Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Ακίνητα: 30% σε τρία χρόνια αυξήθηκαν οι τιμές.

 

Από το 2018 έως και το 2021 – Περαιτέρω άνοδο δείχνουν τα στοιχεία



Αύξηση της τάξεως του 30% στην Αθήνα και του 20,8% πανελλαδικά έχουν καταγράψει οι τιμές πώλησης κατοικιών από το 2018 έως και το τέλος του 2021. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος. Κατά το 2021, η πανελλαδική αύξηση των τιμών ανήλθε σε 7,1%, έναντι αύξησης 4,5% το 2020. Τα νεόδμητα διαμερίσματα κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 7,4% στο σύνολο του έτους (από αύξηση 4,9% το 2020), ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα παλαιότερα διαμερίσματα διαμορφώθηκε σε 6,9%, έναντι αύξησης 4,2% το 2020.

Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της αποκατάστασης της ανοδικής πορείας της αγοράς κατοικίας το 2021, μετά το αρχικό σοκ της πανδημικής κρίσης το 2020. Στην Αθήνα το 2021 οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 9,1%, από 7,8% το 2020 και 10,6% το 2019. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η άνοδος των τιμών κατά το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε σε 6,9%. Στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας σημειώθηκε αύξηση κατά 5,4%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές (αφορά κυρίως τουριστικές), η άνοδος των τιμών διαμορφώθηκε σε 4,6%.

Αναλύοντας τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου του 2021 παρατηρείται σαφής επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των τιμών, δείγμα της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία, αλλά και της ψυχολογίας μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της ζήτησης στην αγορά, ιδίως μεταξύ του εγχώριου αγοραστικού κοινού, έχει διαδραματίσει και η σταδιακή επιστροφή των τραπεζών στην αγορά στεγαστικής πίστης. Ενας ακόμα σημαντικός παράγοντας αφορά τη συνειδητοποίηση από πολλούς ότι το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων οδεύει προς το τέλος του, κάτι που σημαίνει ότι θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού, πιθανώς ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ως εκ τούτου, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων πανελλαδικά κατέγραψαν αύξηση της τάξεως του 9,1%, με τα νεόδμητα να καταγράφουν σχεδόν διψήφια άνοδο (9,8%), ενώ η αύξηση των παλαιότερων κατασκευών διαμορφώθηκε σε 8,6%. Αντίστοιχα, στην Αθήνα οι τιμές κατά το τέταρτο τρίμηνο σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 10,5%, στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις η άνοδος άγγιξε το 8,3%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αύξηση που καταγράφηκε ήταν της τάξεως του 7,1%. Για το σύνολο των αστικών περιοχών το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 9,7% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Συνολικά το 2021 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε στο 7,5%.



Στην ενδιάμεση έκθεση για τη νομισματική πολιτική, η οποία δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2021, η ΤτΕ εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξη για το μέλλον της αγοράς ακινήτων, σημειώνοντας ότι «κατά τους προσεχείς μήνες, με δεδομένο ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε πορεία ανάκαμψης, η ελληνική αγορά ακινήτων αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες, οι οποίες, σε συνδυασμό με τη σταδιακή ενίσχυση των επενδύσεων, την προσπάθεια καταπολέμησης της γραφειοκρατίας μέσω της ψηφιακής αναβάθμισης του κράτους, τη δρομολόγηση και επιτάχυνση σημαντικών έργων υποδομής, τη δυναμική του τουρισμού και την περαιτέρω ανάκαμψη της οικονομίας, αναμένεται να δώσουν πρόσθετη ώθηση στη θετική δυναμική που σταδιακά αναπτύσσει η αγορά ακινήτων».

πηγη

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Και στο Δήμο Δελφών έτσι;! Ή μήπως κάνω λάθος και εξακολουθούν οι πωλήσεις των ακινήτων εδώ να γίνονται σε τιμές ξεφτίλας όταν ο άτυχος ιδιοκτήτης θέλει επειγόντως λεφτά π.χ. γα να σώσει το παιδί του απο κάποια ασθένεια; Εγώ βρίζω τους "αρμόδιους" που έχουν καταντήσει τον τόπο μας νεκροταφείο αλλά κάποιοι μου λένε ότι έχω άδικο. Ότι εδώ πάνε όλα καλά. Και καλοπροαίρετα προβληματίζομαι και εγώ. Να έχουν αυξηθεί και εδώ 30% οι τιμές σε τρία χρόνια; Να γίνονται και εδώ νέες οικοδομές με τους προ κρίσης ρυθμούς όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα και να μην το μαθαίνω;Ή όλοι αυτοί που τα βλέπουν όλα καλά, είναι απλά εκφυλισμένης αντίληψης ευημερούντες χωρίς κόπο στην ζωή τους εξαιτίας του ρουσφετιού και του βολέματος που κυριάρχησε τα πρό κρίση χρόνια. Και απλά δεν είναι ικανοί να καταλάβουν ότι τα έτοιμα σώζονται και αργά ή γρήγορα, όσο καλά και να τα βλέπουν όλα σήμερα, θα έρθει και η δική τους ώρα. Που τα παιδιά τους θα καταντήσουν ρουφιάνοι του βασικού μισθού εάν δεν πάνε μετανάστες κάπου αλλού και όταν η ανάγκη η δική τους ή η σίγουρη των παιδιών τους οδηγήσει στην πώληση του σπιτιού το πλήρωσαν 100, δεν θα τους το αγοράσουν ούτε με πέντε; Ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα ένα σπίτι θα είναι σημαντική περιουσία που θα μπορεί να αποφέρει και σοβαρό ετήσιο εισόδημα; Δεν βαριέσαι. Έχω βαρεθεί πια να προβληματίζομαι. Η αλήθεια αποκαλύπτεται μέρα με την μέρα σε όλο και περισσότερους. Και έχω πάθει και μία καλή ανοσία στο κλάμα των χθεσινών "ολακαλάκηδων" που κάθε τόσο μιά φυσιολογική έκτακτη ανάγκη της ζωής τους αποδεικνύει πόσο λάθος είχαν μέχρι χθές... . Όλα καλά και εγώ αφού χρειάστηκε να γίνω μετανάστης για να ζήσω. Και όσοι μείναν πίσω, αν θέλουν ας ξυπνήσουν όσο είναι ακόμα καιρός. Αλλιώς, καλό κλάμα. Απο την άλλη μπορεί να κάνω και λάθος. Δεν βαριέσαι. Όλα καλά.