Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Αντίστροφη μέτρηση για το ταξίδι του Τζεφ Μπέζος στο Διάστημα- Πτήση περίπου 11 λεπτών, χωρίς πιλότο.

 Το πλήρωμα θα βγει από την ατμόσφαιρα της Γης, για μια σύντομη «βόλτα» στο Διάστημα και θα επιστρέψει σε περίπου 11 λεπτά



Ο Τζεφ Μπέζος δεν θα είναι πια ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη στις 20 Ιουλίου επειδή θα «εκτοξευθεί» στο Διάστημα, στην πρώτη επανδρωμένη πτήση του πυραύλου New Shepard. 

 

Μαζί του θα είναι ο μικρότερος αδερφός του, Μαρκ, πρώην στέλεχος διαφημιστικής και εθελοντής πυροσβέστης, ενώ το τρίτο μέλος του πληρώματος θα προκύψει μετά από φιλανθρωπική δημοπρασία, με το κόστος της θέσης να ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 2,8 εκατ. δολάρια.

 

Η Blue Origin έκλεισε τον πρώτο γύρο πλειστηριασμού τον περασμένο μήνα και ανακοίνωσε ότι έλαβε περισσότερες από 5.200 προσφορές από 136 χώρες, χωρίς να αποκαλύψει ποια προσφορά ήταν υψηλότερη σε εκείνο τον γύρο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με μια τελική φάση στις 12 Ιουνίου, μέσω live online δημοπρασίας.

 

 

«Βλέπεις την Γη από το διάστημα, σε αλλάζει», είπε ο Τζεφ Μπέζος σε βίντεο, ανακοινώνοντας τα σχέδιά του. «Αλλάζει την σχέση σου με αυτόν τον πλανήτη, την ανθρωπότητα. Υπάρχει μία Γη. Θέλω να πάω σε αυτή την πτήση επειδή είναι το μοναδικό πράγμα που ήθελα να κάνω σε όλη τη ζωή μου. Είναι μια περιπέτεια και κάτι σπουδαίο για μένα», πρόσθεσε. 

 

Για την συμμετοχή του αδερφού του, είπε πως δεν περίμενε να δεχθεί να βρίσκεται στην πρώτη πτήση. «Όταν μου ζήτησε να έρθει μαζί, έμεινα έκπληκτος. Τι μοναδική ευκαιρία, όχι μόνο να ζήσω αυτή την περιπέτεια, αλλά να το κάνω με τον καλύτερο φίλο μου», σημείωσε. 

 

 

Πτήση χωρίς πιλότο, με αιώρηση στο κενό για τρία λεπτά
 

Η πτήση θα διαρκέσει μόλις 11 λεπτά, από την αρχή ως το τέλος της, περιλαμβάνοντας τρία λεπτά αιώρησης ενώ η επανδρωμένη κάψουλα θα βρίσκεται σε υψόμετρο 100 χιλιομέτρων, γνωστό ως γραμμή Kármán- η επίσημη έναρξη του διαστήματος, σημειώνει ο Guardian.

 

Το New Shepard θα αναπτύξει περίπου τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου (2.300 μίλια την ώρα) για να βγει από την ατμόσφαιρα. Η κάψουλα του πληρώματος θα διαχωριστεί από τον πύραυλο στην κορυφή της τροχιάς και θα συνεχίσει να ανεβαίνει προς τα πάνω πριν αιωρηθεί, δίνοντας στο πλήρωμα λίγα λεπτά μηδενικής βαρύτητας.

 

Για τρία λεπτά θα μπορούν να βγάλουν τις ζώνες τους και να αιωρηθούν μέσα στην καμπίνα μετακινούμενοι από το ένα παράθυρο στο άλλο. Τα παράθυρα  καλύπτουν το 1/3 της επιφάνειας της κάψουλας, προσφέροντας εντυπωσιακή θέα στην καμπύλη φιγούρα της Γης από τη μία πλευρά και το μαύρο σκοτάδι του Διαστήματος από την άλλη. 

 

μπεζος
Γράφημα δείχνει το προφίλ πτήσης του New Shepard. Πηγή: CNN

 

To ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 11 λεπτά, αφού το New Shepard είναι ένας μικρός υποτροχιακός πύραυλος, οι κινητήρες του οποίου δεν δίνουν την αναγκαία ώθηση για να τεθεί σε τροχιά. Το πλήρωμα θα φτάσει στη Γη με αλεξίπτωτα, με προγραμματισμένη προσγείωση στην έρημο του δυτικού Τέξας, όπου θα τους παραλάβουν μέλη του προσωπικού της Blue Origin.

 

Η κάψουλα New Origin Shepard είναι πλήρως αυτόνομη και δεν απαιτεί πιλότο, ενώ δεν είχε ποτέ κάποιο ατύχημα σε 15 δοκιμαστικές πτήσεις.

 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: