Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΙΤΕΑ... ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ: ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ – ΕΞΟΔΙΚΑ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ


Για μια ακόμη φορά είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο καυτό θέμα της Υγείας και να στηλιτεύσουμε το χάλι στο οποίο βρίσκονται οι δομές της στο Νομό μας. Η κατάσταση συνεχίζει να βαίνει καθημερινά από το κακό στο χειρότερο παρά τις όσες (και ήταν πολλές) διαβεβαιώσεις έχουμε ακούσει από τα χείλη ιθυνόντων.

Για μια ακόμη φορά παρακολουθήσαμε την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης να παρεμβαίνει σε μια προσπάθεια να βοηθήσει, με τις όποιες δυνάμεις διαθέτει, ώστε να επιλυθούν κάποια από τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της υγείας, προς όφελος πάντα των πολιτών της περιοχής μας.
Τις τελευταίες εβδομάδες και μετά την έκδοση των δύο αποφάσεων (198/20-3-2015 και 231/30-3-2015) από τον παραιτημένο πρώην διοικητή της 5ης ΥΠΕ κο Μακρή Λάζαρο, έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κατάστασης, που ομολογώ πως δεν έχει προηγούμενο στην περιοχή μας. Το ΚΥ Ιτέας λειτουργεί με ιατρικό προσωπικό μόνο τις πρωινές ώρες και μέχρι τις 15.00 το μεσημέρι. Εδώ να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καθόλου ιατρικό προσωπικό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, όπως αυτή του Πάσχα όπου το Κέντρο Υγείας ήταν κλειστό όλο το τριήμερο. Και αυτό διότι η διεύθυνση του ΚΥ αποφάσισε με μια ανυπόγραφη ανακοίνωση που έχει αναρτήσει, να μετακινήσει το ιατρικό προσωπικό από το ΚΥ Ιτέας στο ΓΝ Άμφισσας προς κάλυψη εφημεριών.
Φυσικά και η  5η ΥΠΕ είχε καταστήσει  υπεύθυνη την διευθύνουσα του ΚΥ Ιτέας, εκ της θέσεως της, για την υλοποίηση και παρακολούθηση των ανωτέρω αποφάσεων, μόνο που οι αποφάσεις κάνουν λόγο για μετακίνηση των γιατρών από το ΚΥ στο ΓΝΑ προς εκτέλεση εφημεριών και όχι για απόσπαση γιατρών καταδικάζοντας ταυτόχρονα το Κέντρο και θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής.
Θα έπρεπε επίσης η διευθύνουσα του Κέντρου να γνωρίζει ότι βάση του κανονισμού σύστασης και λειτουργίας του ΚΥ (ΦΕΚ 233/22-4-1986) όλοι οι γιατροί του ΚΥ μπορούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Νοσοκομείο, μπορούν δηλ. να μετακινηθούν,  ΕΚΤΟΣ από τους γιατρούς Γενικής ιατρικής, Παθολογίας και του Γενικού γιατρού ο οποίος κάνει την πρώτη του θητεία. Σε αυτά τα εύλογα ερωτήματα αλλά και σε πολλά ακόμη που προκύπτουν, θα κληθεί κατά πάσα πιθανότητα να απαντήσει η εν λόγο διευθύντρια στην εισαγγελία Άμφισσας, όπου και κατατέθηκε αναφορά στις 23/4/2015 από μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, γιατρών και πολιτών.
Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί έμφαση είναι και ο τρόπος με τον οποίο κάποιοι αντιμετωπίζουν το ιατρικό προσωπικό. Δεν θα μπω προς το παρόν σε λεπτομέρειες, αλλά καλό θα είναι να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι όλη αυτή η κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί και ο τρόπος που ορισμένοι αντιμετωπίζουν τους δυσεύρετους στις μέρες που διάγουμε γιατρούς, αναγκάζοντάς τους σε παραιτήσεις. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί αυτό του γιατρού του κ. Βασίλη Γουβαλάρη, του οποίου το όνομα προσετέθη στις 23-4-2015 στον ήδη μακρύ κατάλογο των παραιτήσεων από τις δομές υγείας του νομού. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος γιατρός κατέθεσε την παραίτησή του όχι για προσωπικούς λόγους, αλλά διότι:
 
·         Τον τελευταίο μήνα η επικοινωνία μου με τους προϊσταμένους μου, πρώην και νυν βρίσκεται σε επίπεδο αποστολής εξωδίκων λόγω παρανόμων αποφάσεων.
·         Θεωρώ ότι οι μετακινήσεις μου είναι παράνομες αλλά και δεν βοηθούν σε τίποτα, αντίθετα δημιουργούν προβλήματα  στην υπηρεσία (υπολειτουργία ΚΥ Ιτέας)
·         Οι αποφάσεις για μετακινήσεις γίνονται χωρίς στοιχειωδώς να ερωτηθούν τα υποκείμενα(ιατροί) που αφορούν αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση, αλλά και κυριολεκτικά τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ένας ελάχιστος προσωπικός και οικογενειακός προγραμματισμός
·         Όλα τα έγγραφα, οι προτάσεις, οι καταγγελίες που έχω κάνει έχουν αγνοηθεί παρά το γεγονός ότι είναι τεκμηριωμένες και αφορούν στη λειτουργία του ΚΥ Ιτέας, το οποίο έχει οδηγηθεί σε παύση ουσιαστικής λειτουργίας.
·         Είμαι  αντίθετος στην υποβάθμιση του ΚΥ, υπηρεσία για τη λειτουργία του οποίου υπερέβαλα εαυτόν με υπεράριθμες εφημερίες (έως και 13 τον μήνα),για να παραμείνει σε λειτουργία, σε βάρος της οικογενειακής  και προσωπικής μου γαλήνης
·         Είμαι ενεργός και μάχιμος Ιατρός και δεν μπορώ λόγω του αρνητικού κλίματος να ασκώ αμυντική Ιατρική, δηλαδή να υποβαθμίζω την ποιότητα των υπηρεσιών μου στους ασθενείς, κάνοντας τον τροχονόμο, διακομίζοντας  τους και μόνο, προκειμένου να έχω καλυμμένα τα νώτα μου.
Λόγοι που καταδεικνύουν το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι «σχέσεις» γιατρών και διοίκησης και την ψυχολογική πίεση που υφίστανται αυτοί οι άνθρωποι. Πίεση η οποία δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε ιατρικό λάθος με ότι αυτό συνεπάγεται.
Έχοντας λοιπόν υπόψιν  όλα αυτά, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε συνεργασία με τους γιατρούς και σε συνεννόηση με τους άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης,  προκάλεσε συνάντηση με τον νέο διοικητή της 5ης ΥΠΕ τον κ. Αντωνίου Νέστωρα, ο οποίος  δέχθηκε επιτροπή απ’ την περιοχή μας στο γραφείο του στην 5η ΥΠΕ στην Λάρισα (24-4-2015), όπου και συζήτησαν διεξοδικά την κατάσταση, έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στο νομό  και  προτάθηκαν και λύσεις για την κάλυψη των εφημεριών και του Νοσοκομείου της Άμφισσας και του ΚΥ Ιτέας. Ο κ. Αντωνίου ανταποκρίθηκε θετικά και υποσχέθηκε ότι θα παρέμβει για άμεση λύση στα ζητήματα που συζητήθηκαν. Πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις και μέχρι αύριο που θα γίνει και το Δημοτικό συμβούλιο.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στην συνάντηση με τον νέο ΥΠΕάρχη παραβρέθηκαν από πλευράς του Δήμου Δελφών η πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου η κ. Λιάνα Πιλάλα, από πλευράς γιατρών ο κ. Βασίλης Γουβαλάρης και από πλευράς Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης οι κκ Βανδώρος Χρήστος και Βέργος Πέτρος.
Και έπεται  συνέχεια…

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΣΑΤΕ ΤΟΝ ΓΑΙΔΑΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΟΥΛΙ ΑΥΤΟ ΚΑΝΑΤΕ

Ανώνυμος είπε...

Τι σχέση έχει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης με τις παραιτήσες των γιατρών;

Ανώνυμος είπε...

η πρωτοβοουλια αλληλεγγιης γιατι δεν εγραψε οταν παρετηθηκαν ο Κουλελης και ο Κακανας;

Ανώνυμος είπε...

δηλαδη οι γιατροι πηγαν στο νοσοκομειο επειδη τους εστειλε το κεντρο υγειας; οχι επειδη το ειπε αυτος ο μακρης;τι ισχυει τελικα; γιατι πολυ ραδιοαρβυλα παιζει..

Ανώνυμος είπε...

κι αλλοι έφυγαν.. χωρίς πολλά πολλά... τούμπανα

Ανώνυμος είπε...

να βοηθησουν ολοι το νοσοκομειο. αλλο δεν υπαρχει στο νομο.

Ανώνυμος είπε...

η παραιτηση ειναι για κοινωνικους λογους;γιατι για προσωπικους δεν ειναι.ο νεος διοικητης υπε φερθηκε καλυτερα στην επιτροπη; γιατι απεστειλε αποφαση γνωριμιας.to know us better

Ανώνυμος είπε...

η επιτροπη συριζα μ-λ τα θελει και τα γραφει αυτα; τοση αστοχια αποτελεσματος; φτανουν οι εργατοπατερες. δε θελουμε να μας σωσετε αλλο. εκτος κιαν απλως διαφημιζετε το νεο ιατρειο του ιατρου που παραιτηθηκε