Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Εμβόλιο AstraZeneca: Παύση για τους κάτω των 60 – Κανονικά η δεύτερη δόση.





 Εισήγηση για εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca μόνον για τους πολίτες άνω των 60 ετών έκανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα. Σήμερα χορηγείται στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και πάνω.

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι η επικαιροποίηση για τα ηλικιακά όρια για τον εμβολιασμό με ΑΖ γίνεται λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς.

Για τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το ΑΖ στην 1η δόση, υπάρχει σύσταση να γίνει με το ίδιο σκεύασμα η 2η δόση, καθώς -όπως είπε- ο κίνδυνος για παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση. Η σύσταση αυτή μπορεί να αλλάξει και να προτιμηθεί ένα άλλο εμβόλιο μόνο σε περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων θρομβώσεων σε άτομα που έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Θεοδωρίδου επανάλαβε ότι «όσοι έχουν κάνει την 1η δόση θα συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο την 2η δόση», προσθέτοντας ότι «όσοι λόγω φόβου θέλουν να αλλάξουν, πρέπει να το σκεφτούν καλά», γιατί πρέπει να υπάρχει σοβαρός λόγος για να στηρίξει ένας γιατρός το mix & match, δηλαδή τον συνδυασμό των εμβολιαστικών σκευασμάτων.

Σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι «όλες οι συστάσεις στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια, η σημερινή στηρίζεται στην επιδημιολογία», για να προσθέσει ότι «οι αποφάσεις μας συνέκριναν τον φυσικό κίνδυνο από την covid με την ανεπιθύμητες ενέργειες». «Υπάρχει καταγραφή όλων των ανεπιθύμητων παρενεργειών», είπε, σημειώνοντας ότι «η ΑΖ έχει το μεγαλύτερο αριθμό από θρομβώσεις σε σχέση με τα άλλα εμβόλια».

«Η επιτροπή λαμβάνει αυτή την απόφαση καθώς υπάρχει επάρκεια εμβολίων στην Ελλάδα και η επιδημιολογία της χώρας είναι καλή, καθώς παρατηρείται σταθερή μείωση κρουσμάτων», επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου και σημείωσε ότι «οι εμβολιασμοί προσχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας», προσθέτοντας ότι «οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με τα νεότερα δεδομένα».

Κληθείσα να σχολιάσει τον θάνατο μιας 18χρονης κοπέλας στην Ιταλία, είπε ότι «η Ιταλία είναι παράδειγμα μη συνεπούς πολιτικής εμβολιασμού», αναφέροντας ότι γινόταν εμβολιασμός σε «άτομα μικρής ηλικίας σε βραδινά κορωνοπάρτι» και πως από εκεί προέκυψε το επίμαχο περιστατικό.

Διαβάστε αναλυτικά τη σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμού

emvolio-astrazeneca-paysi-gia-toys-kato-ton-60-kanonika-i-deyteri-dosi0

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους 18-24

Ανοίγει την Τετάρτη 16 Ιουνίου η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 18-24 για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer,  Moderna και Johnson & Johnson), ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως «ο στόχος για το τείχος ανοσίας θα επιτευχθεί εντός του καλοκαιριού». [Διαβάστε]

Ο ίδιος επισήμανε ότι όποιος έχει προγραμματίσει εμβολιασμό με AstraZeneca την 1η δόση θα λάβει ενημερωτικό sms με την σχετική σύσταση. Υπογράμμισε πάντως ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει απαγόρευση. Ενημέρωσε δε ότι όσοι έχουν ραντεβού δεύτερης δόσης θα γίνει κανονικά.

Όσον αφορά στην δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου, είπε ότι «εάν έχουν εμφανιστεί σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για άλλο εμβόλιο».

Ο ίδιος είπε ότι σήμερα αναμένεται να έχουμε κοντά στους 100.000 εμβολιασμούς, σημειώνοντας ότι έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6,9 εκατ. εμβολισμοί και το 40,5% έχει ήδη εμβολιαστεί με μια δόση, ενώ το 27% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι για το θερινό τρίμηνο αναμένεται να λάβουμε από την Pfizer 4.800.070 δόσεις.

Έκανε λόγο για 275.000 νέα ραντεβού που κλείστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο και εκτίμησε ότι ο στόχος να επιτευχθεί τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι από τους εμβολιασμούς είναι πραγματοποιήσιμος.

Αναφορικά για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, είπε ότι το εμβόλιο θα μπορεί να γίνεται έξι μήνες μετά την νόσηση τους. Εάν έχουν κλείσει ήδη ραντεβού για εμβολιασμό -νωρίτερα- αυτό θα πρέπει να ακυρώνεται από τους ίδιους. Επίσης όσοι από αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, θα πρέπει μόνοι τους να ακυρώσουν την δεύτερη δόση. Αυτοί που θα πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, πάλι με βάση τις συστάσεις, είναι όσοι ανήκουν στην κατηγορία Α νοσημάτων, οι οποίοι νόσησαν με κορωνοϊό.

Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, θα δίνεται πλήρες πιστοποιητικό εμβολιασμού σε όσους έχουν νοσήσει και έχουν κάνει την μία δόση εμβολίου. Το πιστοποιητικό αυτό θα είναι διαθέσιμο σε δύο εβδομάδες, τόνισε.

Επίσης είπε ότι όσοι έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου στο εξωτερικό θα μπορούν να κάνουν την δεύτερη δόση στην Ελλάδα, εφόσον προσκομίσουν σε ΚΕΠ τα ανάλογα έγγραφα που χρειάζονται.

Κλείνοντας, είπε ότι τέλος του μήνα ξεκινάει και ο εμβολιασμός κατ’ οίκων με το εμβόλιο της Johnson and Johnson από ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι θα αμείβονται από το κράτος.

«Μύλος» με ΕΜΑ και AstraZeneca

Σε παραπληροφόρηση και «παράφραση» των δηλώσεων ειδικού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων αποδίδει τα δημοσιεύματα που αφορούσαν στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο ΕΜΑ.

«Υπήρξαν πολλά άρθρα το Σαββατοκύριακο που περιείχαν παραπληροφόρηση σχετικά με τις επιστημονικές εκτιμήσεις του EMA σχετικά με το εμβόλιο COVID-19 της AstraZeneca» αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Προσθέτει ότι «η θέση του EMA σχετικά με αυτό το εμβόλιο είναι σαφής: η ισορροπία οφέλους-κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς».

Επίσης, επισημαίνεται ότι «η πηγή της παραπληροφόρησης ήταν ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε σε μια ιταλική εφημερίδα, το οποίο παράφρασε έναν από τους ειδικούς μας. Το άρθρο έχει αναθεωρηθεί από τότε και ζητήσαμε επίσης επίσημη διόρθωση».

«Προς το συμφέρον της ορθής και βασισμένης σε στοιχεία αναφοράς, σας ζητάμε να ενημερώσετε άρθρα που περιέχουν ψευδείς πληροφορίες, ώστε να αντικατοπτρίζουν την αμετάβλητη θέση του EMA για το εμβόλιο της AstraZeneca» σημειώνεται.

Τέλος, ο ΕΜΑ αναφέρει ότι εάν αλλάξουν οι συστάσεις, θα το κοινοποιήσει με διαφανή, ενεργό τρόπο στα μέσα ενημέρωσης και στο κοινό και οι δημοσιογράφοι ενθαρρύνονται να ελέγχουν τον ιστότοπο του οργανισμού για τυχόν νέες πληροφορίες.

Κρούσματα

Σε 472 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 18 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 12.443.

Παράλληλασε 353 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από την έναρξη της πανδημίας, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 415.401. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). [Διαβάστε]


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: