Η Ελλάδα έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πολλά από τα διαρθρωτικά ζητήματά και έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη, Κρίστιαν Μπόντγουιγκ (Christian Bodewig).
Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει της επίσκεψής του στη χώρα μας για να παραστεί στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Κρίστιαν Μπόντγουιγκ τονίζει την ανάγκη να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, εστιάζοντας ειδικότερα στη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό μέρος για επενδύσεις σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. «Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής - αλλά το κλειδί για την Ελλάδα είναι να συνεχίσει. Αυτό θα "ξεκλειδώσει" νέες επενδύσεις και θα βοηθήσει τη σύγκλιση της χώρας με τους εταίρους της στην ΕΕ» σημείωσε. Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στις δεξιότητες των ανθρώπων και να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι πλήρως εφοδιασμένοι για να συμμετέχουν στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας. «Αυτό το στοιχείο και η δημιουργία ενός δυναμικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος θα βοηθήσει στην άντληση νέων εγχώριων και ξένων επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει αρχίσει να θέτει επί τάπητος βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά το παρελθόν έτος, που υποστηρίζονταν από το πρόγραμμα» συμπλήρωσε.
Μιλώντας για τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη τονίζει πως η Ελλάδα έχει σημαντικές ευκαιρίες που προκύπτουν από την τοποθεσία της, το κλίμα της και το λαό της. «Και υπάρχουν πολλές εντυπωσιακές ιστορίες οικονομικής επιτυχίας που μπορούν να γίνουν παράδειγμα. Η σύνδεση των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και των μεταφορικών υποδομών της Ελλάδας με τους γείτονες των Δυτικών Βαλκανίων θα αποφέρει οικονομικά οφέλη. Η ολοκλήρωση του κτηματολογίου και ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των αποτελεσματικών γεωργικών πρακτικών μπορούν να ενισχύσουν τα κέρδη της Ελλάδας από τον αγροτικό τομέα- υπάρχουν πολλά υποσχόμενοι αγρότες που μπορούν να δείξουν το δρόμο» επισημαίνει.
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κρίστιαν Μπόντγουιγκ δίνει το στίγμα των προτεραιοτήτων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ελλάδα. «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η παροχή βοήθειας σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη μέσω της μεταρρύθμισης της κοινωνικής πρόνοιας είναι οι κορυφαίες προτεραιότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε στενά με τις κυβερνήσεις σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για να το επιτύχουμε αυτό» αναφέρει συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Νότια Ευρώπη.
Το 4o Φόρουμ των Δελφών
Με διακεκριμένους ομιλητές διεθνούς κύρους και με φιλοδοξία να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μία ανοικτή και υψηλού επιπέδου συζήτηση που θα δώσει απαντήσεις σε καίριες προκλήσεις, θα πραγματοποιηθεί και φέτος, για τέταρτη χρονιά, στους Δελφούς, το ομώνυμο διεθνές Φόρουμ. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας, αρχηγοί κρατών, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κεντρικοί τραπεζίτες από όλον τον κόσμο και προσωπικότητες διεθνούς κύρους και επιρροής από την οικονομία, την πολιτική, την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών αναμένονται στο «4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Ανάπτυξη Χωρίς Αποκλεισμούς», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών.
Ενδεικτικό της διεθνούς διάστασης του Φόρουμ είναι πως οι διεθνείς συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος το 40% της συνολικής παρουσίας των ομιλητών. Ειδικότερα, θα παραστούν ομιλητές από 24 χώρες. Μεταξύ άλλων, θα δώσουν το «παρών» οι Ευρωπαίοι επίτροποι Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και μη εκτελεστικός πρόεδρος της Goldman Sachs, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο τέως επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο πρώην επίτροπος και πρόεδρος στο Κέντρο Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Χοακίμ Αλμούνια, ο οποίος ορίστηκε ανεξάρτητος εκτιμητής του ESM για την Ελλάδα, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρόμπερτ Κάπλαν, ευρωβουλευτές, βουλευτές, πρέσβεις, συγγραφείς. Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι επίσης και η εκπροσώπηση του επιχειρηματικού κόσμου, με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ομίλων της χώρας να έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου