Η πανδημία προκάλεσε άνευ προηγουμένου περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών
Σε μία χρονιά που η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε άνευ προηγουμένου περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών παγκοσμίως, η χώρα μας παρέμεινε στις «ελαττωματικές δημοκρατίες», σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit.
Συγκεκριμένα, στην κατάταξη για τη Δημοκρατία που δημοσιεύεται κάθε χρόνο, η Ελλάδα είναι στην 37η θέση παγκοσμίως, με συνολική βαθμολογία 7.39.
Η κατάταξη βασίζεται σε πέντε κατηγορίες: εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, πολιτικός πολιτισμός και πολιτικές ελευθερίες. Με βάση το σκορ σε πλειάδα επιμέρους δεικτών σε αυτές τις κατηγορίες, τα κράτη κατατάσσονται σε τέσσερις τύπους: πλήρεις δημοκρατίες, ελαττωματικές δημοκρατίες, υβριδικά καθεστώτα και απολυταρχικά καθεστώτα.
Για τη χώρα μας η επιμέρους βαθμολογία για το 2020 είναι 9.58 στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό, 5.21 στη λειτουργία της κυβέρνησης, 6.11 στην πολιτική συμμετοχή, 7.50 στον πολιτικό πολιτισμό και 8.53 στις πολιτικές ελευθερίες.
Στην φετινή κατάταξη 23 χώρες χαρακτηρίζονται πλήρεις δημοκρατίες, 52 ελαττωματικές- ανάμεσά τους και η χώρα μας- 35 μπήκαν στην κατηγορία των υβριδικών καθεστώτων και 57 στα απολυταρχικά καθεστώτα.
Το χειρότερο σκορ από το 2006
Η μέση παγκόσμια βαθμολογία στον Δείκτη Δημοκρατίας έπεσε από το 5.44 στο 5.37, που είναι μακρά το χειρότερο σκορ από την πρώτη έκδοση της κατάταξης το 2006.
Το αποτέλεσμα αυτό αντιπροσωπεύει μια σημαντική επιδείνωση που ήρθε σε μεγάλο βαθμό- αλλά όχι αποκλειστικά- από τους περιορισμούς που επέβαλαν οι κυβερνήσεις σε ατομικές και πολιτικές ελευθερίες, σε όλο τον κόσμο, ως απάντηση στην πανδημία του κορωνοϊού, επισημαίνει το Economist Intelligence Unit.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Economist, μόνο περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός (το 49,4%) ζει σε κάποιου είδους δημοκρατία και ακόμη λιγότεροι (το 8,4%) σε μια πλήρη δημοκρατία. Το τελευταίο ποσοστό κατέγραψε άνοδο από το 5,7% που ήταν το 2019, καθώς αρκετές ασιατικές χώρες βελτίωσαν τη θέση τους. Όμως, την ίδια ώρα πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε απολυταρχικό καθεστώς, με ένα μεγάλο μερίδιο να είναι στην Κίνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου