Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Θεσσαλονίκη: Οι Ισραηλινοί επενδύουν σε ακίνητα


«Βροχή» εξαγορών ακινήτων από Ισραηλινούς για τουριστική εκμετάλλευση





Της Βάσως Βεγίρη
vveg@naftemporiki.gr
Ούτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά περίπου 30 είναι πλέον τα ακίνητα στο ιστορικό κέντρο -και όχι μόνο- της Θεσσαλονίκης που έχουν περάσει το τελευταίο διάστημα στην κυριότητα Ισραηλινών επενδυτών, επί το πλείστον ισραηλινών funds, με σκοπό την τουριστική εκμετάλλευσή τους. 

Όπως επισημαίνει σχετικά στη «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Άγγελος Πασαλίδης, πρόκειται κυρίως για παλιά -σε πολλές περιπτώσεις εγκαταλειμμένα- σπίτια και ολόκληρες οικοδομές, αυτοτελείς ή όχι (δηλαδή με ή χωρίς καταστήματα), στην πλειονότητά τους στο ιστορικό κέντρο, αλλά και στην περιοχή του εμπορικού κέντρου City Gate, που όλα προβλέπεται να μετατραπούν σε boutique hotels ή μικρά καταλύματα εν γένει.

«Είναι μια εξέλιξη πάρα πολύ θετική για την πόλη και σε ένα δυο χρόνια θα έχουμε μια σαφή εικόνα που θα αντανακλά την ανάπτυξη της περιοχής» σημειώνει ο κ. Πασαλίδης και προσθέτει: «Υπάρχει όντως κινητικότητα αγοράς ακινήτων από Ισραηλινούς και η νέα δημοτική αρχή πρέπει να προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά, γιατί η Θεσσαλονίκη θα έχει μια ανάπτυξη διαφορετική απ’ όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς γίνεται πόλος έλξης για πολλούς ξένους και κυρίως για Δυτικοευρωπαίους. 

Αυτό που θέλω να επισημάνω και ως μήνυμα είναι ότι υποχωρεί η ζήτηση των Βαλκάνιων και των Τούρκων επενδυτών και εκτιμώ πως τη σοβαρή εξέλιξη στην τοπική κτηματαγορά θα την έχουμε από ζητήσεις Δυτικοευρωπαίων για την ανάπτυξη της περιοχής. 

Όταν λέμε Δυτικοευρωπαίοι, εννοούμε ότι τα περισσότερα από τα εν λόγω funds ανήκουν σε Ισραηλινούς από τη Γαλλία, το Λονδίνο κ.ο.κ., είναι δηλαδή εβραϊκοί όμιλοι, που έρχονται να επενδύσουν κατ’ εξοχήν, γιατί βλέπουν μια πόλη ευκαιριών, ειδικά στο κομμάτι του τουρισμού, και όχι λόγω των γνωστών συναισθηματικών δεσμών τους με τη Θεσσαλονίκη, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: