Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Το''παιδί-σύμβολο'' του Διστόμου τιμάται την Δευτέρα στην Αθήνα


Πηγή/Αναδημοσίευση: News People

Το ''παιδί - σύμβολο'' του Διστόμου, ο διαπρεπής επιστήμονας και αγωνιστής Αργύρης Σφουντούρης που καθήλωσε προ μηνός τους Γερμανούς με την περήφανη εμφάνισή του στο γερμανικό κρατικό κανάλι ZDF, θα μιλήσει την Δευτέρα στην Αθήνα, όπου και θα τιμηθεί σε  εκδήλωση  για τις γερμανικές οφειλές.
 
Πρόκειται για εκδήλωση που διοργανώνει τo Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με την Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα και το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα,με θέμα  «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Ελλάδα – Κατοχή – Αντίσταση: Ιστορική μνήμη - Διεκδίκηση - Δικαίωση», που θα γίνει την Δευτέρα στην Λέσχη Αξιωματικών στην Αθήνα, ημέρα εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην πόλη.
 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, περιλαμβάνει:
 
Ομιλία για το χρονικό της ημέρας από τον ταξίαρχο Νικόλαο Δελατόλα Διευθυντή της ΔΙΣ (Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού).
 
Προβολή οπτικοακουστικού υλικού για το χρονικό της ημέρας, παραγωγή του Πολεμικού Μουσείου.
 
Ομιλία με θέμα «Τεκμηριωμένη ενημέρωση για τις γερμανικές οφειλές στην Ελλάδα» από τον Στέλιο Περράκη, Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
 
Η ορχήστρα της Πολεμικής Αεροπορίας θα παρουσιάσει δύο τραγούδια από τον κύκλο τραγουδιών η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, που θα ερμηνεύσει η Ρίτα Αντωνοπούλου.
 
Ο ηθοποιός και Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας, Στέφανος Ληναίος θα απαγγείλει το ποίημα «Ηχήστε οι Σάλπιγγες» που απήγγειλε ο Αγγελος Σικελιανός στη κηδεία του Κωστή Παλαμά το 1943.
 
Θα χαιρετίσουν ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς «Die Linke» Wolfgang Gehrcke.
 Επίσης θα χαιρετίσει ο Γερμανός καθηγητής της Ιστορίας του Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Βρέμης και ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων -και γνώστης της ελληνικής φλώσσας- Christoph Schminck-Gustavus.( είναι ο συγγραφέας του δίτομου έργου που αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της Σφαγής των Λιγκιαδων Ιωαννίνων, που συγκλόνισε τον σημερινό Πρόεδρο της Γερμανίας,όπως έχει πει ο ίδιος)
 
Μια ιδιαίτερη στιγμή θα είναι -όπως προτάξαμε - ο χαιρετισμός από το ''παιδί - σύμβολο του Διστόμου'', τον Αργύρη Σφουντούρη στον οποίο θα επιδοθεί τιμητική πλακέτα. Επίσης θα τιμηθούν ζώντες αντιστασιακοί.
 
Να σημειωθεί ότι μόλις κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αργύρη Σφουντούρη ''Πενθώ για την Γερμανία.Το Παράδειγμα του Διστόμου'' από τις εκδόσεις Βεργίνα.
 
(Η εκδήλωση θα γίνει στη ΛΑΕΔ -Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων- Ρηγίλλης 1 & Βασιλίσσης Σοφίας με ώρα έναρξης της εκδήλωσης 20.00 - λήξη προσέλευσης 19.45).

http://distomo.blogspot.gr/




Δεν υπάρχουν σχόλια: