Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Η IKEA θα μεταφέρει περισσότερη παραγωγή στην Τουρκία!


Ο σουηδικός κολοσσός επίπλων IKEA σχεδιάζει να μεταφέρει περισσότερη παραγωγή στην Τουρκία για να ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα με τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το αυξημένο κόστος αποστολής, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής της εταιρείας για την Τουρκία.

Τα προϊόντα που αναμένει να κατασκευάζονται και στη συνέχεια να εξάγονται από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων πολυθρόνωνβιβλιοθηκώνντουλαπών και ντουλαπιών κουζίνας, αποστέλλονται επί του παρόντος χιλιάδες μίλια από την ανατολική Ασία στη Μέση Ανατολή ή τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Λόγω των προβλημάτων αποστολής που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας (Covid), προσπαθούμε να έχουμε περισσότερη παραγωγή στην Τουρκία», δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής οικονομικός διευθυντής Κερίμ Νίσελ.

«Όλοι είδαμε στην πανδημία ότι η διαφοροποίηση είναι τόσο σημαντική», είπε ο Νίσελ. «Μπορεί να μην είναι καλή στρατηγική να παράγεις αντικείμενα σε μία χώρα και μετά να προσπαθείς να τα μεταφέρεις σε όλο τον κόσμο».

Η εταιρεία διαθέτει επτά καταστήματα στην Τουρκία και ήδη εξάγει τρεις φορές περισσότερο από ό, τι εισάγει στην Τουρκία, όπου σήμερα παράγει υφάσματα, γυαλί, κεραμικά και μεταλλικά προϊόντα για παγκόσμια εξαγωγή.

Ο Νίσελ είπε ότι το κόστος ενός εμπορευματοκιβωτίου από την ανατολική Ασία έχει αυξηθεί στα 12.000 δολάρια, από τα 2.000 δολάρια πριν από το ξέσπασμα του COVID-19 πέρυσι. «Είναι πιο λογικό να κατασκευάζονται πιο κοντά εκεί που πωλούνται. Γι’ αυτό θέλουμε να κατασκευάζονται στην Τουρκία».

Η κίνηση της IKEA ακολουθεί παρόμοια βήματα άλλων ευρωπαϊκών εμπορικών σημάτων όπως η Benetton, η οποία ενισχύει την παραγωγή στη Σερβία, την Κροατία, την Τουρκία, την Τυνησία και την Αίγυπτο με στόχο τη μείωση κατά το ήμισυ της παραγωγής στην Ασία.

Η Τουρκία λέει ότι είναι σε καλή θέση να επωφεληθεί από τις αλλαγές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. «Η Τουρκία με τη στρατηγική της θέση, αποτελεί μια ισχυρή εναλλακτική λύση στο μονοκεντρικό και ασιατικό δίκτυο παραγωγής της προ-Covid εποχής», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: