Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

'Ενας απο τους μεγαλύτερους "Κλέφτες με Κοστούμι".Τζο Λόου: Ο άνθρωπος πίσω από την «απάτη του αιώνα» – Τα πάρτι, η χλιδάτη ζωή και οι φιλίες με celebrities




 Ο διεθνούς φήμης χρηματιστής από την Μαλαισία φέρεται πως είναι ο εγκέφαλος στο σκάνδαλο της 1MDB - Βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες όπως ξέπλυμα χρήματος καθώς και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος

Έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη οικονομική απάτη των τελευταίων ετών. Το 2015, στο φως της δημοσιότητας ήρθε, η υπόθεση 1MDB, ένα μεγάλο σκάνδαλο διαφθοράς, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που ξεκίνησε το 2009 στη Μαλαισία. Ο εγκέφαλος σε αυτήν την πολύκροτη απάτη η οποία συγκλόνισε τον επιχειρηματικό κόσμο, φέρεται πως είναι ο Τζο Λόου.

Γνωστός και ως ο «υπέροχος Γκάτσμπυ από την Ασία». Ο διεθνούς φήμης χρηματιστής από την Μαλαισία είναι ο πλέον καταζητούμενος επιχειρηματίας στον πλανήτη. Ο 40χρονος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος καθώς και υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος.

Πριν τις κατηγορίες για τον ρόλο του στην υπόθεση 1MDB, ο Τζο Λόου ζούσε μια πλουσιοπάροχη και χλιδάτη ζωή. Διοργάνωνε συνεχώς,  πάρτι και εκδηλώσεις με υψηλούς προσκεκλημένους. Πλήρωνε μεγάλα ονόματα και celebrities όπως οι Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Κιμ Καρντάσιαν και Έμιλι Ρατακόφσκι για να παρευρεθούν σε αυτά. Σημειώνεται πως έχει υπάρξει ζευγάρι με την Πάρις Χίλτον καθώς και με το διάσημο μοντέλο, Μιράντα Κερ.

Τζο Λόου: «Ο υπέροχος Γκάτσμπυ από την Ασία»

Ο Τζο Λόου γεννήθηκε το 1981, στη Μαλαισία από μια εύπορη οικογένεια. Σπούδασε στο περίφημο Harrow School του Λονδίνου και αργότερα, φοίτησε στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. Ως φοιτητής στο πανεπιστήμιο διοργάνωσε το πρώτο του μεγάλο πάρτι. Όλοι έμαθαν τότε, τον Λόου που στην συνέχεια, ήταν γνωστός με το παρατσούκλι «ο υπέροχος Γκάτσμπυ από την Ασία».

Τα 20ά του γενέθλια, ο νεαρός τα γιόρτασε στο Shampoo. Ήταν ένα από τα πιο hot κλαμπ στη Φιλαδέλφεια εκείνη την εποχή. Για να νοικιάσει το συγκεκριμένο μαγαζί ξόδεψε τουλάχιστον, 40.000 δολάρια. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, με κάθε ευκαιρία διοργάνωνε και ένα πάρτι.

Φημολογείται πως ο Λόου είχε επικοινωνήσει με την Ιβάνκα Τραμπ για να την προσκαλέσει σε ένα από τα περίφημα πάρτι του. Συγκεκριμένα, ήθελε να παρευρεθεί στην εκδήλωση που ο ίδιος είχε ονομάσει «ταξίδι τζόγου» στο ξενοδοχείο Trump Plaza του Ατλάντικ Σίτι. Αργότερα είπε στους φίλους του ότι η Ιβάνκα δεν μπορούσε να παρευρεθεί στο πάρτι επειδή δεν ήθελε «να πατήσει το πόδι της» σε ένα από τα καζίνο του πατέρα της.

Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του, ο Τζο Λόου επέστρεψε στη γενέτειρά του, με τις ελπίδες να εργαστεί στον κλάδο των επιχειρήσεων κλείνοντας επενδυτικές συμφωνίες. Τα σχέδιά του ωστόσο, ναυάγησαν και εκείνος αποφάσισε να πλησιάσει τον τότε, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ πείθοντας τον να συνεργαστεί με το Mubadala Development, ένα επενδυτικό ταμείο. Αυτή η κίνηση έδωσε στο Λόου πρόσβαση σε τράπεζες της Μαλαισίας που του παρείχαν δισεκατομμύρια δολάρια.

Τρία χρόνια αργότερα, ο Νατζίμπ Ραζάκ έγινε πρωθυπουργός και ο Τζο Λόου έμαθε με τη βοήθεια τραπεζιτών της Goldman Sachs πώς να δημιουργεί εταιρείες κέλυφος προκειμένου να μεταφέρει μεγάλα χρηματικά σε δικούς του λογαριασμούς.

Καθώς ο νέος πρωθυπουργός έψαχνε τρόπους να χρηματοδοτήσει την κυβέρνησή του, ο Λόου σκέφτηκε την ιδέα της δημιουργίας ενός κρατικού επενδυτικού ταμείου. Έτσι, δημιούργησαν το 1MDB. Ο νεαρός πήρε τον έλεγχο του ταμείου. Απέκτησε πρόσβαση σε έναν απεριόριστο πλούτο και καταχράστηκε εκατομμύρια δολάρια δημοσίου χρήματος με τα οποία χρηματοδοτούσε τα πάρτι του.

Το 2015, όταν αποκαλύφθηκε η απάτη, ο πρωθυπουργός της χώρας  Νατζίμπ Ραζάκ κατηγορήθηκε ότι διοχέτευσε περισσότερα από 700 εκατομμύρια δολάρια στους προσωπικούς του τραπεζικούς λογαριασμούς από την 1Malaysia Development Berhad. Το 2020 Δικαστήριο της Μαλαισίας έκρινε ένοχο για διαφθορά τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη 12 ετών στην πρώτη δίκη που συνδέεται με το οικονομικό σκάνδαλο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό ταμείο 1MDB. Παράλληλα, του επέβαλε πρόστιμο 49,40 εκατ. δολαρίων για κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας.

Πάρτι με την Πάρις Χίλτον

Μέχρι τότε, για χρόνια, ο Τζο Λόου συνέχισε να διοργανώνει ακριβά πάρτι. Τα έξοδα ανέρχονταν σε εξαψήφια ποσά καθώς πλήρωνε διασημότητες όπως η Μέγκαν Φοξ, η Πάρις Χίλτον και ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο για να παρευρεθούν σε αυτά. Στο βιβλίο «Billion Dollar Whale», στο οποίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο ζούσε ο Λόου αποκαλύπτεται πως ο νεαρός απατεώνας ξόδεψε 85 εκατομμύρια δολάρια για πάρτι που διοργάνωσε μεταξύ Οκτωβρίου 2009 και Ιουνίου 2010.

Σύμφωνα με το βιβλίο, η Πάρις Χίλτον λάμβανε 100.000 δολάρια τη φορά από τον Λόου για να βρίσκεται στις εκδηλώσεις που εκείνος διοργάνωνε ενώ στα 50.000 δολάρια ανήλθε η αμοιβή της Κιμ Καρντάσιαν. Καλεσμένοι στα περίφημα πάρτι του, υπήρξαν celebrities όπως ο Μπράντλεϊ Κούπερ και ο Τζέιμι Φοξ. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ήταν ένας από τους πιο στενούς διάσημους φίλους που είχε ο Λόου. Του είχε κάνει δώρο ένα έργο τέχνης αξίας 9,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 2012 για να γιορτάσει τα 31α γενέθλιά του προσκάλεσε 300 άτομα σε πάρτι στο Λας Βέγκας που ονομάστηκε «μητέρα όλων των πάρτι». Έστησε μια γιγαντιαία σκηνή σε έναν άδειο χώρο 5 στρεμμάτων, με ένα τεράστιο μπαρ σκαλισμένο από πάγο. Μεταξύ των προσκεκλημένων, πολλοί εκ των οποίων δεν γνώριζαν καν τον Μαλαισιανό επιχειρηματία, ήταν η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, o Κορεάτης τραγουδιστής Psy, οι Χολιγουντιανοί ηθοποιοί Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Τζέιμι Φοξ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Μπενίσιο Ντελ Τόρο η Πάρις Χίλτον, ο Κάνιε Γουέστ με την Κιμ Καρντάσιαν και ο πρωταθλητής κολύμβησης Μάικλ Φελπς.

Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς έλαβε 1 εκατ. δολάρια για να τραγουδήσει το «Happy Birthday». Στα δώρα γενεθλίων του, τα οποία φέρεται να είχε αγοράσει ο ίδιος, περιλαμβάνονταν τρεις ειδικές εκδόσεις της μοτοσικλέτας Ducati και ένα αυτοκίνητο Bugatti Veyron αξίας 2,5 εκατ. δολαρίων. Οι προσκεκλημένοι είχαν υποχρεωθεί να υπογράψουν συμφωνία εμπιστευτικότητας που τους απαγόρευε τη διαρροή φωτογραφιών ή πληροφοριών για το πάρτι.

Ο Λόου φέρεται να έκανε αυτά τα πάρτι με τη βοήθεια των τραπεζιτών της Goldman Sachs Ρότζερ Εντζι και Τιμ Λίσνερ. Ο τελευταίος ομολόγησε την ενοχή του και αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με τις αρχές. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Εντρζι κατάφερε να αποσπάσει τουλάχιστον, 35 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις μίζες. Σύμφωνα με μαρτυρίες υπάρχει σύνδεση μεταξύ του Λόου και της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε ένα μόνο διάστημα 90 λεπτών παίζοντας μπακαρά, το παιχνίδι της επιλογής του, ο Μαλαισιανός χρηματοδότης έχασε 1,75 εκατομμύρια δολάρια, κατέθεσε στη δίκη δωροδοκίας του πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs Group Inc. Ρότζερ Εντζι για την απάτη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων 1MDB ο Κιρκ Γκοντμπάι, στέλεχος μάρκετινγκ στο Venetian στο Λας Βέγκας.

Υπερπολυτελείς βίλες, έργα τέχνης και ιδιωτικά τζετ για τον Τζο Λόου

Εκτός από τα πάρτι ωστόσο, ο Λόου ξόδεψε επίσης, τα κλεμμένα χρήματα σε ακίνητα. Συγκεκριμένα, αγόρασε πολυτελείς κατοικίες στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Λονδίνο. Αγόρασε επίσης ένα ιδιωτικό αεροπλάνο και ξόδεψε περίπου 310 εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης, σημειώνοντας ρεκόρ στην πληρωμή της υψηλότερης τιμής για ένα Μπασκιά στα 48,8 εκατομμύρια δολάρια.

Είχε φροντίσει μάλιστα, να αγοράσει και ένα κυπριακό διαβατήριο για να μπορεί να μετακινείται σε όλο τον κόσμο ως Ευρωπαίος πολίτης. Μαζί με το διαβατήριο, «αγόρασε» και την ευλογία της Εκκλησίας της Κύπρου δίνοντας στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο δύο επιταγές ύψους 310.000 ευρώ για να ενισχύσει την Ιερατική Σχολή και ένα εκκλησιαστικό μουσείο της Αρχιεπισκοπής.

Μεταξύ 2013 και 2014, ξόδεψε επίσης περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια σε κοσμήματα. Στη Μιράντα Κερ, μοντέλο από την Αυστραλία, πρώην «άγγελος» των Victoria’s Secret, με την οποία ο Λόου έβγαινε το 2014, προσέφερε 8 εκατομμύρια δολάρια σε ακριβά δώρα.

Το 2016, η Λορέτα Λιντς Lynch, εισαγγελέας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να ανακτήσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων του 1MDB. Οι αρχές κατάσχεσαν το τζετ του Λόου, επαύλεις καθώς και το μερίδιό του στη 1MBD. Μερικοί από τους φίλους του παρέδωσαν τα δώρα τους στην κυβέρνηση. Αυτό περιλάμβανε 8 εκατομμύρια δολάρια σε κοσμήματα της Κερ καθώς και 13 εκατομμύρια δολάρια σε έργα τέχνης του Ντι Κάπριο. Η Goldman Sachs, η οποία ενεπλάκη στο σκάνδαλο, συμφώνησε να πληρώσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόστιμο 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: