της θάλασσας.

Τα δύο πιο πάνω αποτελούν δύο ξεχωριστές διοικητικές πράξει ανεξάρτητες μεταξύ τους.

Μέσα στο 2011 η S&B κατέθεσε την νέα ΜΠΕ προς έγκριση και για πρώτη φορά ζητήθηκε και έγκριση από το ΥΠΠΟΤ , λόγω του ότι όλες οι εγκαταστάσεις βρίσκονται εντός Δελφικού Τοπίου. Σημειωτέων ότι όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, από την θεσμοθέτηση του Δελφικού Τοπίου και μέχρι σήμερα, παρότι ο θεσμός ίσχυσε για όλους τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, παρότι οι περιπτώσεις επαγγελματιών που έφτασαν στη δικαιοσύνη για παραβίαση του δελφικού τοπίου ήταν δεκάδες , εντούτοις ίσχυε η ρήση «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Αυτό διότι , όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Καρτερία «η S&B είχε προβεί σε σειρά πράξεων, κατασκευών, αδειοδοτήσεων κ.λ.π. χωρίς ποτέ να έχει ζητήσει και να έχει λάβει σχετική άδεια»

Η πρώτη απόφαση γνωμοδοτικού χαρακτήρα για τη νέα Μ.Π.Ε. που κατατέθηκε συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, στην συνεδρίαση της οποίας συμμετείχε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της επιτροπής Παπαϊωάννου Πανουργιάς για τον οποίο η Καρτερία ισχυρίζεται ότι σμφωνα με το άρθρο 173 του Καλλικράτη (συν.1) απαγορεύεται η συμμετοχή σε όργανα περιφέρειας σε όποιον έχει ηθικό ή υλικό συμφέρον «και ο Κος Παπαιωάννου είναι και υπερεργολάβος της S&B και με εργολαβίες ακόμη και στις ίδιες τις εγκαταστάσεις στο Λαρνάκι.» Με βάση αυτό το άρθρο οι προσφεύγοντες σύλλογοι ισχυρίζονται ότι η γνωμοδοτική απόφαση καθίσταται β αυτομάτως άκυρη και ότι ο νόμος προβλέπει και κυρώσεις σε όποιον τον παραβεί.

Όπως τονίζουν στην ανακοίνωση “από την πρώτη στιγμή, ο Σύλλογος Καρτερία προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Στερεάς στην Κα Γερακούδη καταγγέλλοντας το γεγονός (συν.2) και ζητώντας την επιβεβαίωση της ακυρότητας

και η εφαρμογή του Νόμου (επιβολή αργίας ή παύσης στον Κο Παπαιωάννου) επισημαίνοντας ότι θα ακολουθούσε η συζήτηση στο ΚΑΣ, η αποφαση του ΥΠΠΟΤ, η ανανέωση της μίσθωσης για το μπαζωμένο κ.λ.π. και ήταν σημαντικό να μην υπάρξει «παρανόηση» σχετικά με ύπαρξη θετικής γνωμοδότησης από την Περιφέρεια”.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η ΩτΦ απευθύνθηκε στον περιφερειακό σύμβουλο κο Παπαιωάννου ο οποίος σχολίασε: «Η γνωμοδοτική απόφαση πάρθηκε σχεδόν ομόφωνα, με μόλις μια ψήφο ενάντια. Η δική μου η ψήφος δεν επηρέασε το αποτέλεσμα. Η πολιτική του αρμόδιου υπουργείου είναι η εκμετάλλευση όλου του ορυκτού πλούτου της χώρας γιατί η χώρα δεν μπορεί να ζει από τις διάφορες οικολογικές οργανώσεις, όπως ζούσαν αυτές επί πολλά χρόνια από τη χώρα. Εξάλλου να σας τονίσω ότι εγώ ήμουν αυτός που έθεσε στην επιτροπή περιβάλλοντος τους όρους για ύπαρξη πληντυρίου των φορτηγών, την πυκνή δεντροφύτευση, την απόδοση μέρους της παραλίας κλπ και δεν μετανιώνω. Αν όλα αυτά , όπως και ο κόμβος, δεν πραγματοποιηθούν, θα βγω πρώτος στα κάγκελα και θα φωνάξω»!


Η νέα ορά μέτρα που θα έπρεπε να παρθούν με βάση την ΜΠΕ του 2000»

Όπως σημειώνουν οι προσφεύγοντες σύλλογοι : “η απηφαση της Περιφέρειας έθετε ως προϋποθέσεις για την θετική γνωμοδότηση, σειρά μέτρων που θα πρέπει να λάβει η S&B γia εγκαταστάσεις αυτές, αλλά όπως καταγγέλθηκε στην συνέχεια από το Σύλλογο Καρτερία και τους άλλους φορείς που έχουν προσφύγει στα διάφορα όργανα κατά της ΜΠΕ, τα μέτρα αυτά αφορούν υποχρεώσεις που αναγράφοντας από την ΜΠΕ του 2000 τουλάχιστον ως υποχρεώσεις που η S&B ποτέ δεν υλοποίησε και ούτως ή άλλως χρωστάει.”

Άλλα μέτρα όπως η παρακολούθηση της καθαρότητας του νερού της θάλασσας καταγγέλθηκαν ως εμπαιγμός προς την τοπική κοινωνία, μιάς και οι ίδιοι οι καταγγέλλοντες έχουν από αρχής γνωστοποιήσει ότι τελεί εις γνώση τους ότι ο βωξίτης δεν διαλύεται στο νερό και αυτό το γνωρίζουν όλοι και οι περιβαλλοντικοί παράμετροι που έχει καταγγελθεί ότι επιβαρύνονται από την λειτουργία των εγκαταστάσεων είναι τα βαρέα μέταλλα στην τροφική αλυσίδα, η σκόνη που εισπνέουν οι κάτοικοι της Ιτέας, η μόλυνση από ραδιενέργεια κ.α.

Η συνέχεια επιβεβαίωσε το Σύλλογο Καρτερία και το ΚΑΣ μετά από την πρώτη συνεδρίαση που απέρριψε την ΜΠΕ, ξανασυνεδρίασε χωρίς νέα στοιχεία και κάτω από συνθήκες που καταγγέλθηκαν ως απαράδεκτες και τελικά ενέκρινε την ΜΠΕ, λαμβάνοντας υπ’ όψη ως έγκυρη τη γνωμοδοτική απόφαση της Επιτροπής περιβάλλοντος της Περιφέρειας και θέτοντας τους ίδιους όρους. Το ίδιο έγινε και με την Λιμενική Επιτροπή για την άλλη υπόθεση της ανανέωσης της μίσθωσης του Μπαζωμένου.

Με δεδομένη την απραξία της Κας Γερακούδη απέναντι στις υποχρεώσεις της και δεδομένου ότι η στάση αυτή επέτρεψε την λήψη μιάς σειράς αποφάσεων που βασίζονταν στην τυπικά και ουσιαστικά άκυρη απόφαση της Περιφέρειας, ο σύλλογος Καρτερία κατάγγειλε το γεγονός στην Εισαγγελία Άμφισσας η οποία χειρίζεται πλέον την υπόθεση.


ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΩΡΑ της ΦΩΚΙΔΑΣ»

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΛΗΤΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ. ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑΧΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΚΟΥΣ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΕΙ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ, ΝΑ ΚΑΙΓΟΜΑΣΤΕ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ, ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΝΑ ΣΦΥΡΑΝΕ ΣΑΝ ΒΛΗΜΑΤΑ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ Ή ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Η Καρτερια καταγγειλε και αναδημοσιεύει τις πράξεις της απο δημοσίευση μιας εφημερίδας;

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΤΩΝ 3.06μ.μ. ΔΕΝ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΦΙΛΕ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ? ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΦΩΝΑΖΑΝ {και κατα την γνωμη μου ασχημονουσαν εναντιον επιστημονων που τουλαχιστον καθισαν και σπουδασαν μερικα πραγματα που αυτοι μονο στον υπνο τους μπορουν να δουν} ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ? ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ {αληθεια ετσι το ειπε η το ειπε γιατι τους ειπαν να την χαρακτηρισουν για να κανουν τζαμπα τις δουλειες τους} ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΠΑΝΩ ΕΤΣΙ ΤΟ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Η ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ! ΚΑΚΑ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΛΕΩ ΑΛΛΑ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ ΟΛΟΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ! ΚΑΙ ΟΙΟ ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΡΑΤΙΚΟΙ ! ΠΟΛΥ ΜΠΟΧΑ !!!