Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Τα πρώτα Tesla της Κίνας - Ο Έλον Μασκ επενδύει στα Μade in China κόντρα στις ΗΠΑ

Η Τesla παρέδωσε τα πρώτα 15 αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν στην Κίνα 






Η Tesla έχει παραδώσει τα πρώτα της αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο για τον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων που αποτελούσε δέσμευσή του Έλον Μασκ.   

Δεκαπέντε Model 3 σεντάν παραδόθηκαν στο λεγόμενο «Gigafactory» της εταιρείας κοντά στη Σαγκάη την ώρα που η εταιρεία του Έλον Μασκ έχει θέσει στόχο να εξασφαλίσει ένα σημαντικό κομμάτι της μεγαλύτερης αγοράς αυτοκινήτων στον κόσμο. Η κίνηση της Tesla στη χώρα, έρχεται καθώς ο εμπορικός πόλεμος ανάγκασε άλλες αμερικανικές εταιρείες να μεταφέρουν την παραγωγή εκτός της Κίνας. Κατά τη διάρκεια τελετής στο εργοστάσιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας στη Σαγκάη, 15 από τους υπαλλήλους της παρέλαβαν αυτοκίνητα που είχαν αγοράσει. 


Οι παραδόσεις αυτοκινήτων ξεκίνησαν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την κατασκευή του εργοστασίου. Η Tesla με έδρα την Καλιφόρνια δήλωσε ότι επιθυμούσε να ξεκινήσει την παράδοση οχημάτων πριν από την κινεζική πρωτοχρονιά στις 25 Ιανουαρίου και τώρα σχεδιάζει να αυξήσει τις παραδόσεις από τις αρχές του 2020. 



Το κινεζικό μοντέλο, αξίας 50.000 δολαρίων, θα ανταγωνιστεί με τους τοπικούς κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων NIO και Xpeng Motors, καθώς και παγκόσμιες μάρκες όπως η BMW και η Mercedes-Benz. Οι γίγαντες της τεχνολογίας των ΗΠΑ όπως η Apple, η Google, η HP και η Dell έχουν αρχίσει τις διαδικασίες για τη μετακίνηση της παραγωγής από την Κίνα σε άλλες ασιατικές χώρες. Αιτία είναι οι δασμοί των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα που τα καθιστούν ακριβότερα όταν εισάγονται στην Αμερική και οι επιχειρήσεις πρέπει να απορροφήσουν το κόστος τους.  Η απόφαση πάρθηκε επίσης μετά από έντονες πιέσεις από τον αμερικανικό πρόεδρο Τραμπ προς τις αμερικανικές εταιρείες να επαναφέρουν την παραγωγή στις ΗΠΑ και να μεταφέρουν την παραγωγή εκτός της Κίνας.  

 Ωστόσο, η Tesla δεν σχεδιάζει να εξάγει στις ΗΠΑ τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Αντίθετα, θέλει να πουλήσει τα αυτοκίνητα στην ίδια την Κίνα. Προηγουμένως η Tesla εξήγαγε από τις ΗΠΑ στην Κίνα όλα τα αυτοκίνητα που πωλούσε, πράγμα που σημαίνει ότι επιβαρύνθηκαν με δασμούς στην Κίνα. Όμως η εταιρεία δεν επεκτείνει την παραγωγή της μόνο στην Κίνα καθώς το Νοέμβριο, αποκάλυψε τα σχέδια της για την κατασκευή μιας τεράστιας ευρωπαϊκής μονάδας παραγωγής στο Βερολίνο στη Γερμανία. 




Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: