Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Νέα διάταξη από το ΥΠΟΙΚ – Επίθεση σε εφοριακό, αδίκημα ίσο με επίθεση σε Αστυνομικό


Την κινητοποίηση του υπουργείου Οικονομικών προκάλεσαν τα πρόσφατα περιστατικά με επιθέσεις (φραστικές, αλλά και σωματικές) κατά εφοριακών από καταστηματάρχες που αντιδρούσαν στους φορολογικούς ελέγχους των επιχειρήσεών τους, και φαίνεται πως είναι πια θέμα χρόνου η κατάθεση της σχετικής διάταξης από το ΥΠΟΙΚ, με την οποία το αδίκημα της επίθεσης σε βάρος ελεγκτών θα μετατραπεί σε ιδιώνυμο.

Τι σημαίνει πρακτικά “ιδιώνυμο”; Σημαίνει ότι το να επιτίθεται κανείς σε φορολογικό ελεγκτή εν ώρα υπηρεσίας θα ισοδυναμεί νομικά με το να επιτίθεται σε αστυνομικό. Θα επιφέρει δηλαδή αυστηρότερες ποινές, ενώ ο δράστης θα οδηγείται αυτεπάγγελτα στο αυτόφωρο και θα διευκολύνεται η προφυλάκισή του. Και γνωρίζοντάς τα όλα αυτά, θα το σκέφτεται κανείς διπλά και τριπλά πριν τολμήσει να απειλήσει τους ανθρώπους που απλά κάνουν τη δουλειά τους.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των εφοριακών, που συχνά ανησυχούν για τη σωματική τους ακεραιότητα όταν πηγαίνουν για επιτόπιους φορελέγχους, έχοντας γνώση περιστατικών του παρελθόντος, όπως ο “ξεσηκωμός” των καταστηματαρχών της Ύδρας όταν κλιμάκιο φοροελεγκτών… τόλμησε να πατήσει το πόδι του στο νησί.
Οι συνδικαλιστές των εφοριακών είχαν “ενοχλήσει” πολλές φορές το υπουργείο Οικονομικών, ζητώντας προστασία και βελτίωση του νομικού πλαισίου, χωρίς αποτέλεσμα. Όμως φαίνεται πως η επίθεση που δέχθηκαν ελεγκτές στην Καστοριά, αλλά και οι απειλές και η μήνυση (προφανώς για λόγους εκφοβισμού) σε βάρος των ελεγκτών που διαπίστωσαν όργιο φοροδιαφυγής σε γνωστό εστιατόριο της Μυκόνου, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.
-του Αντωνόπουλου Γιώργου
ΠΗΓΗ: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: