Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Η Γερμανία μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. στην Ελλάδα λόγω ΦΠΑ στα νησιά ...





Μπλόκο στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα έθεσε η Γερμανία.   

Το Βερολίνο ζήτησε περικοπές 28 εκατομμυρίων ευρώ, ως ισοδύναμα μέτρα για την μονομερή απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.    

Όπως τελικώς αποφασίστηκε στο σημερινό Eurogroup, η δόση δεν θα εκταμιευθεί τις επόμενες μέρες αλλά θα καθυστερήσει μέχρι τις αρχές Αυγούστου, έως ότου η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει στις απαραίτητες περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων.   

«Η έγκριση της δόσης από τη Γερμανία είναι συνδεδεμένη με την απόφαση των ελληνικών αρχών για την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά» διευκρίνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ προσθέτοντας ότι η ελληνική πλευρά «δεσμεύτηκε να κάνει περικοπές ύψους 28 εκατομμυρίων».   

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από το Βερολίνο πως η Ελλάδα δεν μπορεί να παίρνει μόνη της τέτοιες αποφάσεις.   

Όπως είχε άλλωστε μεταδοθεί από τα τοπικά ΜΜΕ, η ανακοίνωση για τον μειωμένο ΦΠΑ είχε ξαφνιάσει την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.   Ρέγκλινγκ και Σεντένο ήταν επίσης ξεκάθαροι σε ότι αφορά και τις προνομοθετημένες περικοπές των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019.    

«Το επόμενο στάδιο, το τέλος του προγράμματος είναι πολύ σημαντικό για την δημιουργία εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα» είπε ο χαρακτηριστικά κ. Σεντένο. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον πρέπει να διορθώσετε τον τίτλο. Η Ελλάδα ΔΕΝ περιμένει δόση 15 ΔΙΣ! Μόνο 28 εκατ. υπολείπονται από αυτή τη δόση και αυτά είναι που μπλόκαραν οι Γερμανοί. Ο τίτλος δίνει λάθος εντυπώσεις και πληροφορίες, ...νομίζω.