Επιστρέφοντας με το αυτοκίνητο από μια μοναχική ορειβατική εξόρμηση μου μια κρύα και ηλιόλουστη χειμερινή μέρα σκεφτόμουνα ότι υπάρχει τελικά μια Ελλάδα «καταδικασμένη». Καταδικασμένη γιατί είναι ελάχιστα γνωστή σαν να την έχουν «καταδικάσει» να βρίσκεται στην αφάνεια, ξεχασμένη και κρυμμένη στις αγκαλιές των βουνών, εκεί που το μοναδικό αγαθό που προσφέρει απλόχερα σε όσους μπουν στον κόπο να την ανακαλύψουν είναι η άγρια ομορφιά των τοπίων της.
Γκιώνα 38°38′54″N 22°15′04″E
Από την αρχή της ενασχόλησης μου με το βουνό, η Γκιώνα με συνάρπαζε....κάτι πάντα με τράβαγε και όσες φορές και να πηγαίνω πάντα μα πάντα ανακύπτω κάτι καινούργιο, βλέπω μια άλλη εικόνα, μια άλλη πλευρά του βουνού. Αμέτρητες φορές έχω περπατήσει στις πλάγίες της, έχω σταθεί στις κορυφές της, έχω ξεδιψάσει στα νερά της, έχω κοιμηθεί στα αλπικά λιβάδια της, έχω σκαρφαλώσει στις ορθοπλαγιές της. Όλες οι εποχές είναι μαγικές στη Γκιώνα .... το Ασέληνον όρος. Εκεί που η Σελήνη και ο Ενδυμίωνας έπλεξαν το ειδύλλιο τους. Σύμφωνα με το σχετικό μύθο, στο όρος κατοικούσε ένας βοσκός, ο Ενδυμίων, γιος της Πύρρας και του Δευκαλίωνα, και όταν πήγαινε η ημίθεα Σελήνη να τον συναντήσει, στις παρυφές του βουνού, άφηνε τον κόσμο χωρίς φεγγάρι. Επίσης το ίδιο όρος τα αρχαία χρόνια χαρακτηρίζονταν δυσχείμερον (ψυχρό) και πολιόν (χιονοσκεπές). Εκεί οι Οζολοί Λοκροί ανακάλυψαν πρώτοι την άγρια ομορφιά της και εντυπωσιάστηκαν από την μεγαλύτερη ορθοπλαγιά των Βαλκανίων, την Πλάκα της Συκιάς, ύψους 1100μ. Είναι το υψηλότερο βουνό της Ρούμελης και το πέμπτο συνολικά της Ελλάδας με ψηλότερη κορυφή την Πυραμίδα στα 2510μ.με θέα από τον Όλυμπο μέχρι τα βουνά της Πελοποννήσου.Η Γκιώνα είναι το σημαντικότερο ορεινό οικοσύστημα της Στερεάς Ελλάδας γιατί είναι το λιγότερο τουριστικά ανεπτυγμένο βουνό συγκριτικά με τους "γείτονές" του και είναι ιδιαίτερα αραιοκατοικημένο. Δεν έχει κηρυχθεί ακόμη εθνικός δρυμός λόγω των ορυχείων βωξίτη τα οποία αποτελούν την μοναδική πληγή στον ορεινό όγκο και συνεχίζουν να καταστρέφουν μέρος του.
Οίτη 38°49′43″N 22°17′19″E
Η Οίτη, ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας, με θαυμάσια απέραντα ελατοδάση, όμορφα λιβάδια γεμάτα σπάνια αγριολούλουδα. Αποτελεί έναν σημαντικό εθνικό δρυμό, έναν τόπο αυθεντικό, ανεπηρέαστο ακόμα από τον μαζικό τουρισμό, που θα πρέπει όλοι να γνωρίσουμε και να προστατέψουμε. Η Οίτη είναι ασυνήθιστο βουνό. Όλες του οι πλευρές, εκτός από τη νότια, είναι απόκρημνες και δύσβατες. Βαθιές χαράδρες και άγριο ανάγλυφο δίνουν την αίσθηση ενός απροσπέλαστου βουνού. Όταν όμως περάσει κάποιος τα 1.800μ, ξαφνικά όλα αλλάζουν. Οροπέδια, λιβάδια και ομαλές κορυφές εκτείνονται σε όλο το κεντρικό συγκρότημα του βουνού, ξεχωρίζοντας το από τα γειτονικούς ορεινούς όγκους της Γκιώνας και των Βαρδουσίων με την καθαρά αλπική τους μορφολογία.Με περισσότερες από πέντε κορυφές να ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα το ορεινό σύμπλεγμα της Οίτης βρίσκεται ακόμα ανάμεσα στην κοιλάδα του Σπερχειού, στα παράλια του Μαλιακού κόλπου και στο Καλλίδρομο. Αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ρούμελης, η Οίτη ουσιαστικά παραμένει ένας άγνωστος ορεινός κόσμος. Οι λάτρεις του σκι που απολαμβάνουν στις χιονισμένες πλαγιές του Παρνασσού ξεχωρίζουν στο βάθος του ορίζοντα τις μονοκόμματες κορυφές χιονισμένο όγκο της, χωρίς πιθανόν να την αναγνωρίζουν. Πολλοί πάλι που οδηγούν με προορισμό την Λαμία και το Καρπενήσι ή την Καρδίτσα, σίγουρα θα διακρίνουν τον συμπαγή, να ορθώνεται δυτικά, χωρίς όμως να ξέρουν την ταυτότητά του.
Βαρδούσια 38°36′58″N 22°04′12″E
Πολλοί επίσης δεν γνωρίζουν τα Βαρδούσια Όρη που βρίσκονται, μεταξύ Άμφισσας, Καρπενησίου και Λαμίας. Ένα από τα πιο όμορφα βουνά της Ελλάδας, οι λεγόμενες «Ελληνικές Άλπεις» που οι λάτρεις της ορειβασίας ορκίζονται στο όνομα του. Ένα μέρος από εκείνα που όποια εποχή και να τα επισκεφθεί κανείς πάντα θα έχουν διαφορετικές πανέμορφες εικόνες να σου προσφέρουν.Ένα τεράστιο ορεινό ασφάλτινο και χωμάτινο οδικό δίκτυο ξεκινά από την περιοχή του Μπράλου στις Θερμοπύλες και ενώνει τα μεγάλα ορεινά συγκροτήματα της κεντρικής Ελλάδος. Δυο χωριά φωλιάζουν κάτω από τα Βαρδούσια με πολύ καλή οδική πρόσβαση και από τις δυο πλευρές του βουνού. Ο Αθανάσιος Διάκος (Μουσουνίτσα) δυτικά και η Αρτοτίνα ανατολικά, δυο χωριά που διεκδικούν την πατρότητα του Ήρωα της επανάστασης Αθανάσιου Διάκου. Οι ντόπιοι επιμένουν να αποκαλούν το χωριό τους Άνω Μουσουνίτσα παρόλο που επίσημα άλλαξε όνομα το 1959. Προσεγγίζουμε οδικώς το χωριό Αθανάσιος Διάκος (Μουσουνίτσα). Από εκεί περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε4 με την χαρακτηριστική κίτρινη σήμανση που οδηγεί στα δύο ορειβατικά καταφύγια τα οποία βρίσκονται σε υψόμετρο 2000μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου