Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

«Έφυγε» ο Θάνος Μικρούτσικος νικημένος από τον καρκίνο

Συγκινεί ο Θάνος Μικρούτσικος: Αντί για δώρα φέτος δώστε αίμα σε ένα νοσοκομείο
Θλίψη σε όλη την Ελλάδα προκαλεί η είδηση για τον θάνατο του Θάνου Μικρούτσικου το βράδυ του Σαββάτου.
Ο μεγάλος μουσικός κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες όπου έδινε μάχη με τον με τον καρκίνο.


Ο Θάνος Μικρούτσικος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1947. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του σε μικρή ηλικία στη Φιλαρμονική Εταιρεία Πατρών και στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία). Σπούδασε μαθηματικά στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Βασικό θέμα που απασχολούσε τον Θάνο Μικρούτσικο από την αρχή κιόλας της συνθετικής του διαδρομής ήταν η μελοποίηση της ποίησης. «Πολιτικά Τραγούδια», «Καντάτα για τη Μακρόνησο», «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», «Τροπάρια για φονιάδες», «Τα τραγούδια της λευτεριάς», «O Σταυρός του Νότου», «Εμπάργκο», «Ο γέρος της Αλεξάνδρειας», «Η αγάπη είναι ζάλη», «Όλα από χέρι καμμένα», «Γραμμές των οριζόντων», «Στου αιώνα την παράγκα», «Ποίηση με μουσική», «Θάλασσα στη σκάλα», «Ο Άμλετ της Σελήνης», «Ο Σχοινοβάτης» και πολλοί ακόμα είναι δίσκοι που περιλαμβάνουν κομμάτια μελοποιημένης ποίησης.

Στη συνέχεια, με τον δίσκο «Σταυρός Του Νότου», σε ποίηση Νίκου Καββαδία, ανοίχτηκε σε ευρύτερη τραγουδιστική θεματική, υπηρετώντας παράλληλα το θέατρο, καθώς και την ηλεκτρονική και ατονική μουσική. Με την ίδια αγάπη πάντα για τον έμμετρο λόγο συνεχίζει να μελοποιεί Γιάννη Ρίτσο, Άλκη Αλκαίο, Κώστα Τριπολίτη, Φρανσουά Βιγιόν, Κωνσταντίνο Καβάφη και άλλους. Ακόμα, έχει παρουσιάσει την όπερα «Ελένη» και έχει μελοποιήσει παραμύθια.


Συνεργάστηκε με κορυφαίες ερμηνεύτριες όπως η Μαρία Δημητριάδη, η Χάρις Αλεξίου και η Ιταλίδα Μίλβα, αλλά και μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Μανώλης Μητσιάς, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χρήστος Θηβαίος, Γιάννης Κούτρας και πολλούς ακόμα.
Ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα είδη της μουσικής. Είχε γράψει όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς του εκινείτο στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού με εκατοντάδες τραγούδια σε στίχους ελλήνων και ξένων ποιητών.
Είχε ηχογραφήσει δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend, Legend Classics κ.α.

Είχε συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.). Επίσης, είχε σκηνοθετήσει τρία έργα στο χώρο του μουσικού θεάτρου.
Είχε λάβει αξιοπρεπή αναγνώριση του έργου του στο εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει ή έχουν παιχτεί έργα του σε πολλά διεθνή φεστιβάλ μουσικής (Λονδίνο, Γλασκόβη, Εδιμβούργο, Παρίσι, Λίλλη, Λυών, Ρενς, Μονπελλιέ, Βρυξέλλες, Λιέγη, Γενεύη, Λοζάννη, Βαρκελώνη, Μαδρίτη, Βερόνα, Φλωρεντία, Βερολίνο, Δρέσδη, Λειψία, Βιέννη, Κωνσταντινούπολη, Βουδαπέστη, Βουκουρέστι, Κωστάντζα, Νόργουιτς, Λουϊζιάνα, Σικάγο, Χονγκ Κόνγκ, Μπουρζ, Μιλάνο, Λισσαβόνα, Άγκυρα, Μοντεβίδεο, Μπουένος Άιρες, Σάο Πάολο, Κάιρο κ.α.)
Στη διάρκεια της καριέρας του κατόρθωσε να ελευθερώσει τη μορφή του ελληνικού τραγουδιού, προσθέτοντας στοιχεία από την νεοτεριστική και κλασσικιστική δυτικοευρωπαϊκή παράδοση, ενώ πειραματίστηκε με την μίξη τονικών και ατονικών στοιχείων και τη μορφική παραλλαγή.
Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).
Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Διετέλεσε, επίσης:
  • Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 1986-1990
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Αναλογίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 1990-1993
  • Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού 1993-1994
  • Υπουργός Πολιτισμού 1994-1996
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής της HMV (Ελλάδας) 1996-2004
  • Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Φεστιβάλ 1998-1999 Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου)
  • Σύμβουλος διοίκησης για τα πολιτιστικά στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» 2002-2004
  • Καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» 2003-2005
  • Υποψήφιος βουλευτής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ στις τελευταίες εκλογές
Για το έργο του στην πολιτιστική διαχείριση, καθώς και τη μουσική του δραστηριότητα, έγινε επίτιμος δημότης σε πολλές πόλεις της Ελλάδος.


Τι είχε πει ο Θάνος Μικρούτσικος στον Ελεύθερο Τύπο για την υγεία του: «Οταν μου χτύπησε την πόρτα ο καρκίνος, δεν έγινα ένας φοβισμένος τύπος ο οποίος εκλιπαρεί για να σωθεί»

 Τι έχει αλλάξει μέσα σου, στην ψυχολογία σου, πριν από την ασθένεια και μετά;
Δεν θα ήθελα να θεωρηθεί η απάντησή μου ως ηρωισμός ή ψευτοηρωισμός της μαγκιάς. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Αυτό που κάνω τώρα είναι συνέχεια της προηγούμενης στάσης μου. Εζησα προσπαθώντας να δημιουργώ, να αγαπώ, να μη χάνω στιγμή. Ετσι, μόνο ρουφώντας όλες τις στιγμές, μεγαλώνουμε το χρόνο που αλλιώς περνάει γρήγορα. Αυτό έκανα ή προσπαθούσα πάντα να κάνω. Οταν μου χτύπησε την πόρτα το πρόβλημα, ο καρκίνος, δεν έγινα ένας φοβισμένος τύπος ο οποίος εκλιπαρεί για να σωθεί.

Τη στιγμή την πολύ συγκεκριμένη που το έμαθες δεν φοβήθηκες;
Κράτησα την ψυχραιμία μου και βοήθησε σ’ αυτό ο γιατρός μου, εκπληκτικός στην επιστήμη του και σωστός άνθρωπος, ο Χρήστος Χριστοδούλου. Είμαι ευτυχής που τον γνώρισα, αν και σε αυτές τις συνθήκες. Μου είπε ότι εγχειρίζεται και προχωρήσαμε σε επέμβαση στο συκώτι που έγινε στο Λονδίνο. Κάποια στιγμή προέκυψε από μια εξέταση η πιθανότητα να υπάρχει η ασθένεια και αλλού. Σε αυτό το σημείο, υπήρξε μια βουβαμάρα εντός μου. Γιατί αισθάνθηκα ότι, αν ισχύει αυτό, έχει τελειώσει το πράγμα… Αλλά και εκεί αντέδρασα για τους δικούς μου ανθρώπους. Από εκεί και πέρα όμως μέχρι σήμερα συνεχίζω να πράττω, να σκέφτομαι και να ενεργώ επιβεβαιώνοντας την πριν από την ασθένεια στάση ζωής, είτε στον προσωπικό μου βίο είτε στην κοινωνική μου χειρονομία είτε στη δημιουργία. Κάνω τις εξετάσεις μου κάθε τρεις μήνες και το παλεύω…

Το κοινό πώς αντέδρασε σε σχέση με την περιπέτεια της υγείας σου;
Θα ήθελα να ευχαριστήσω το κοινό για τη διακριτικότητα, το σεβασμό, την αγάπη, την ανθρωπιά με τα οποία με αντιμετωπίζει και μου δίνει κουράγιο επί της ουσίας. Με έχει εντυπωσιάσει το γεγονός ότι εκατοντάδες άνθρωποι από την Κύπρο, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη πληρώνουν αεροπορικά εισιτήρια για να έρθουν στις συναυλίες.  Μου συμπεριφέρονται τέλεια. Είμαι τρισευτυχισμένος με αυτό το γεγονός. Είναι εξαιρετικό ότι νέα παιδιά μού λένε «Θάνο, τι κάνεις;» με μια οικειότητα που εμπεριέχει σεβασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: