Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΕΧΘΡΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ;





Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί από χθες στα ΜΜΕ μεταξύ άλλων και την φωτιά στον παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας. Και τέλος. Στο πρώτο άκουσμα της είδησης, παραξενεύτηκα και κάθισα να δω την είδηση σε όλα τα κανάλια. Και διαπίστωσα κάτι απαράδεκτο. Κατά την άποψή μου άθλιο εάν δεν οφείλεται σε απροσεξία, παρότι μου φαίνεται απίθανο να είναι όλοι τους το ίδιο απρόσεκτοι στο ίδιο κρίσιμο σημείο. Ας κρατήσω τις προσωπικές μου εκτιμήσεις όμως για εμένα και ας αναφερθώ στο απαράδεκτο που κανείς δεν θα διαφωνήσει. 

Πουθενά και κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ότι κάηκε τμήμα στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου. Κανείς δεν έχει αναφέρει ότι όλη η περιοχή που κάηκε ανήκει σε προστατευόμενη περιοχή απο την UNESCO. Μέσα στα όρια της έκτασης που οριοθετεί η ίδια η UNESCO ως μνημείο μαζί με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Σας στέλνω τον χάρτη που πολύ εύκολα βρήκα και που είναι απαράδεκτο να πει ότι αγνοεί ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι εκπροσωπεί αυτό το παγκόσμιο μνημείο προς τον έξω κόσμο.  

Και καλά, η ποιότητα κάποιων μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε αξίες το πολύ μέχρι την στάνη γιατί εκεί φυλάγονται τα αρνιά από το λύκο. Κάποιοι σπούδασαν, έζησαν κάποια χρόνια σε άλλους τόπους. Τίποτα; Καμία καλλιέργεια; Μόνο την αξία του κουστουμιού ως κάτι δήθεν ανώτερο  από την φουστανέλα ανακαλύψανε όλοι; Δεν υπάρχει ούτε ένας που να στεναχωρήθηκε για την καταστροφή του τοπίου; Να θυμηθεί το Δελφικό Τοπίο και ότι προκύπτει; Να θυμηθεί κάτι περί πολιτιστικής κληρονομιάς; Περί UNESCO; Το επίπεδο όλων των δημοσιογράφων θεωρεί χαζομάρες και κουραφέξαλα έννοιες όπως Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς; Οι ντόπιοι αρμόδιοι έχουν κάποιο λόγο να το κρύβουν;  Υπάρχει κάποιος που θεωρεί κακιά την ύπαρξη του μνημείου των Δελφών στην περιοχή; Υπάρχει κανείς που ζημιώνονται τα συμφέροντά του αν πέσει φως στην περιοχή; 

Κάθε πολίτης του Δήμου Δελφών που ξέρει να διαβάζει και έχει το ελάχιστο ενδιαφέρον για τα κοινά, έχει διαβάσει τα τελευταία χρόνια πολλά για το Δελφικό Τοπίο και τον ρόλο της UNESCO στην περιοχή. 

 Θα ανεχτούμε κύριοι αρμόδιοι οι δημοσιογράφοι όλων των ΜΜΕ να αποκρύπτουν την ύπαρξη του μνημείου των Δελφών, την ύπαρξη του Δελφικού Τοπίου, την ύπαρξη της αναγνώρισης της UNESCO  για την παγκόσμια σημασία των Δελφών; 

Και καλά ,έστω ότι  όλοι οι δημοσιογράφοι κάτι έχουν ακούσει αλλά  είναι πολιτισμικά λίγο μετά τον πίθηκο και δεν του λένε  τίποτα οι λέξεις πολιτισμός και  μνημείο. Εμείς; Πίθηκοι; Δεν θα πρέπει να ενημερώσουμε; Και πίθηκοι να είμαστε, οι αυθεντικοί πίθηκοι  γνωρίζουν πολύ καλά την αξία την μπανάνας και μαθαίνουν να κάνουν καταπληκτικά πράγματα για την μπανάνα τους. Εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι πρέπει να φωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αυτό που κάηκε είναι μέσα στο το Δελφικό Τοπίο; Σε ένα μοναδικό για την ομορφιά του τόπο, αναγνωρισμένο  όσο πιο επίσημα γίνεται, που όποιος δεν τον έχει επισκεφτεί χάνει;   Δεν πρέπει να φωνάξουμε ότι καίγεται ένα μνημείο της UNESCO, να τρέξει η κεντρική εξουσία ακόμη περισσότερο για να σβήσει την φωτιά; Για την μπανάνα έστω! Να μας ακούσει ο κόσμος ότι υπάρχουμε! Να ακούσει ο κόσμος ότι εδώ,  αναγνωρισμένα από εθνικές και παγκόσμιες αρχές, υπάρχει ένας   μοναδικός και ανεπανάληπτος τόπος που πληγώθηκε μεν, αλλά υπάρχει! Να μας καταγράψει στην βάση δεδομένων του! Για την μπανάνα μας έστω, τι αποζημιώσεις θα πάμε να διεκδικήσουμε αύριο; Για τα δέντρα που κάηκαν και το 2013 και κάναμε την ίδια βλακεία και δεν έδωσε τελικά κανένας σημασία; Μόνο παραδοσιακός ελαιώνας; Πού ξέρει ο κόσμος τι σημαίνει παραδοσιακός ελαιώνας; Διαφημίσαμε ποτέ την μοναδικότητά του; Ποτέ!  ότι καταλαβαίνει ο κόσμος από το "Η παραδοσιακή Ταβέρνα της κυρα Κατίνας" άλλο τόσο και από το παραδοσιακός ελαιώνας. Αν αυτό κάηκε, έ , μία ακόμη περίπτωση από τις πολλές. Δεν ξέρει κανείς το πόσο μοναδικός είναι ο ελαιώνας της Άμφισσας μόνο σαν  ελαιώνας. Και φταίνε οι ντόπιοι για αυτό, αλλά ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ   ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ. ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ  UNESCO. Οι δημοσιογράφοι δεν το ξέρουν; Εμείς θα το κρύψουμε; Ούτε για την ελπίδα για μπανάνα-αποζημιώσεις; Το 2013 η πρόεδρος της UNESCO Ελλάδας είπε εφόσον κάηκε περιοχή μέσα στην ζώνη της UNESCO, θα έρθει η UNESCO και θα φροντίσει την αποκατάσταση. Τι έγινε τότε; Δεν το κυνήγησε κανείς! Παρότι προβλέπεται! Παρότι δεσμεύτηκε! Γιατί;  

Μήπως  τελικά, όπως έχουν υποστηρίξει κάποιοι μέχρι σήμερα, υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα που η ύπαρξη του μνημείου  των Δελφών και η αναγνώριση της αξίας της ευρύτερης περιοχής ως Δελφικό Τοπίο  και από την UNESCO , είναι εχθρός τους; Γιατί  κάθε σκέψη για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι για αυτούς κίνδυνος να μειωθούν τα κέρδη τους; Και έχουν τελικά δικούς τους ανθρώπους εκεί που πρέπει ώστε να εξασφαλίζουν ότι ο τόπος αυτός θα πηγαίνει μόνο από το κακό στο χειρότερο;

Όλοι οι ντόπιοι αρμόδιοι, αιρετοί και μη, που μας εκπροσωπούν προς τα έξω, έχουν ακούσει και για το Δελφικό Τοπίο και για το μνημείο της UNESCO. Οι αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος κος Ταγκαλής του Δήμου Δελφών, ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κος Δελμούζος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς  κος Σπανός, ο βουλευτής κος Μπούγας, γνωρίζουν πολύ καλά , όλοι τους , αποδεδειγμένα από πολλές δημόσιες συζητήσεις που έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα, και την ύπαρξη του μνημείου  των Δελφών, και την ύπαρξη του θεσμοθετημένου από το 1981 Δελφικού Τοπίου, και του μνημείου της UNESCO.


Α.Γ

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν κάηκε η Ολυμπία, έγινε χαμός. Εκεί βέβαια η φωτιά νομίζω ότι έφτασε και μέσα στον αρχαιολογικό χώρο. Και εδώ όμως δεν πάμε πίσω. Λίγο υπομονή, ξαναφούντωσε. Ίσως τα αεροπλάνα να μην φόρτωναν νερό αλλά πετρέλαιο; Ακριβό θα πει κανείς αλλά όλο και κάποιο ιδιωτικό συμφέρον υπάρχει να βάζει καύσιμο σε δημόσια οχήματα που έχει εγκαταλείψει η πολιτεία όπως της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Να παρακαλέσουμε αν χρειαστεί. Να πάμε σε κανένα πρόεδρο συλλόγου που όποτε πάει του κάνουν δωρεές. Αυτο δουλεύει. Και να βγάλουμε μετά και ευχαριστήρια επιστολή. Π.χ. Ευχαριστούμε πολύ την διοίκησης της εταιρίας ...... που με ζήλο και αυταπάρνηση μιά εποχή που δεν θα έχει αύξηση κερδών 200% σε σχέση με πέρυσι, συνέβαλε αμέσως στο να κάψουμε και το μουσείο των Δελφών και έτσι μας έμαθε ο κόσμος και κάνουν τώρα παγκόσμιο έρανο, όπως τότε με το τσουνάμι. Τότε για τους πληγέντες, εδώ για τα ανάπηρα. Λέω εγώ τώρα.

Ανώνυμος είπε...

Φαντασίες και συνωμοσίες βλέπουν μερικοί παντού .
Ένα καντήλι πήγε κάποιος ν ανάψει στην Αγία Παρασκευή στο Σερνικάκι .
Το είχε τάμα απ το 2013 που του είχανε καεί κάτι ελιές στο -νησί-

Ανώνυμος είπε...

Του καήκανε οι ελιές και έκανε τάμα για να τον προσλάβουν στα μεταλλεία ή στις ιχθυοκαλλιέργειες; Στάσου, στα μεταλλεία πρέπει να είναι. Γιατί εκεί που κάηκε το 2013 και ξανακάηκε φέτος, είναι το κοίτασμα βωξίτη που είχε για εξόρυξη και ο χάρτης του Χωροταξικού πριν δύο τρία χρόνια που έγινε χαμός. Αυτό πρέπει να είναι. Αφού κάηκαν οι ελιές, να βρεί ένα μεροκάματο ρε γαμώτο. Ρε λές γι΄αυτό μούγκα τα Δελφικά Τοπία και η ουνέσκο; Ρε θα βγάλει δουλειά το αφεντικό εκεί. Και θα έχουν τάξει και σε καμιά χιλιαριά κορόιδα πρόσληψη αν κάνουν το κορόιδο. Ανάψτε ρε παιδιά και κάνα κερί στο προσκυνητάρι στο μουσείο. Να καεί να πάει στο διάολο μας έχουν πρήξει με τους πολιτισμούς και με τους τουρισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Ωχ

Ανώνυμος είπε...

Τα τελευταία χρόνια, διάβασα και έμαθα. Τελικά ήταν απλό. Και δεν έχω καμία απορία για το τι διαμάντι είναι το δελφικό τοπίο, τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα και πόσο βλάκες είμαστε σε επίπεδο μαζικής ευθύνης, που αντί να ζούμε όλοι με άνεση, όσοι μπορέσαμε φύγαμε για να να βρούμε δουλειά και όσοι μείνανε πίσω κλαίνε κάθε μέρα την μοίρα τους. Τα τελευταία χρόνια όντως έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το θέμα. Τα χρόνια αυτά, έπεσαν στα μάτια μου έως ξεφτιλίστηκαν, πολλοί που θεωρούσα σοβαρούς, ακόμα και με βαριές περγαμηνές, που ήθελαν να λένε για το δελφικό τοπίο, αλλά πολύ εύκολα αποδεικνυόταν ότι ήταν εντελώς άσχετοι. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, αναδείχτηκαν σε ισχυρογνώμονες ντενεκέδες όταν χωρίς να μπορούν να το δικαιολογήσουν, θύμωναν όταν διαφωνούσα στο ότι το δελφικό τοπίο πρέπει να καταργηθεί γιατί φταίει για όλα. Αφορά όλους μας. Ακόμα και τα αγέννητα παιδιά όσων κατοικούν ακόμα σε αυτό. Όποιος θέλει να καταλάβει τι είναι , τι έχει συμβεί, και πόσο πολύτιμο είναι για όλους, ας διαβάσει απλά τα ακόλουθα κείμενα.
http://karteria1.blogspot.com/2020/10/1.html
http://karteria1.blogspot.com/2020/10/2.html
http://karteria1.blogspot.com/2020/10/3_26.html
https://karteria1.blogspot.com/2020/10/4-1981.html
Πάρτε τα με την σειρά,είναι εύκολα,είναι σύντομα, είναι διαφωτιστικά.
Ή μπείτε κατευθείαν στο τελευταίο, έχει link και για τα υπόλοιπα.

Απλά, για όλους , αρκεί να ξέρεις να διαβάζεις. Θα αποκτήσεις δική σου άποψη που όταν συζητάς, θα μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος έχει κάτι παραπάνω να σου πεί. Και δεν θα εξευτελιστείς κάποια στιγμή, επειδή κάποιος σε αντιμετώπισε σαν βλάκα ενώ τον εμπιστευόσουνα, και εσύ να δέχεσαι ότι είσαι βλάκας αναπαράγοντας ότι σου είπε, όπως π.χ. "να καταργηθεί το δελφικό τοπίο γιατί αυτό φταίει για όλα". Σας θυμίζει κάτι; Ή να εξευτελίζεσαι, ενώ το παίζεις σοβαρός και κάτι παραπάνω απο πίθηκος που λέει και ο ΑΓ, να είσαι κάτοικος του δελφικού τοπίου και να μην έχεις ενδιαφερθεί ποτέ για το τι είναι αυτό. Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι ακόμα και οι πίθηκοι την φωλιά τους την γνωρίζουν πόντο πόντο.






Ανώνυμος είπε...

Η πολιτεία επαγρυπνεί , το κράτος πρόληψης , μέριμνας και δικαίου είναι πάντα στο πλευρό σου. Δουλεύει για το συμφέρον σου σε σφίγγει , σου πίνει το αίμα σου καίει την περιουσία σου (ποια περιουσία), και σου λέει εγώ είμαι εδώ ξαναψήφισέ με.

Ανώνυμος είπε...

μπορεί κάποιοι να κάνουν σχέδια αλλά ο λαός αποφασίζει ....

Ανώνυμος είπε...

Με την πυρκαγιά δεν θα έχουμε και δάκο. Δεν θα έχουμε ούτε λάδι , ούτε ελιές. Μην ανησυχείτε θα μας φέρουν απ έξω.Όλα καλά, το κράτος νάνε καλά.

Ανώνυμος είπε...

https://www.kathimerini.gr/society/561942061/energopoiithike-i-ypiresia-copernicus-gia-tis-foties-se-acha-a-kai-itea/

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν κατάλαβα για ποιο λόγο όταν απεσταλμένος του τηλεοπτικού σταθμού OPEN ήταν έξω από την Ιτέα, πήγε να ζητήσει δήλωση από τον Δήμαρχο Διστόμου. Ο κος Ταγκαλής και ο κος Δελμούζος πού ήταν;

Ανώνυμος είπε...

Πες τε και στην φίλη της Μενδωνη να μην ξαναπεράσει από το χωριό μας γιατί θα ξεχάσουμε τα ήθη μας, εξυπνάδες για αρμοδιότητες για τους ψηφοφόρους, εδώ να μας πει η κυρία τι έκανε από το 2013; Το παγκόσμιο μνημείο των Δελφών δεν αποτελείται μόνο από το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο όπως νομίζει η προϊσταμένη, δεν έκανε τίποτα όπως και η περιφέρεια και ο Δήμος εκ των υστέρων καλό καλοκαίρι