Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Νέο Κυκλοφοριακό Άμφισσας – Συμπληρωματικό κείμενο στη διαβούλευση ( Του Νίκου Δρόλαπα )





ΜΙΑ ΛΥΣΗ                                                                                     

    Οι απόψεις που τέθηκαν στη διαβούλευση είναι όλες σεβαστές. Είναι όμως γενικόλογες και αόριστες. Δεν δίνουν λύση. Γιατί δεν υπάρχει λύση στο βασικό ζήτημα που εκ των πραγμάτων τίθεται και αποτελεί την αιτία του κακού…. Πού θα οδηγηθεί η κυκλοφορία που διακινείται μέσω της οδού Γιαγτζή, αν αυτή παραμείνει κλειστή ;  Στα γύρω στενά κι αδιέξοδα δρομάκια ; ή, οι Πολίτες θα διαγράφουν ολόκληρα τετράγωνα για να πάνε εκεί που θέλουν και οι επισκέπτες της πόλης θα αναζητούν διαφυγή από μία πόλη δύσκολη ;  Τα ζήσαμε αυτά. 

    Αν και οι περισσότερες τοποθετήσεις, εκφραστικά, δείχνουν να έχουν τον ίδιο συντάκτη, στερούνται  πρακτικής αξίας, δεν εγγίζουν τη καθημερινότητα του κόσμου.  

    Πως βελτιώνει άραγε το συγκεκριμένο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Πολίτης η περιβόητη  « βιώσιμη κινητικότητα »… ως  « βασική συνιστώσα της ευρωπαϊκής πολιτικής»;  ποια… « δυναμική σύνδεσης της παλιάς με τη νέα πόλη δημιουργείται  ;  Αυτές, οι γενικές έννοιες,  τι μπορούν να σημαίνουν για την Άμφισσα ; 

    Πως εννοούν,  όσοι για λόγους στενά επαγγελματικούς επιμένουν να παραμείνει κλειστή η Γιαγτζή,  τη ‘’σύγχρονη ανάπτυξη της πόλης’’ ;  Έχουν πάει σε άλλες πόλεις να δουν τι σημαίνει ανάπτυξη και πόσο πίσω είμαστε, εδώ, στην …εκτελούσα  χρέη  πρωτεύουσας  Νομού ….;

    Ας δώσουν ένα δείγμα γραφής, αυτοί που θέλουν μόνο στα λόγια την ‘’ανάδειξη του ιστορικού κέντρου’’, ανοίγοντας,  όπως έχουν υποχρέωση, τη δίοδο προς τις υπάρχουσες στα υπόγεια κτιρίων της οδού Νικολάου  Γιαγτζή  Αρχαιότητες για  να τις επισκέπτονται ελεύθερα οι Πολίτες…..!

    ….Χρειάζεται όμως κοινωνική συνοχή.  Αυτός ο δρόμος,  με αυτό το όνομα,  πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει……

      Γι αυτό χρειάζεται η  ‘’χρυσή τομή’’.  Να ανοίξει οριστικά η οδός Γιαγτζή με μία λωρίδα κυκλοφορίας, ως δρόμος ήπιας κυκλοφορίας και … ήπιων συναισθημάτων….

Δεν υπάρχουν σχόλια: