Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Αράχωβα – Γαλαξίδι: Βουνό και θάλασσα


ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΕΡΑΣΤΑ - http://www.kathimerini.gr

Μια οδική περιήγηση που περιλαμβάνει τα πάντα: βουνό, νυχτερινή ζωή, μια στάση στον... ομφαλό της Γης και θάλασσα. Η διαδρομή για Αράχωβα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα όσο πλησιάζει κανείς από τη Λιβαδειά: με τον Ελικώνα στα αριστερά, τις χιονισμένες κορυφές του Παρνασσού στο βάθος και το κοσμοπολίτικο χωριό της Βοιωτίας να ξεπροβάλλει μετά το δεύτερο τούνελ, άλλοτε με φόντο έναν πεντακάθαρο ουρανό και άλλες φορές μισοκρυμμένο σε μια ομίχλη που πολύ του ταιριάζει.

Ακόμα κι αν δεν βρείτε αλλού, το πάρκινγκ στην έξοδο της Αράχωβας προς Δελφούς έχει πάντα θέσεις. Περπατήστε τον κεντρικό της δρόμο και θα συναντήσετε καφέ-μπαρ, μαγαζιά με εξοπλισμό για σκι, ρούχα,  κοσμήματα, αλλά και bar-restaurants που θα σας κρατήσουν έξω διασκεδάζοντας έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Μία από τις πιο φρέσκες προτάσεις διαμονής είναι οι adults-only αυτόνομες σουίτες με τζάκι του Almond House Arachova (τηλ. 6932-457666, almondhouse.gr, από 100 ευρώ με πρωινό).

Συνεχίζοντας προς Δελφούς, κινείστε στις χαμηλές πλαγιές του Παρνασσού όπου τα έλατα δίνουν τη θέση τους στις ελιές. Πλησιάζοντας στους αρχαιολογικούς χώρους, το φως παιχνιδίζει με τα σύννεφα και δική μου αδιαπραγμάτευτη στάση είναι πάντα η κρήνη της Κασταλίας Πηγής, ακριβώς μετά την τελευταία στροφή για το Ιερό του Απόλλωνα. Με αισθητά λιγότερους τουρίστες τον χειμώνα, τα μνημεία διατηρούν ακόμα πιο έντονα τη μυσταγωγική τους ατμόσφαιρα. Επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου εκτίθεται το μπρούντζινο άγαλμα του Ηνιόχου και άλλα εξαιρετικά ευρήματα. Κάντε άλλη μία στάση στο χωριό για καφέ στο Agora (τηλ. 22650-83116) και για φαγητό στο Πατρικό Μας (τηλ. 22650-82150). Η θέα τους αφενός θα δικαιώσει την επιλογή, αφετέρου θα σας προϊδεάσει γι’ αυτό που έπεται στη συνέχεια.

Χειμερινό Γαλαξίδι, γοητευτικό όπως πάντα και ήσυχο. (Φωτογραφία: ΚΛΑΙΡΗ ΜΟΥΣΤΑΦΕΛΛΟΥ)
Μπροστά σας απλώνεται ο Κορινθιακός και ο κάμπος της Άμφισσας με τα ελαιόδεντρα. Μετά τους Δελφούς ξεκινά μια άνετη διαδρομή, που μπορεί να καταλήξει κόστα κόστα στο όμορφο Γαλαξίδι με την πλούσια ναυτική παράδοση. Γνωρίστε τη με μια επίσκεψη στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο (τηλ. 22650-41795). Περιπλανηθείτε στα λιμανάκια του και στους στενούς δρόμους με τα νεοκλασικά καπετανόσπιτα. Δοκιμάστε κελέμια (σ.σ. γεμιστά κρεμμύδια) και άλλα μερακλίδικα πιάτα στον Μπέμπελη (τηλ. 22650-41677) και βολτάρετε στην Πέρα Πάντα έως το άγαλμα της Γαλαξιδιώτισσας Μάνας. Τα οστρακοειδή αφθονούν αυτή την εποχή. Αν λοιπόν έχετε όρεξη για καραβίδες και άλλα θαλασσινά, κατευθυνθείτε στην ταβέρνα της Μαρίτσας (τηλ. 22650-41059). Φημίζεται για τις αστακομακαρονάδες της και έχει πλέον μεταφερθεί σε αυτή την πλευρά του λιμανιού. Αν θελήσετε να διανυκτερεύσετε, το Γαλαξίδι έχει πολλούς καλούς ξενώνες, όπως το αναπαλαιωμένο αρχοντικό Nostos (τηλ. 22650-41266, nostoshotel.info, από 50 ευρώ με πρωινό) στην πλατεία Ηρώων.

Μπορείτε να επιστρέψετε από την ίδια διαδρομή μέσω Δελφών- Αράχωβας ή να συνεχίσετε παραθαλάσσια, περνώντας από Ιτέα και ανεβαίνοντας τον δρόμο με τις πολλές στροφές. Θα διασχίσετε χωριά όπως η Δεσφίνα και το ιστορικό Δίστομο. Ουσιαστικά θα έχετε κάνει έναν κύκλο, θα έχετε περιηγηθεί για λίγο στα τοπία του Ελικώνα και θα βγείτε πάλι στην επαρχιακή οδό Αράχωβας-Λιβαδειάς, για να πάρετε τον δρόμο της επιστροφής.

|| Η βασική προτεινόμενη διαδρομή Αράχωβα-Γαλαξίδι έχει μήκος 44 χλμ. Η προτεινόμενη επιστροφή Γαλαξίδι-Δίστομο έχει μήκος 51 χλμ.


8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πως αλλάζουν οι καιροί....

Οι παλιότεροι θα θυμούνται ίσως πως στην δεκαετία του 80 οι προορισμοί των τουριστικών γραφείων έλεγαν ΔΕΛΦΟΙ-ΙΤΕΑ ..
Κάποιοι όμως κατόρθωσαν να υποβαθμίσουν το κλασικό δίδυμο...

Ανώνυμος είπε...

Των κατοίκων Ιτέας - Δελφών ΜΗ εξαιρουμένων.....

Ανώνυμος είπε...

Προφανές είναι ότι πρόκειται για διαφήμιση με τους διαφημιζόμενους να ενσωματώνονται έντεχνα στο δήθεν οδοιπορικό.
Τίτλος καμπάνιας "Αράχωβα - Γαλαξίδι :Βουνό καιθάλασσα"...
Θάλασσα δεν υπάρχει πριν το Γαλαξείδι;
Πόλη δεν υπάρχει πριν το Γαλαξείδι;
Εάν οι χορηγοί ήταν από Ναύπακτο, ποιός θα ήταν ο τίτλος του οδοιπορικού;

Αξιοσημείωτο της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι ότι οι χορηγοί δεν αναφέρονται στους τίτλους τέλους αλλά συνυπάρχουν μέσα στην συγκεκριμένη αφήγηση - οδοιπορικό.

Μπράβο τους και καλά κάνουν.Φροντίζουν επιμελώς, ο καθένας από την πλευρά του να προβάλλει την επιχείρησή του αλλά και το χωριό του.

Απορίας άξιο είναι εάν οι τοπικοί άρχοντες της Ιτέας έχουν προβεί σε παρόμοιες κινήσεις προβολής της πόλης;
Ή μήπως δεν είναι απαραίτητες παρόμοιες ενέργειες, μιας και η Ιτέα δεν έχει ανάγκη από προβολή;...............

Ανώνυμος είπε...

το θέμα με το να προσπαθούν κάποιοι να αναπτύξουν το δίδυμο αυτό με απόσταση 48 χιλιόμετρα απόσταση μεταξύ τους, σαν να μην υπάρχει το ενδιάμεσο και το λιμάνι και οι παραλίες και των δύο που είναι ουσιαστικά η Ιτέα, θεωρώντας ότι ο επισκέπτης θα νοιώσει ως κοινό προορισμό δύο χωριά που καθώς θα κινείτε μεταξύ τους θα έχει να υποστεί επι 8 χιλιόμετρα δρόμου να κινείτε μέσα σε μεταλλευτικό τοπίο, το πιό άσχημο και το πιο αποκρουστικό σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύει πρώτα απ' όλα το γιατί και η Αράχωβα και το Γαλαξίδι φθίνουν συνεχώς τουριστικά. Περιοχές πανέμορφες που αξίζουν πολλά περισσότερα αλλά έχουν εξαρτηθεί απο τον Έλληνα τουρίστα που δεν έχει καμία καταναλωτική δύναμη πια πέραν του πακέτου και χρόνο με το χρόνο εξαφανίζεται εντελώς σαν είδος. Πρώτο στάδιο παρακμής ότι η οικονομία μετά το νυχτερινό φαγητό είναι εδώ και αρκετά χρόνια ανύπαρκτη για το Γαλαξίδι και έχει πέσει για την Αράχωβα ακόμα και τον ένα δύο μήνες χιονιού που την στηρίζουν. Έχει ανέβει η ποιότητα των μαγαζιών ευτυχώς που εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά για πόσο ακόμα. Στο επόμενο στάδιο θα ξεπέσουμε στα πακέτα που θα περιλαμβάνουν το φαγητό και αυτό όλο και πιο φτηνά κ.ο.κ.. Έχουμε το ζωντανό παράδειγμα των Δελφών αλλά είναι αμφίβολο αν Αράχωβα και Γαλαξίδι σταματήσουν σε αυτό το επίπεδο που οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ύπαρξη του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου και βασίζεται αποκλειστικά σχεδόν στην μονοήμερη διανυκτέρευση των φτηνότερων πακέτων της αγοράς που δεν προλαβαίνουν να φύγουν την ίδια μέρα. Το έργο έχει παιχτεί πολλές φορές σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπου έγιναν τα ίδια λάθη τοπικισμού. Ο τόπος όλος είναι μοναδικός και σε ελληνικό και σε διεθνές επίπεδο στο τι προσφέρει. Αλλά σαν σύνολο, όχι σαν χωριά κοντόφθαλμων που το καθένα κοιτά μέχρι εκεί που λέει η ταμπέλα ότι μπαίνει στο χωριό.Χωρίς την κόλλα που είναι η Ιτιά, πεθαίνει όλος ο τόπος μαζί. Οι Ιτιώτες επαγγελματίες πλήν ελαχίστων είναι ουσιαστικά οικονομικά πτωχευμένοι χωρίς καμία ελπίδα. Οι Γαλαξιδιώτες και οι Δελφιώτες γνωρίζουν πολύ καλά την δική τους πορεία. Αν δεν αλλάξουν μυαλά οι αρμόδιοι ή αν δεν τους αλλάξουμε εμείς, ο τόπος θα πεθάνει εντελώς. Δείτε τι προβλέπει για την Αράχωβα το Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας που Δελφοί Αράχωβα Άμφισσα και Δεσφίνα γίνονται ή περικυκλώνονται απο περιοχές που χαρακτηρίζονται ως Αποκλειστικής Μεταλλευτικής Δραστηριότητας. Αυτό τα λέει όλα και όσα κορόιδα εξακολουθούν να δέχονται ψέματα και παραμύθια και δεν ασχολούνται με το σημαντικότερο όλων για το μέλλον τους, τον Νόμο που καθορίζει τι θα αναπτυχθεί στο μέλλον στην περιοχή, απλά είναι άξια της τύχης τους.

Ανώνυμος είπε...

Ας είμαστε ειλικρινείς.Ο κάθε νομός αποτελεί μεγένθυνση μιας γειτονιάς και το αντίθετο.Η γειτονιά είναι μικρογραφία ενός νομού.
Η όλη εικόνα λοιπόν του νομού δεν δείχνει "γείτονες" που ενδιαφέρονται για την προβολή- αξιοποίηση του διπλανού σπιτιού.
Γνωρίζετε πολλούς που ενδιαφέρονται για το σπίτι του γείτονα και όχι για το δικό τους;
Καλώς ή κακώς αυτή είναι η νοοτροπία ή για να θέσω κάπως αλλιώς αυτές είναι οι συνθήκες που αναγκαζόμαστε να προσαρμοστούμε.
Σίγουρα θα μπορούσε να γίνουν από κοινού μεταξύ των "πόλεων - κρατών" ενέργειες για το καλό του νομού - γειτονιάς. Θα πρέπει όμως πρώτα να έχουν φροντίσει τα του οίκου τους σε βασικές δομές.Εφόσον δεν έχουν επιλυθεί βασικά προβλήματα ανά χωριό , φαντάζει πολύ δύσκολο αν όχι ακατόρθωτο να λυθούν γενικότερα προβλήματα....

Το να ενδιαφέρεσαι πρώτα για το καλό του χωριού σου και ύστερα για τους "γείτονες" κάθε άλλο παρά κοντοφθαλμία είναι.

Ας ενδιαφερθούν οι κάτοικοι για το δικό τους χωριό και ας αφήσουν στους "μακρύφθαλμους" να κοιτάξουν πέρα από την ταμπέλα του χωριού τους.
Ίσως τότε, ν έχουμε την εμπειρία αλλά και τα προσόντα να βοηθήσουμε - συμβάλλουμε και στην πρόοδο των άλλων χωριών.

Καλό σας βράδυ και καλές γιορτές να έχετε.

Ανώνυμος είπε...

ΑΜΑ ΔΕ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΕΝΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΓΓΟΛΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Σωστα τα λες για τις παραγκες. Πρεπει να βγουν ομως οι αρμοδιοι λιμεναρχειο, δημος και λιμενικο ταμειο και να πουν ποιος εδωσε την αδεια για να γινουν και εγκλωβιστηκαν οι μαγαζατορες.

Ανώνυμος Ιτιώτης είπε...

@12:08μμ
Ωραία και να πούνε ποιος έδωσε τις άδειες τι θα γίνει; Το θέμα είναι μια τίμια λύση και για τις δυο μεριές. Ενώ μιλάμε για προσωρινές κατασκευές στην παραλία, σχεδόν όλοι έχουν μόνιμες κατασκευές.
Τίμιο θα είναι να αναγνωρίσουμε ότι θα έχουμε τραπεζοκαθίσματα στην παραλία, τίμιο όμως είναι και το καλό γούστο δια νόμου. Δηλαδή δεν θα έχεις τραπεζάκια ακριβώς κάτω από το άγαλμα του Δεδούση, ούτε θα κλείνεις το πεζοδρόμιο με τις καρέκλες. Τιμιότητα σημαίνει κι οι δυο πλευρές υποχωρήσεις.

@12:03μμ
Φθίνει τουριστικά η Αράχωβα; Για ξανακοίτα τα νούμερα. Ανοίγει θες να πεις η σεζόν. Έχει αρχίσει να έρχεται κόσμος και πέρα από το χειμώνα. Άλλο πράμα ότι τα ξενοδοχεία τα χτυπάνε τα airbnb. Τόσες βίλες χτίσανε οι Ραχωβίτες τον χρυσό αιώνα του ΠΑΣΟΚ τώρα πια δεν συντηρούνται μόνες τους, οπότε τις κάνουνε airbnb.