Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ» ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΗΣ Β.ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ κ. ΜΠΕΝΟ.



Ανοιχτή επιστολή στον Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανό απέστειλε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ελεύθερης Στερεάς Αντώνης Βούλγαρης σχετικά με τις δραστηριότητες του κ. Μπένου για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας.
Ο Αντώνης Βούλγαρης επισημαίνει ότι επίσημη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας δεν υπάρχει. Ότι ενέργειες κάνει επομένως ο κ. Μπένος γίνονται με προφορική ανάθεση από τον Πρωθυπουργό, κατά παράβαση οποιασδήποτε διοικητικής νομοθεσίας, πρακτικής και δεοντολογίας. Στα πλαίσια διαδικασίας που έλαβε χώρα στη Λίμνη Ευβοίας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ο κ. Μπένος παρουσίασε το «όραμα» του για την ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας, το οποίο περιλαμβάνει 10 πυλώνες, έχουν ανατεθεί 10 μελέτες, μεταξύ άλλων, το Master Plan της ανασυγκρότησης, το Master Plan των υποδομών, το Master Plan για το νέο δάσος (ξαναρωτάμε τι σημαίνει ‘νέο δάσος’), τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια, Μελέτη της νέας τουριστικής ταυτότητας κ.λπ. Οι ανάδοχοι των 8 μελετών έχουν ήδη επιλεγεί από τον κ. Μπένο και είναι κυρίως ιδρύματα και «δεξαμενές σκέψης» που έχουν ιδρυθεί από τον ΣΕΒ και από εφοπλιστές. Τους αναδόχους μελετών για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια θα τους επιλέξει μάλιστα μόνος του ένας άνθρωπος, ο καθηγητής και πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κ. Δημήτρης Οικονόμου. Τις μελέτες θα τις χρηματοδοτήσουν διάφοροι χορηγοί, η υλοποίηση όμως του προγράμματος θα γίνει από δημόσιους πόρους, με το εργαλείο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ), που αντλεί πόρους από Ταμεία και Προγράμματα της ΕΕ, το εθνικό σκέλος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όποια άλλα δημόσια χρηματοδοτικά προγράμματα υπάρχουν. Με λίγα λόγια, για τη Βόρεια Εύβοια η κυβέρνηση -με την ανοχή και σιωπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- εκχωρεί το στρατηγικό χωροταξικό, πολεοδομικό και οικονομικό προγραμματισμό της Εύβοιας σε πολύ συγκεκριμένους ιδιώτες. Τα χρήματα όμως για την υλοποίηση θα είναι χρήματα των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών. 
Η επιστολή αναφέρεται και στην παρέμβαση σε αρμόδια επιτροπή της  Βουλής, στις 28-9-2021 του Πρόεδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας κ. Γ. Χριστοφορίδη  που επισήμαινε: «Η διαδικασία χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού είναι ήδη νομοθετημένη και αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε πολλά στάδια και διεξάγεται από τα όργανα της επαγγελματικής Δημόσιας Διοίκησης, τα οποία ασκούν ουσιαστικές αρμοδιότητες αντίστοιχες προς τις ειδικότητές τους. Η διαδικασία αυτή προδήλως δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την απλή υπογραφή ή έγκριση σχεδίων που έχουν εκπονήσει με δικά τους στελέχη και δικές τους διαδικασίες κάποιοι ιδιώτες, όσο έμπειροι και έγκριτοι κι αν είναι αυτοί. Υπενθυμίζω ότι, κατά το Σύνταγμα και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός ανήκει στον σκληρό πυρήνα του κράτους και δεν μπορεί να εκχωρηθεί ούτε καν στην τοπική αυτοδιοίκηση…. Ρύθμιση, λοιπόν, που να αφαιρεί τις σχετικές αρμοδιότητες από τα αντίστοιχα Υπουργεία και να εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να τις αναθέσει σε Επιτροπή, δεν βρήκα και διορθώστε με αν κάνω λάθος. Ακόμα βέβαια και αν υπήρχε ή αν θεσπιστεί αύριο μεθαύριο, θα γεννούσε πρωτοφανή συνταγματικά ζητήματα. Αν δηλαδή, υπό την ισχύουσα συνταγματική τάξη, το κράτος μπορεί να επιλέξει να απεκδυθεί των συνταγματικών του υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, επειδή του πέφτουν βαριές και θεωρεί ότι κάποιος άλλος μπορεί να τις κάνει καλύτερα.»
Με βάση και τις  παρατηρήσεις αυτές του κ. Χριστοφορίδη η ανοιχτή επιστολή αναφέρει:
Φοβόμαστε ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι το πρότυπο λειτουργίας της Δημοκρατίας όπως τη φαντάζεται ο κ. Πρωθυπουργός, αλλά και ο κ. Μπένος.   Ένας   «άριστος» αναλαμβάνει άτυπα όλες τις αρμοδιότητες χωροταξικού, πολεοδομικού, οικονομικού, αναπτυξιακού σχεδιασμού που ανήκουν στο κράτος. Την εκχωρεί σε ένα στρατό ιδιωτικών συμφερόντων που συνεπικουρεί τον «άριστο» και επιβάλλει τον σχεδιασμό των ιδιωτών στο κράτος και την κοινωνία.  Στη συνέχεια το κράτος χρηματοδοτεί την υλοποίηση του σχεδιασμού των ιδιωτών. Κατά παράβαση όλων των νόμων και διαδικασιών, κατά παράβαση αυστηρών συνταγματικών  επιταγών. Κι αυτό λέει η κυβέρνηση είναι το μοντέλο για την αποκατάσταση όλων των πληγεισών περιοχών.
Και η επιστολή του Αντώνη Βούλγαρη καταλήγει:
«Κε Περιφερειάρχη,
Τα θεσμικά όργανα της Περιφέρειας με ευρεία συναίνεση, έχουν εκπονήσει το δικό τους πρόγραμμα αποκατάστασης που έχει δημοσιοποιηθεί και μπορεί να υλοποιηθεί με δημόσιους πόρους στη λογική της ΟΧΕ, σε συνεργασία με τους δημόσιους πανεπιστημιακούς φορείς της χώρας μας. Πέρα από τη θεσμική της υποχρέωση και αρμοδιότητα, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μαζί με τους Δήμους και την τοπική κοινωνία είναι ικανή να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολιστικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα. ………….
Η άποψη σας για τις δραστηριότητες του κ. Μπένου και της προσπάθειας της κυβέρνησης για εμπέδωση ενός βαθύτατα αντιδραστικού, παράτυπου αλλά και αντισυνταγματικού πρότυπου ανασυγκρότησης της Β. Εύβοιας, ενός επικίνδυνου πρότυπου λειτουργίας τελικά της ίδιας της δημοκρατίας, πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα.

  1. Δέχεστε την εκχώρηση του στρατηγικού χωροταξικού, πολεοδομικού, αναπτυξιακού και οικονομικού προγραμματισμού της Εύβοιας σε ιδιώτες;
  2. Δέχεστε έναν σχεδιασμό που γίνεται ερήμην της κοινωνίας, των αυτοδιοικητικών οργάνων, σχεδιασμό που εκφράζει τα «όνειρα» και τα συμφέροντα ιδιωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων;
  3. Δέχεστε την συστηματική παραβίαση νόμων και διαδικασιών;
  4. Δέχεστε η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των ιδιωτικών «ονείρων» να είναι δημόσιο χρήμα, χρήμα των Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτών;
 
Σας καλούμε να απαντήσετε κε Περιφερειάρχη.
Καλούμε όλες τις Περιφερειακές Παρατάξεις και τους Περιφερειακούς Συμβούλους να πάρουν θέση σε αυτά τα ερωτήματα.
Καλούμε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής να εκτιμήσουν την κατάσταση και να τοποθετηθούν.

 
Περιμένουμε απάντηση.
 
                  Χαλκίδα 11-10-2021
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ «ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ»

Δεν υπάρχουν σχόλια: