Σάββατο 13 Αυγούστου 2022

Ξηρασία «στεγνώνει» την Ευρώπη: Η χειρότερη εδώ και 500 χρόνια

Στερεύουν ποτάμια, προβλήματα στην οικονομία

Περίπου το 60% της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πληγεί από την ξηρασία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας. 



Τα κύματα καύσωνα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή στέρεψαν ποτάμια σε όλη την ήπειρο, ενώ υπάρχουν ζήτημα με τα αποθέματα νερού τα οποία πέφτουν κατακόρυφα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μήνες πενιχρών βροχοπτώσεων και θερμοκρασίες πάνω από το μέσο όρο έχουν οδηγήσει ξηρασία, τη χειρότερη που έχει καταγραφεί σε ορισμένες χώρες. Ο καύσωνας και ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών προκαλούν καταστροφή σε καλλιέργειες και ντόμινο εξελίξεων στην οικονομία.

Η χειρότερη ξηρασία για την Ευρώπη εδώ και 5 αιώνες

Όπως σημειώνει η Γενική Διεύθυνση Δράσης για το Κλίμα, που καθοδηγεί τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής σε επίπεδο ΕΕ και σε διεθνές επίπεδο, επικαλούμενη ανώτερο επιστήμονα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ξηρασίας, αυτή η ξηρασία πρόκειται να είναι η χειρότερη που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα τελευταία 500 χρόνια.

«Δεν έχουμε αναλύσει πλήρως το γεγονός, αλλά με βάση την εμπειρία μου πιστεύω ότι αυτό είναι ίσως ακόμη πιο ακραίο από το 2018», είπε ο Andrea Toreti, επιστήμονας στο EC's Joint Research Centre, ο οποίος συγκεντρώνει δεδομένα για το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας, απαντώντας σε ερώτηση του Sky News κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Το 2018 ήταν τόσο ακραίο που κοιτάζοντας πίσω σε αυτόν τον κατάλογο των τελευταίων 500 ετών, δεν υπήρχαν άλλα παρόμοια γεγονότα», εξήγησε ο Toreti, ο οποίος δημοσίευσε μελέτη για τις ιστορικές ξηρασίες.

Φέτος, σε αντίθεση με πριν τέσσερα χρόνια, «το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης» είναι εκτεθειμένο σε σύνθετους καύσωνες και ξηρό καιρό, είπε, καθώς οι ξηρασίες επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας, το πόσιμο νερό και την άγρια ζωή.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα τελευταία στοιχεία από το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασίας (EDO) δείχνουν περίπου το 47% της επικράτειας του μπλοκ υπό συνθήκες «προειδοποίησης», η δεύτερη από τις τρεις κατηγορίες ξηρασίας, κατά τη διάρκεια των 10 ημερών που οδηγούν στις 30 Ιουλίου.

Πιο ανησυχητικό είναι το 17% της γης έχει περάσει στην πιο σοβαρή κατάσταση «συναγερμού», που σημαίνει ότι όχι μόνο το έδαφος στεγνώνει μετά από χαμηλή βροχόπτωση, αλλά και τα φυτά και οι καλλιέργειες υποφέρουν επίσης.


FacebookTwitter



Η Ιταλία είναι μια από τις χειρότερες πληγείσες από την τρέχουσα συνεχιζόμενη ξηρασία, κηρύσσοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις περιοχές γύρω από τον ποταμό Πάδο, ο οποίος αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ένα τρίτο της γεωργικής παραγωγής της χώρας.

Η Γαλλία έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί που έχει αφήσει ξεραμένα χωριά χωρίς ασφαλές πόσιμο νερό και οι αγρότες προειδοποιούν για έλλειψη γάλακτος το χειμώνα.

Μεγάλες περιοχές της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Ουκρανίας βιώνουν τις συνέπειες των συνθηκών, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία βιώνουν καταστροφικές πυρκαγιές.

Βρετανία: Η κυβέρνηση κήρυξε επίσημα κατάσταση ξηρασίας σε τμήματα της Αγγλίας

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι τμήματα της νότιας, της κεντρικής και της ανατολικής Αγγλίας έχουν τεθεί επίσημα σε κατάσταση ξηρασίας έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο ζεστού και ξηρού καιρού.

Ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο ξηρός από το 1935 για την Αγγλία, καθώς σημειώθηκε μόνο το 35% της μέσης βροχόπτωσης αυτό τον μήνα, και μερικές περιοχές της Αγγλίας και της Ουαλίας βρίσκονται σήμερα στο μέσον μιας τετραήμερης προειδοποίησης για "ακραία ζέστη".

«Όλες οι εταιρίες ύδρευσης μας διαβεβαίωσαν πως οι απαραίτητες προμήθειες είναι ακόμη ασφαλείς», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο υπουργός Υδάτινων Πόρων Στιβ Νταμπλ. 

«Είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι από ποτέ άλλοτε για περιόδους ξηρού καιρού, αλλά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, περιλαμβανομένων των επιπτώσεων για τους αγρότες και το περιβάλλον, και να λαμβάνουμε περαιτέρω δράση, όπως απαιτηθεί».

Οι εταιρείες ύδρευσης θα αρχίσουν τώρα να εφαρμόζουν προσυμφωνημένα σχέδια αντιμετώπισης της ξηρασίας ώστε να συνδράμουν στη διαφύλαξη των προμηθειών, και η κυβέρνηση δήλωσε πως το κοινό και οι επιχειρήσεις σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία καλούνται να κάνουν συνετή χρήση του νερού.

Η προηγούμενη φορά που κηρύχθηκε κατάσταση ξηρασίας στην Αγγλία ήταν το 2018.

Η αυξανόμενη έλλειψη νερού σε δεξαμενές, ποτάμια και αποθηκευμένα υπόγεια σημαίνει ότι η περιοχή χρειάζεται τώρα υψηλότερη από την κανονική βροχή για να αντισταθμιστεί το φαινόμενο, λέει ο Toreti.

Πύρινη λαίλαπα καίει τη Γαλλία

Η Γαλλία μάχεται για την κατάσβεση μιας φωτιάς στην περιοχή Λαντιρά κοντά στο Μπορντό, μια από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές, δήλωσε σήμερα ο Γκρέγκορι Αλιόν του γαλλικού πυροσβεστικού σώματος FNSPF.

«Θα χαρακτήριζα την φωτιά στο Λαντιρά ως μια μεγα-πυρκαγιά», είπε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL. «Είναι ένα τέρας», πρόσθεσε.

Πυρκαγιές μαίνονται στη Ζιρόντ (νοτιοδυτικά), στη Ζιρά (ανατολικά), στη Ντρομ, στην Αβερόν και στη Λοζέρ (νοτιοανατολικά), χωρίς να λογαριάζονται οι αναρίθμητες μικρότερες εστίες από τον βορρά ως τον νότο.
Σε μεγάλη περίμετρο γύρω από την Οστέν (Ζιρόντ), οι φλόγες απανθράκωσαν μέσα σε δυο μέρες 74.000 στρέμματα δασικής έκτασης και ανάγκασαν 10.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κάποιους για δεύτερη φορά μέσα σ’ έναν μήνα.

Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα στη Γαλλία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης αρκετών πυρκαγιών που μαίνονται σε δασικές εκτάσεις εν μέσω αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα και ιστορικής ξηρασίας, ανάμεσά τους γιγαντιαίο μέτωπο στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Συνολικά 361 πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται καθ’ οδόν προς τη νοτιοδυτική Γαλλία για να υποστηρίξουν τους 1.100 Γάλλους συναδέλφους τους που μάχονται μέρα νύχτα για να περιορίσουν την τεράστια φωτιά στο Λαντιρά.

Πέφτει η στάθμη του Ρήνου

Η στάθμη των υδάτων του Ρήνου στη Γερμανία μειώθηκε και πάλι σήμερα, καθώς συνεχίζεται ο ξηρός καιρός και μερικά σκάφη δεν μπορούν πλέον να διαπλεύσουν τον ποταμό, ανακοίνωσαν μεταφορείς και ναυλομεσίτες.

Τα χαμηλά βάθη στον Ρήνο, μια βασική αρτηρία μεταφοράς που συνδέει τις βιομηχανικές εστίες της Ελβετίας και της Γερμανίας με τη Βόρεια Θάλασσα, εμποδίζουν τις προσπάθειες για τη μεταφορά εξαρτημάτων, άνθρακα και άλλων αγαθών.

Στο Ρήνο εξακολουθούν να πλέουν φορτηγά πλοία, όμως μερικές φορές είναι αναγκασμένα να είναι κατά τα τρία τέταρτα κενά φορτίου και οι ιδιοκτήτες φορτίων είναι συχνά υποχρεωμένοι να πληρώνουν για τέσσερα σκάφη για να μεταφέρουν τα προϊόντα τους, αντί για ένα.

Οικονομολόγοι εκτιμούν πως τα προβλήματα στην κυκλοφορία στο Ρήνο μπορεί να επιφέρουν φέτος τη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης της Γερμανίας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Η στάθμη αναφοράς των υδάτων του Ρήνου στο Κάουμπ, κοντά στο Κόμπλεντς, ήταν σήμερα 42 εκατοστά, κατά 5 εκατοστά χαμηλότερη από χθες και 51 εκατοστά χαμηλότερη από τη Δευτέρα. Τα σκάφη χρειάζονται μια στάθμη περίπου 1,5 μέτρου στο Κάουμπ για να πλέουν πλήρη φορτίου.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη στάθμη κάτω από την οποία διακόπτεται η ναυσιπλοΐα, λέει ο Ρομπέρτο Σπράντσι, διευθυντής του ναυτιλιακού συνεταιρισμού DTG που έχει περίπου 100 φορτηγά πλοία στο Ρήνο. «Συνεχίζουμε σήμερα τους πλόες και θα τους συνεχίσουμε μέχρι να είναι τεχνικά αδύνατο να συνεχιστούν», λέει.

Μερικά μεγαλύτερα πλοία και φορτηγίδες δεν μπορούν πλέον να περάσουν από το Κάουμπ και να μπουν στο Ντούισμπουργκ, ενώ οι μεγάλες φορτηγίδες, οι οποίες μεταφέρουν κανονικά 3.000 τόνους καθεμιά, δεν μπορούν πλέον να πλεύσουν, δήλωσε.

Τα φορτία μεταφέρονται σε περισσότερες μικρότερες φορτηγίδες οι οποίες μπορούν να πλεύουν σε ρηχά νερά, αυξάνοντας τα κόστη για τους ιδιοκτήτες φορτίων.

«Οι πελάτες παραγγέλνουν μόνο τις προμήθειες που χρειάζονται πραγματικά για να συνεχίσουν την παραγωγή», δήλωσε ο Σπράντσι.

Η χαμηλή στάθμη των υδάτων του Ρήνου αναμένεται ότι θα πλήξει την παραγωγή σε δύο γερμανικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας που λειτουργούν με άνθρακα.

Ο όμιλος χημικών BASF ανακοίνωσε πως δεν μπορεί να αποκλείσει μειώσεις στην παραγωγή του, αν η πτώση της στάθμης των υδάτων του Ρήνου προκαλέσει προβλήματα στον εφοδιασμό.

πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ηρθε το πληρωμα του χρονου και ολοι βλεπουν οτι η μη εκμεταλλευση του υδατινου δυναμικου της χωρας μας ειναι αυτοκτονια αν οχι προδοσια!
Διοτι πως αλλιως λεγεται η αρνηση εκμεταλλευσης των υδατων για αρδευση, υδερυση και παραγωγη ηλεκτρισμου? πως λεγεται το οτι αφηνουμε τα νερα απλα να κυλανε στην θαλλασα?
Ξερω τι θα πειτε! Αν παει καποιος να φτιαξει ενα υδροηλεκτρικο φραγμα θα μαζευτουν καθε λογης οικολογοι που θα εχουν ενα σωρο ανεκδιηγητα επιχειρηματα εναντιον του εργου!
Αλλα εδω ερχεται η ευθυνη των ηγετων! Αυτο σημαινει ηγετης και οχι καποιος που λεει μονο οσα αρεσουν στον λαο! Και πολλες φορες ηγετης πραγματικος ειναι αυτος που ερχεται σε συγκρουση με τραγικες μειοψηφιες!
Ομως μηπως δεν ειναι μονο οι μειοψηφιες? Μηπως υπαρχουν και επιχειρηματικα συμφεροντα που νοιαζονται μονο για τοποθετηση ανεμογεννητριων στις (τυχαια) καμμενες βουνοκορυφες? Μηπως αυτα τα συμφεροντα ειναι πιο κοντα στα κεντρα ληψης αποφασεων?
Καποια μερα ομως θα πουμε το νερο νερακι και τοτε να δουμε που θα κρυφτουν ΟΛΟΙ αυτοι!