Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Γεμάτα ξενοδοχεία, άφαντα Airbnb για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται για δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας. Στο παιχνίδι Νότιο Αιγαίο και Κρήτη. Πού υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων σε ξενοδοχεία και καταλυμάτων τύπου Airbnb


Με υψηλές πληρότητες που παραπέμπουν στην προ πανδημίας εποχή διαμορφώνεται η ζήτηση στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, που παραδοσιακά προσελκύουν το ενδιαφέρον όσων Ελλήνων ταξιδιωτών επιλέγουν να αποδράσουν ενόψει του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος, μάλιστα, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, κινητικότητα καταγράφεται όχι μόνο για τους ορεινούς κατά βάση προορισμούς, αλλά και για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη που διατηρούν ακόμη τη δυναμική του καλοκαιριού.

Οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής έχουν την τιμητική τους, με τον εσωτερικό τουρισμό να ανακάμπτει σταδιακά και να καλύπτει το χαμένο έδαφος των τελευταίων ετών. Ατού για τη φετινή 28η Οκτωβρίου αποτελεί, πάντως, το γεγονός ότι με την αργία και το Σαββατοκύριακο που έπεται, συντίθεται ένα 3ήμερο ιδανικό για την πρώτη οργανωμένη απόδραση του φθινοπώρου.

H πληρότητα στα ξενοδοχεία αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε επίπεδα πάνω από το 80%-85%, με το παραδοσιακά πρώτο… χειμερινό 3ήμερο για τον εσωτερικό τουρισμό να αποτελεί «ανάσα» για τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κατά βάση στους ορεινούς/χειμερινούς προορισμούς της χώρας και καλούνται να λειτουργήσουν τις μονάδες τους υπό το πρίσμα του υψηλού ενεργειακού κόστους που έχει συμπαρασύρει προς τα πάνω το συνολικό λειτουργικό κόστος των καταλυμάτων. Μάλιστα, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης αρκετοί είναι οι ξενοδόχοι που έχουν αποφασίσει ότι δεν θα λειτουργήσουν φέτος τα καταλύματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τις ζημιές.

Τα Ιωάννινα, το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα, η Καρδίτσα, με επίκεντρο τη Λίμνη Πλαστήρα, τα Τρίκαλα, τα Μετέωρα, το Καρπενήσι και η Αράχοβα συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον, με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις το 90%.

Μεγάλη είναι και η ζήτηση που σημειώνεται για την Πελοπόννησο, η οποία χάρη στην εγγύτητά της με την Αθήνα αποτελεί διαχρονικά αγαπημένο προορισμό των ταξιδιωτών. Τα Καλάβρυτα και τα Τρίκαλα Κορινθίας μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των Ελλήνων, με την πληρότητα στην Αρκαδία να υπερβαίνει το 60%-70%. Σε αρκετά καλά επίπεδα κινείται η ζήτηση, από κατοίκους της βορείου Ελλάδας κυρίως, με αιχμή τη Θεσσαλονίκη, για πακέτα με προορισμό την Ξάνθη και την Αλεξανδρούπολη.

Στο 90% περίπου εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί η πληρότητα στο Πήλιο, όπου οι προκρατήσεις αυτή την περίοδο κυμαίνονται πέριξ του 70%, ενώ έντονη είναι η κινητικότητα καταγράφεται, την ίδια στιγμή, και σε προορισμούς που απέχουν μόλις μία ώρα από το κλεινόν άστυ, με επίκεντρο την Εύβοια.

Στον χάρτη παραμένουν ακόμη και δημοφιλείς καλοκαιρινοί προορισμοί, με παράγοντες της αεροπορικής αγοράς να διαπιστώνουν μεγαλύτερη κινητικότητα από την Αθήνα για νησιά όπως η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Πάρος και η Κρήτη. Οι πληρότητες στα αεροσκάφη είναι ικανοποιητικές, αλλά ακόμη υπάρχει αρκετή διαθεσιμότητα σε εισιτήρια καθώς ένας σημαντικός αριθμός των κρατήσεων εσωτερικού παραδοσιακά πραγματοποιείται κοντά στην ημερομηνία αναχώρησης, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές. Αντίστοιχα, από Θεσσαλονίκη ξεχωρίζουν τα δρομολόγια με προορισμό το Ηράκλειο, τη Ρόδο και την Κω, για τα οποία καταγράφεται ιδιαίτερα υψηλή μέση πληρότητα.

Ανάρπαστα τα Airbnb

Στο «κόκκινο» βρίσκεται, την ίδια στιγμή, η ζήτηση για καταλύματα που μισθώνονται διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, καθώς η πληρότητα στην πλειονότητα των ορεινών/χειμερινών προορισμών βρίσκεται πάνω από το 90%, δεδομένου, βέβαια, ότι αρκετές περιοχές έχουν πολύ μικρή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Καστοριά, Μέτσοβο και Δημητσάνα σημειώνουν πληρότητα 100%, ενώ στη λίστα με τους κορυφαίους προορισμούς των Ελλήνων φιγουράρουν Μακρινίτσα, Βυτίνα, Στεμνίτσα και Καρπενήσι.

Στα Τρίκαλα, όπου τα διαθέσιμα προς μίσθωση καταλύματα αριθμούν τα 195, καταγράφεται πληρότητα 92%, ενώ το κόστος διαμονής για δυο διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 280 ευρώ για μια οικογένεια με 2 παιδιά ή/και για μια τετραμελή παρέα. Στη Φλώρινα το κόστος μίσθωσης μιας κατοικίας 35 τ.μ. φτάνει στα 180 ευρώ για δυο διανυκτερεύσεις, τη στιγμή που το ποσοστό των προ-κρατήσεων βρίσκεται στο 94%.

Περισσότερα είναι τα διαθέσιμα καταλύματα στα Γρεβενά, όπου το ποσοστό πληρότητας κινείται πέριξ του 58% και το κόστος μίσθωσης ενός ακινήτου 45 τ.μ. διαμορφώνεται στα 180 ευρώ για δυο διανυκτερεύσεις. Πληρότητα 86% σημειώνει η Καβάλα, με το κόστος διαμονής για δυο διανυκτερεύσεις να κυμαίνεται από 122 ευρώ για μια κατοικία 45 τ.μ. σε απόσταση 1,2 χλμ. από το κέντρο της πόλης και από 144 ευρώ για ένα ακίνητο 100 τ.μ. που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ. από το κέντρο.

Σχεδόν γεμάτα είναι τα καταλύματα στα Ιωάννινα, όπου ήδη από τον Σεπτέμβριο η πληρότητα για το 3ήμερο της 28ης Οκτωβρίου είχε υπερβεί το 75%, με το αντίστοιχο ποσοστό να προσεγγίζει τώρα το 98% και τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης να κυμαίνονται από 260 ευρώ έως και 396 ευρώ. Στο Μέτσοβο η πληρότητα από 66% στα μέσα του Σεπτεμβρίου και 76% αρχές Οκτωβρίου, πλέον αγγίζει το 100%. Οι ζητούμενες τιμές 3ήμερο ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν τα 400 ευρώ.

Πάνω από το 90% των καταλυμάτων στην Αράχοβα είναι γεμάτα και το κόστος για ένα ολόκληρο διαμέρισμα ή/και για μια αυτοτελή κατοικία κυμαίνεται από 180 ευρώ έως 640 ευρώ, ενώ σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο απόλυτο 100%, διαμορφώνεται η πληρότητα στα Καλάβρυτα, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Πελοποννήσου ως αγαπημένου προορισμού των Ελλήνων. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο για ένα ολόκληρο διαμέρισμα ή/και για μια αυτοτελή κατοικία ξεκινά από 400 ευρώ και φτάνει τα 450 ευρώ.

Έντονη κινητικότητα διαπιστώνεται και στους χειμερινούς προορισμούς του νομού Αρκαδίας. Στο επίκεντρο ΔημητσάναΒυτίνα και Στεμνίτσα, που χάρη στην εγγύτητά τους με την Αθήνα έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε «must» προορισμούς τόσο για τις ημέρες των εορτών, όσο και για αποδράσεις διημέρων και τριημέρων τους χειμερινούς μήνες. Οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνονται από 240 ευρώ έως και 500 ευρώ.

Ισχυρή είναι η ζήτηση και για το Καρπενήσι, που προσελκύει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. Είναι ενδεικτικό ότι η πληρότητα στα μέσα Σεπτεμβρίου κυμαινόταν στο 67%, ενώ πλέον φτάνουν το 98% και οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 260 ευρώ έως 468 ευρώ. Κοντά στο 91% είναι η πληρότητα στα προς μίσθωση καταλύματα της Καλαμάτας, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στο Ναύπλιο προσεγγίζει το 94%, με το κόστος μίσθωσης να κυμαίνεται από 220 ευρώ έως 350 ευρώ.

Εδαφος κερδίζει σταδιακά στις προτιμήσεις των Ελλήνων και η Ναύπακτος, ένας προορισμός όπου η πληρότητα βρίσκεται άνω του 92% και οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης διαμορφώνονται από 180 ευρώ έως 340 ευρώ για το τριήμερο.

Ζήτηση για εξωτερικό

Υψηλούς ρυθμούς ακολουθεί η ζήτηση καταγράφεται και για προορισμούς του εξωτερικού, με τη μέση πληρότητα στα αεροσκάφη που συνδέσουν την Αθήνα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις να αγγίζει ή και να ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019. Η Μαδρίτη, η Βαρκελώνη, η Γενεύη, η Κοπεγχάγη, η Λισαβόνα, η Βενετία, η Πράγα, το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Λονδίνο και το Μόναχο βρίσκονται στη λίστα των αγαπημένων προορισμών των Ελλήνων ταξιδιωτών για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου. Αντίστοιχα υψηλή είναι και η ζήτηση για πόλεις της γειτονικής Ιταλίας, με το Μιλάνο και τη Ρώμη να πρωταγωνιστούν.

Μάλιστα, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς, οι ταξιδιώτες έκλεισαν φέτος τα εισιτήριά τους για το 3ήμερο αρκετά νωρίτερα τόσο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, όσο και σε σχέση με άλλες αποδράσεις που προγραμμάτισαν μέσα στο 2022. Κάποια δρομολόγια δε σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και προορισμούς, όπως για παράδειγμα το Παρίσι και το Λονδίνο, είναι γεμάτα ακόμα και έναν μήνα νωρίτερα.

Ικανοποιητική είναι, την ίδια στιγμή, η ζήτηση που καταγράφεται από τη Θεσσαλονίκη, με τη Λάρνακα, τη Στουτγάρδη και το Μόναχο να ξεχωρίζουν ως προορισμοί. Κινητικότητα παρατηρείται και για την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και το Ντουμπάι, καθώς τα οργανωμένα πακέτα φαίνεται ότι αποτελούν ιδανική λύση για κάποιους Έλληνες που θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙ'ΑΥΤΟ ΚΟΥΛΗ ΒΑΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΠΑΡΕΙ