Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Στη Γερμανία επικεφαλής στα Κίτρινα Γιλέκα είναι ο 26χρονος Γιάννης Σάκαρος από την Κατερίνη





Είναι 26 ετών, με καταγωγή από την Κατερίνη και ζει στη Στουτγάρδη. Ο Γιάννης Σάκαρος είναι το πρόσωπο πίσω από το γερμανικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, σύμφωνα με την Die Welt.

Ηγείται των διαδηλώσεων κατά της απαγόρευσης των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στη Γερμανία.

Όμως δεν ξεκίνησε από εκεί.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του είχε πάρει μέρος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του αμφιλεγόμενου σιδηροδρομικού σταθμού S21 στη Στουτγάρδη, που στοίχισε πολλά δισεκατομμύρια.

Ο Σάκαρος είναι υπάλληλος στο εργοστάσιο της Πόρσε στην Στουτγάρδη. Δεν ήταν σύμφωνος εξαρχής με το όριο των 40 μικρογραμμαρίων διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) ανά κυβικό μέτρο αέρα αλλά και των μετρήσεων της ΕΕ, με βάση τα οποία απαγορεύονται τα παλιότερα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα της κατηγορίας Euro 4 στην πόλη του.

Όπως ανέφερε ο ίδιος: «Μια μειοψηφία πνευμονολόγων έθεσε αυτό το όριο.Το κυριότερο όμως είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση για χρόνια κοιμόταν, αντί να ασκήσει πίεση στις εταιρείες αυτοκινήτων να προσαρμοστούν. Και εφόσον ουδείς αντέδρασε χρειάστηκε ένας Έλληνας να αναλάβει να ξεσηκώσει τον κόσμο. Ήμουν και ο ίδιος θιγόμενος από το μέτρο ως οδηγός πετρελαιοκίνητου αυτοκινήτου. Δεν μπορούσα να το δεχτώ».

Με το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο του ούτε τις δυο μέρες την εβδομάδα που δεν εργάζεται, αφού στο εργοστάσιο πηγαίνει με το τρένο. «Μας λένε: Αγοράστε ένα καινούριο αυτοκίνητο. Με τι λεφτά! Δεν βλέπω», λέει ο Γιάννης , που την περασμένη Πέμπτη εμφανίστηκε στην πολύ δημοφιλή εκπομπή «Maybrit Illner» της γερμανικής τηλεόρασης. «Τελικά, είμαστε αυτοί που πρέπει να πληρώσουν», λέει. «Οι πολίτες θα πρέπει να αναλάβουν τώρα τα βάρη , που ανήκουν στην κυβέρνηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: