Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ: Oι δημότες πληρώνουν τέλη. που όμως δεν αξιοποιούνται στον τόπο τους.


 
Στο Δημοτικό συμβούλιο Δήμου Δελφών την Παρασκευή 27-12-2013 συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου.
Για ενημέρωση σας στέλνουμε τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του δημοτικού συμβούλου της κίνησης "ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ" Παναγιώτη Μέγκου.
 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  28-12-2013

 
    ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

    Κύριε Πρόεδρε, κες & κοι σύμβουλοι, η σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ., έχει ιδιαίτερη σημασία για δύο λόγους:
 
1ος ο Προϋπολογισμός απεικονίζει την σκέψη της δημοτικής αρχής και την πολιτική της βούληση για το πώς θέλει και διοικεί τον δήμο, καταδεικνύοντας τα παραπάνω από τον τρόπο διαχείρισής του.
 
2ος είναι ο τελευταίος Προϋπολογισμός που συζητάμε στην θητεία αυτής της δημοτικής Αρχής. Αυτόματα γίνεται μια σύγκριση του τελευταίου με όλους τους προηγούμενους. Διαβάζουμε λοιπόν μέσα από αυτούς και την πορεία υλοποίησής τους, μια πραγματικότητα, που δείχνει την κατάσταση του δήμου μας, αλλά και το γενικότερο περιβάλλον, οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών μέσα στις οποίες λειτουργήσαμε.
 
     ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
     Για μας ο Προϋπολογισμός δεν είναι μια απλή απαρίθμηση στοιχείων, μια λογιστικού τύπου προσέγγιση των οικονομικών πεπραγμένων και σχεδιασμών της δημοτικής αρχής. Δεν είναι μια κενή προσέγγιση και ανάγνωση των αριθμών. Έσοδα – έξοδα, ποσοστά υλοποίησης και επιτυχίας.
     Όπως διαπιστώσατε κύριοι σύμβουλοι, αλλιώς διάβασε και ερμήνευσε τα αριθμητικά στοιχεία του Προϋπολογισμού ο κος δήμαρχος, αλλιώς ερμηνεύτηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση. Οι αριθμοί μπορούν να διαβαστούν με τρόπο διαφορετικό από τον καθένα.
      Ο Προϋπολογισμός για μας είναι ένα δυναμικό στοιχείο έκφρασης της πολιτικής του δήμου, μέσα από την πρακτική εφαρμογή του, σε συνάρτηση πάντα με τις πολιτικές που ακολουθείς και ασπάζεσαι, ενταγμένος σε συγκεκριμένο περιβάλλον, πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, που έχει διαμορφωθεί γενικότερα.
      Η μοναδική επισήμανση που κάνουμε διαβάζοντας τον Προϋπολογισμό και συγκρίνοντάς τον με τους προηγούμενους, είναι πως σε απόλυτους αριθμούς είναι μειούμενος ως προς τα έσοδα, λογικό από την στιγμή που μειώθηκε δραστικά ο ΚΑΠ, ενώ την απόκλιση που διαπιστώνουμε (άλλοτε 75% & αλλού 83%), ως προς την είσπραξη των τελών, μπορούμε να την θεωρήσουμε φυσιολογική.
 
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΡΕΟΥΣ
    Μέσα σε τι περιβάλλον λειτουργούν όμως οι δήμοι στην χώρα μας σήμερα;
    Αυτό έχει μεγάλη σημασία για μας και πρέπει να καταδειχθεί.
    Το σύνολο σχεδόν των δημάρχων και των δημοτικών αρχών της χώρας, προέρχονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Οι δήμοι στήριξαν τις κεντρικές πολιτικές τα 3 τελευταία χρόνια, που διαλύουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την έχουν κάνει ανίσχυρη και μέσο αυτής περνάνε τον τόπο σε ξένα χέρια,  σε καθεστώς ουσιαστικά αποικιοκρατίας.
   Όλοι σας έχετε ακούσει το όνομα του κου Φούχτελ. Το Μάϊο του 2010 ο Γ. Παπανδρέου συμφώνησε με την Μέρκελ, για το πέρασμα 12 μεγάλων δήμων της χώρας, κάτω από Γερμανικό ουσιαστικό έλεγχο & εποπτεία. Οι δήμοι της χώρας μας ήταν οι λιγότερο χρεωμένοι στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.
Το χρέος τους αντιστοιχούσε στο 0,8% του ΑΕΠ της χώρας, όταν σε άλλες χώρες το χρέος των δήμων αντιστοιχούσε στο 5%, 6% & 7%. Οι δήμοι της Γερμανίας επίσης είναι υπερχρεωμένοι. Έπρεπε να βρεθεί τρόπος να δανειστούν χρήματα και να βρουν πόρους, χωρίς να επηρεάζεται η δική τους οικονομία. Αν οι υπερδανεισμένοι δήμοι της Γερμανίας, που βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας, ζητούσαν χρηματοδότηση, από τα ταμεία της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, θα αύξαναν το δημόσιο χρέος και έλλειμμα της χώρας τους, με κίνδυνο την πιστοληπτική ικανότητα της Γερμανίας. Ο άλλος δρόμος δανεισμού τους από τις Τράπεζες είχε αποκλειστεί επί της ουσίας, γιατί έχουν υποθηκεύσει όλες τις εμπράγματες εγγυήσεις τους, π.χ. ακίνητη περιουσία, ακόμα και τα φορολογικά τους έσοδα της επόμενης δεκαετίας!!! (τα στοιχεία έχουν δοθεί από την ίδια την γερμανική επιτροπεία). Σήμερα θέλουν να πάρουν από την Τ.Α. της δικής μας χώρας 3 πράγματα: την γη, (ορυκτό πλούτο και πρωτογενή τομέα), την ενέργεια και την διαχείριση σκουπιδιών.
 
    ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
    Για όλα αυτά η δημοτική μας παράταξη αντιδρά και φωνάζει τρία χρόνια.
    Ενημερώνει τους πολίτες του δήμου μας συνεχώς. Έχει επανειλημμένα καλέσει την δημοτική αρχή να σταθεί κυματοθραύστης απέναντι στην λαίλαπα αυτή, να μην συναινέσει στις κυβερνητικές πολιτικές, να προασπίσει τους πολίτες του δήμου, το βιοτικό τους επίπεδο, τα δικαιώματά τους.
Οι δήμοι είναι στην πυραμίδα της κρατικής διάρθρωσης,  πιο κοντά από κάθε άλλο θεσμό, σε άμεση σχέση με τον πολίτη. Είναι αυτοί που παρέχουν στον πρώτο βαθμό κοινωνικές παροχές, που προασπίζουν την δημοκρατία, που πρέπει να εφαρμόσουν πολιτική ανάπτυξης για τον τόπο.
Πως εφαρμόστηκε αυτή η πολιτική στον Δ. Δελφών; Με ποιο τρόπο και για ποιο σκοπό δημοπρατεί και αναθέτει 3 χρόνια έργα στον δήμο;
Τι ανταπόκριση έχουν τα έργα στο κοινωνικό σύνολο και πως βοηθάνε την ανάπτυξη στον τόπο; Πως θα σταματήσουμε την μετανάστευση των παιδιών μας, των νέων ανθρώπων, του πιο παραγωγικού τμήματος της κοινωνίας μας;
Ποτέ δεν απαντήσατε για την χρησιμότητα των έργων που αποφασίζατε να υλοποιήσετε. Κανέναν δεν πείσατε για την αναγκαιότητα αυτών των έργων, την αναπτυξιακή τους προοπτική. Μελέτες επί μελετών και αναθέσεις. Κατακερματισμός των έργων και αναθέσεις ήταν και είναι η πάγια πρακτική λειτουργίας αυτά τα χρόνια.
Η Δ. Αρχή του δήμου μας δεν κατάφερε να δώσει προοπτική να δουλέψει σε ουσιαστικές κατευθύνσεις και να εξυπηρετήσει τον τόπο.
Παρακολουθώντας την σημερινή αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, την στείρα οικονομική, μας έρχεται στην σκέψη μια λαϊκή παροιμία: « Δυό γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα». Οι χαρακτηρισμοί της παροιμίας δεν αφορούν τα πρόσωπα του συμβουλίου μας, αλλά είναι δεικτικοί ως προς την κατάσταση που έχουμε περιέλθει. Τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, το περιβάλλον που ζούμε είναι πεδίο πολέμου και σεις εδώ συζητάτε, «… τόσα τα έσοδα, τόσα τα έξοδα, δεν προλάβατε το έργο, το φτιάξαμε το έργο» κλπ. Καταρρέει ο θεσμός της Τ.Α., και μαζί με αυτόν καταρρέουν βασικά στηρίγματα για την ζωή των ανθρώπων. 
 
            ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ
           Ο Δ. Δελφών, το δημοτικό συμβούλιο, πρέπει δυναμικά να αντισταθεί, να παλέψει, να απαιτήσει τώρα, για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης:
v  Να μην περικοπεί ούτε  ένα Ευρώ από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014. Να απαιτήσουμε κάθε μειωμένη καταβολή μέχρι σήμερα, να αντισταθμιστεί εντός του έτους.
v  Να αρνηθούμε την οποιασδήποτε αρμοδιότητα, που δεν εξασφαλίζει εκ των προτέρων τους αναγκαίους πόρους  και το απαραίτητο προσωπικό.  
v  Την αποτροπή των πολιτικών άμεσης και έμμεσης ιδιωτικοποίησης κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π.).
v  Την υπεράσπιση των κοινωνικών και εργασιακών κατακτήσεων και την αγωνιστική αντίσταση στις διαλυτικές ρυθμίσεις για την εφεδρεία και τις απολύσεις, τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, τη μείωση των μισθών. 
v   Την κατάργηση του "Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", που επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ.
v  Τη διεκδίκηση γενναίας αύξησης των διαθέσιμων πόρων στη νέα Προγραμματική Περίοδο  ισότιμα σε Δήμους και Περιφέρειες μέσα από την εφαρμογή του Δημοκρατικού προγραμματισμού.
v  Την υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου της χώρας, ιδιαίτερα από τον αρμαγεδώνα του ΤΑΙΠΕΔ. Υπεράσπιση του λιμανιού της Ιτέας!
v  Την αναπροσαρμογή των στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε λύση στο πρόβλημα χρηματοδότησης των κοινωνικών δομών της αυτοδιοίκησης (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι κλπ) με αξιοποίηση πόρων από τα λιμνάζοντα του ΕΣΠΑ.
 
ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ Δ. ΔΕΛΦΩΝ
v  Την διεκδίκηση πόρων από τον φυσικό πλούτο της γης του Δ. Δελφών, ιδιαίτερα από το νερό και τα ορυκτά.
v  Τον επιμερισμό χρημάτων στις Τοπικές κοινότητες του Δ. Δελφών, έτσι ώστε να έχουν την ελάχιστη  οικονομική αυτοτέλεια. Πληρώνουν τέλη οι δημότες τους, που όμως δεν αξιοποιούνται στον τόπο τους.
v  Την εφαρμογή και στήριξη ενός Συμμετοχικού Προϋπολογισμού. Να έχουν λόγο οι κατά τόπους συμπολίτες μας, για την αναγκαιότητα ή όχι του κάθε έργου που προτείνεται να γίνει στον τόπο τους, στο χωριό τους.
v  Τη  στήριξη δομών αλληλεγγύης (κοινωνικό παντοπωλείο, ιματιοθήκη απόρων, κοινωνικό φροντιστήριο, κοινωνικοί ξενώνες, κοινωνικό φαρμακείο κλπ)
 
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
Αξίζει να Ζεις & Να Αγωνίζεσαι γι’ αυτόν.
Δημοτική Κίνηση Πολιτών Δήμου Δελφών
«ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ»
 
ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ….
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: