Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

Οριστικό λουκέτο για την άλλοτε ισχυρή Raxevsky

Print Friendly and PDF
-A +A
Οριστικό λουκέτο για την άλλοτε ισχυρή Raxevsky

Του Απόστολου Σκουμπούρη
Σε οριστικό «λουκέτο» οδηγείται καθώς φαίνεται η άλλοτε ισχυρή αλυσίδα γυναικείων ενδυμάτων Raxevsky, η οποία εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και ήδη την τελευταία 5ετία βρίσκεται σε κατακόρυφη συρρίκνωση δραστηριοτήτων.
Παράλληλα, μετέωροι μένους και οι τελευταίοι 100 εργαζόμενοι της επιχείρησης, καθώς απολύθηκαν χωρίς να λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις.
Από το 2012 είχαν διαφανεί ισχυρά προβλήματα ρευστότητας όσο η οικονομική κρίση μάστιζε τη χώρα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχαν καταστρωθεί πλάνα εξυγίανσης και μετάβασης σε πιο ευέλικτο μοντέλο λειτουργίας, που όμως – όπως οι εργαζόμενοι λένε – δεν τηρήθηκαν με επάρκεια και ήταν αναποτελεσματικά.
Σε ανακοίνωσή τους, οι τελευταίοι 100 εργαζόμενοι της άλλοτε δυνατής φίρμας, αναφέρονται στην πορεία συρρίκνωσης των τελευταίων ετών αρχής γενομένης από το 2012, ενώ τονίζουν ότι έως τον Ιανουάριο του '19 συνέχισαν ουσιαστικά απλήρωτοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με στόχο να στηρίξουν, εξαντλώντας τα περιθώρια διάσωσης της επιχείρησης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στους 100 τελευταίους εργαζόμενους οφείλονται κατά μέσο όρο περίπου 14 μισθοί, πλην των 75 υπολοίπων που την προηγούμενη διετία αποχώρησαν χωρίς αποζημίωση και καταβολή δεδουλευμένων.
Η Raxevsky μεταξύ '95 και 2010 είχε καταστεί ένα από τα πιο δυναμικά brand στη γυναικεία ένδυση, φτάνοντας περίπου στα 55 με 60 καταστήματα προ κρίσης, ενώ το 2016 είχαν μείνει μόνο τα μισά. Στην προ κρίσης κατάσταση, στην εταιρεία συνολικά εργάζονταν περί τα 300 άτομα, όμως σταδιακά τα τελευταία χρόνια είχαν μείνει οι μισοί.
Το 2010 η φίρμα έκανε κύκλο εργασιών περί τα 26 εκατ. ευρώ, όμως η κρίση «χτύπησε» τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα το 2014 να πέσει σε τζίρο μόλις 5 εκατ. ευρώ.
Ποια ήταν η Raxevsky – Ιστορικό και διαδρομή
Η ιστορία της φίρμας εδράζεται από το μακρινό 1912 όταν ο παππούς Pαξέβσκι εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα από την Ρωσία, δημιουργώντας μια βιοτεχνία παραγωγής και χονδρικής πώλησης ενδυμάτων.
Το 1953 παρέδωσε την σκυτάλη στα παιδιά του, ενώ το 1976 η εγγονή Ελένη Pαξέβσκι και ο Γιώργος Μουρτζούχος, πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα, ιδρύοντας την εταιρεία με την εμπορική ονομασία Helen’s Club Α.Ε. Από την ίδρυση της εταιρίας, η έμφαση είναι στις εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ισπανία η Σουηδία, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς.
Το 1982 η διοίκηση παίρνει την στρατηγική απόφαση να επεκταθεί στον χώρο της λιανικής πώλησης με το άνοιγμα δύο καταστημάτων RAXEVSKY στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι και την Οδό Πατησίων. Μεταξύ 1983 και 1990, η εταιρεία αναπτύσσεται ανοίγοντας ανοίγοντας εφτά νέα καταστήματα στην Αθήνα.
Από το 1990 έως το 1999, η ανάπτυξη συνεχίζεται με άνοιγμα καταστημάτων σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, τόσο με ιδιόκτητα καταστήματα όσο και με το σύστημα franchise.
Το 1999, η αλυσίδα, έχοντας ως βάση την επιτυχημένη πορεία στην Ελλάδα, αποφασίζει την επέκτασή της στο εξωτερικό. Πρώτος σταθμός η Σόφια της Βουλγαρίας. Ακολουθούν η Γερμανία, η Ρουμανία και η Κύπρος.
Έως το 2010 η εταιρεία αναπτύσσονταν, όμως ειδικά η πρώτη πενταετία της κρίσης, από το 2010 έως το 2015 τη «χτύπησε» καταλυτικά, αφαιρώντας άνω του 70% του τζίρου που είχε στα προ κρίσης επίπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: