Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

BlackRock: Ο πόλεμος στην Ουκρανία σηματοδοτεί το τέλος της παγκοσμιοποίησης

Όσα αναφέρει επιστολή του CEO της εταιρείας στους μετόχους



Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βάζει τέλος στην παγκοσμιοποίηση όπως την ξέρουμε, λέει ο επικεφαλής της εταιρείας BlackRock, του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, Λάρι Φινκ ανέφερε σε επιστολή που έστειλε στους μετόχους της εταιρείας ότι η «αποσύνδεση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία» μετά την επίθεσή της στην Ουκρανία έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες «να επανεξετάσουν τις εξαρτήσεις τους από άλλα κράτη». 

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βάζει τέλος στην παγκοσμιοποίηση που ζήσαμε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες», έγραψε ο Φινκ. 

Ο Φινκ εκτίμησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε ήδη θέσει τις βάσεις για μια τέτοια εξέλιξη. Στις αρχές της πανδημίας, οι χώρες ανταγωνίζονταν για να εξασφαλίσουν τον απελπιστικά απαραίτητο εξοπλισμό υγειονομικής προστασίας που κατασκευαζόταν στην Κίνα.

Όταν οι οικονομίες άνοιξαν ξανά, η ζήτηση εκτινάχθηκε και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα βοήθησαν να ωθηθεί ο πληθωρισμός σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες. Η έλλειψη τσιπ, ειδικότερα, έχει ταλαιπωρήσει τις βιομηχανίες τον περασμένο χρόνο, από αυτοκινητοβιομηχανίες έως εταιρείες τεχνολογίας.

Τώρα, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία που ακολουθείται από τις δυτικές κυρώσεις έχει διαταράξει τις διεθνείς εξαγωγικές αγορές. Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent εκτινάχθηκε πάνω από τα 139 δολάρια το βαρέλι στις αρχές Μαρτίου, καθώς οι αγοραστές φοβούνταν προβλήματα προσφοράς, αν και το πετρέλαιο έκτοτε έχει υποχωρήσει.

«Η ενεργειακή ασφάλεια έχει ενταχθεί στην ενεργειακή μετάβαση ως κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα», είπε ο Φινκ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Φινκ αναμένει ότι η κατανάλωση άνθρακα μπορεί να αυξηθεί τον επόμενο χρόνο καθώς η Ευρώπη και η Ασία προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ωστόσο, η άνοδος των τιμών της ενέργειας πιθανότατα θα κάνει τις ανανεώσιμες πηγές πιο ανταγωνιστικές.

«Μακροπρόθεσμα, πιστεύω ότι τα πρόσφατα γεγονότα θα επιταχύνουν πραγματικά τη στροφή προς πιο πράσινες πηγές ενέργειας σε πολλά μέρη του κόσμου», έγραψε ο Φινκ.

Με πληροφορίες από CNN


πηγή

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι εντυπωσιακό που δεν αναφέρεται σε παγκόσμιο πόλεμο κι αυτό γίνεται γιατί η Ρωσία μόλις αυτοκτόνησε, μένοντας μόνη της σε έναν κόσμο που έχει ήδη γίνει ένα. Η παγκοσμιοποίηση είναι ήδη πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι να δείτε και να μάθετε από ηγέτες όπως εξελίχθηκε ο γείτονας πρωθυπουργός που εγγυάται την παγκόσμια ειρήνη στην κόντρα Ρωσίας Ουκρανίας ,μετά από τόσες παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός και εκτός συνόρων της που έχει διαπράξει αυτός ο πολιτικός. Και εμείς δίναμε όπλα για να φάμε την λιχουδια σαν τα σκυλάκια από το αφεντικό και ο Ρώσος να ισοπεδώσει την περιοχή που κατοικούν Έλληνες για παραδειγματισμό (Μαριούπολη). Μήπως ο Έλληνας πρωθυπουργός πρέπει να μεταβεί στην Τουρκία για πολύμηνη διπλωματική εκπαίδευση; Το πρώτο μάθημα πάντως του το παρέδωσε δωρεάν μετά την τελευταία επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη.
Ασ μην μείνουμε ουραγοί στην διπλωματία.