Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Πογκρόμ απολύσεων και συγχωνεύσεις στις τράπεζες


Πογκρόμ απολύσεων από τις τράπεζες βρίσκεται στα σκαριά, καθώς οι τραπεζίτες διαπιστώνουν ότι υπάρχει αχρείαστο δίκτυο καταστημάτων καθώς
και πλεονάζον προσωπικό.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο του 41% των καταστημάτων των συστημικών τραπεζών και την αποχώρηση του 20% των υπαλλήλων που απασχολούν.

Επίσης, ζωντανά παραμένουν τα σχέδια συγχωνεύσεων τραπεζών, αν κριθεί ότι δεν χωρούν τέσσερις συστημικές στην ελληνική αγορά.

Στόχος των τραπεζών είναι η εξοικονόμηση κόστους, σύμφωνα με τα πλάνα μετασχηματισμού που εξυφαίνουν ο SSM και οι διοικήσεις τους, τα οποία ήδη προκαλούν τις αντιδράσεις της ΟΤΟΕ.

Το «κούρεμα» του προσωπικού θα γίνει με προγράμματα εθελουσίας τα οποία όμως δεν θα έχουν καμιά σχέση με τα προηγούμενα, τα οποία έδιναν ισχυρά μπόνους που δινόταν. Όταν φτάσει η ώρα της εφαρμογής του σχεδίου οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν επιλογή. Είτε αποδέχονται την εθελουσία είτε απολύονται με την κανονική διαδικασία.


Ποιοί κινδυνεύουν

Στόχος των διοικήσεων των τραπεζών είναι η ανανέωση του προσωπικού, με «νέο αίμα» με υπαλλήλους που έχουν σπουδές και πλούσια βιογραφικά με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά και την πληροφορική. Στις πρώτες θέσεις της «μαύρης λίστας» των τραπεζών, θα βρεθούν οι υπάλληλοι με απολυτήριο Λυκείου και θα ακολουθήσουν οι έχοντες πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αλλά σε άσχετες με τα χρηματοοικονομικά, ειδικότητες.

Η μείωση του προσωπικού είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζών, η οποία συντελείται ήδη, αλλά δεν επαρκεί και σύμφωνα με τις εποπτικές αρχές θα πρέπει να συνεχιστεί και να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα καταστήματα.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, καθώς οι περισσότερες γίνονται μέσω του web banking και δεν χρειάζεται η φυσική παρουσία του πελάτη στο κατάστημα, με συνέπεια, να εκτιμούν οι τραπεζίτες, ότι δεν χρειάζονται και τα καταστήματα και οι υπάλληλοι.

Το σχέδιο προβλέπει κλείσιμο καταστημάτων

Το σχέδιο, που δεν έχει διαψευστεί, προβλέπει το κλείσιμο 800 καταστημάτων και την αποχώρηση περίπου 8.000 υπαλλήλων.

Σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, διαθέτουν συνολικά 1.972 καταστήματα σε ολόκληρη τη χώρα και 39.275 υπαλλήλους. Αναλυτικότερα:
Η Τράπεζα Πειραιώς απασχολεί 12.848 εργαζόμενους και διαθέτει δίκτυο με 622 καταστήματα.
Η Εθνική Τράπεζα απασχολεί 9.970 εργαζόμενους και διαθέτει 485 καταστήματα.
Η Alpha Bank απασχολεί 8.431 εργαζόμενους και διαθέτει δίκτυο με 469 καταστήματα.
Η Eurobank απασχολεί 8.026 εργαζόμενους και διαθέτει δίκτυο με 396 καταστήματα.
Ο μετασχηματισμός και οι συγχωνεύσεις

Τις προθέσεις των τραπεζιτών για απολύσεις προσωπικού επιβεβαιώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος με συνέντευξή του την Καθημερινή, προαναγγέλλει τον μετασχηματισμό της Εθνικής, σε μια σύγχρονη τράπεζα που θα ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Ταυτόχρονα δεν αποκλείει και συγχωνεύσεις τραπεζών, αν κριθεί ότι δεν χωρούν τέσσερις συστημικές στην ελληνική αγορά.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, το «ταξίδι του μετασχηματισμού» περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου και υπαγορεύεται από την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και του αριθμού των υποκαταστημάτων».

«H τράπεζα προχωράει προγραμματισμένα σε μείωση του προσωπικού μέσω νέων προγραμμάτων εθελοντικής αποχώρησης», προσθέτει ο κ. Μυλωνάς.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας της τράπεζας, με αναβάθμιση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. «Θα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν αντιλήψεις και συμπεριφορές που θύμιζαν την κακή πλευρά ενός δημοσίου τομέα», αναφέρει.

Ο κ. Μυλωνάς επισημαίνει ότι βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου μετασχηματισμού είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχτεί με την προώθηση των δύο σχημάτων που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και η ΤτΕ.

Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής δεν αποκλείει την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα, εάν στο τέλος της «μεγάλης προσαρμογής», διαπιστωθεί ότι δεν χωρούν τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην ελληνική αγορά.

Πηγή: sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: