Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ


Η επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας στον υπουργό Πολιτισμού

Τη δημιουργία των πρώτων υποβρύχιων μουσείων – ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων στις Βόρειες Σποράδες ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο τοποθετώντας τη Θεσσαλία στο επίκεντρο του πολιτιστικού, τουριστικού και καταδυτικού ενδιαφέροντος.



Να σας θυμίσουμε τη πρόταση μας για κάτι παρόμοιο στη τη περιοχή μας. http://karteria1.blogspot.com/2011/08/blog-post_8203.html



Αναλυτικά στην επιστολή του ο κ. Κ. Αγοραστός αναφέρει:

«Σας εκφράζω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την υλοποίηση του βραβευμένου έργου του Προτύπου Καινοτόμου Σχεδίου Ανάπτυξης (Π.Κ.Σ.Α.) με τίτλο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι».
Όπως γνωρίζετε το έργο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι» αποτελεί κορυφαία έκφραση ανάπτυξης και προβολής των ενάλιων πολιτιστικών θησαυρών της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων οι οποίοι θα λειτουργήσουν μέσα σε ένα εν δυνάμει επεκτάσιμο δίκτυο, σε συνδυασμό με την ύπαρξη του Ερευνητικού Κέντρου Ναυτικής Αρχαιολογίας και των κατάλληλα εξοπλισμένων και εξειδικευμένων Καταδυτικών Κέντρων, από τα οποία θα επιχειρούν σκάφη και θα μεταφέρουν επισκέπτες - αυτοδύτες στο χώρο των ναυαγίων, αποτελεί μία ρηξικέλευθη ανάδειξη τόσο του θαλάσσιου πλούτου της χώρας, όσο και του αρχαίου ναυτικού πολιτισμού της.
Το έργο δύναται να υλοποιηθεί στις Βόρειες Σποράδες (Σκιάθο, Αλόννησο, Σκόπελο) και στις λοιπές βραχονησίδες της περιοχής, που αποτελούν νησιωτικές περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και σημαντικής αξίας ενάλιο αρχαιολογικό πλούτο. Κατόπιν δύναται να επεκταθεί στην περιοχή του δυτικού Παγασητικού κόλπου, στο Δήμο Αλμυρού από την Αμαλιάπολη μέχρι πέντε μίλια νοτιότερα στο Ακρωτήριο Τηλέμαχος συμπεριλαμβανομένου του κόλπου Νηές.
Με τη συμμετοχή του συνόλου των τοπικών φορέων των νήσων, του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, των πολιτιστικών και επαγγελματικών φορέων, πιστεύουμε ότι το έργο αυτό θα ευνοήσει την τουριστική ανάπτυξη, όχι μόνο της συγκεκριμένης νησιωτικής περιοχής της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και της Ελλάδας συνολικά, γιατί αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ανάδειξη του ενάλιου πολιτιστικού μας θησαυρού σε διεθνή κλίμακα, όπως και έξοχο παράδειγμα για όλες τις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές της χώρας.
Θα σας παρακαλούσα να στηρίξετε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των φορέων που συμμετέχουν στο έργο με σκοπό τη δημιουργία των πρώτων υποβρύχιων μουσείων- ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων. Στις αρχές του φθινοπώρου θα σας υποβάλλουμε τη πρότασή μας προς αυτή τη κατεύθυνση και θα σας την παρουσιάσουμε αναλυτικά.
Καθώς η συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την περαιτέρω πορεία και την επίτευξη των στόχων της πρότασης, παρακαλούμε για τη στήριξη του έργου από τις υπηρεσίες σας.
Η επίτευξη του εγχειρήματος είναι απόλυτα εφικτή, δημιουργεί σημαντικά έσοδα και τοποθετεί την Ελλάδα στο επίκεντρο της πολιτιστικής, τουριστικής και καταδυτικής προσοχής της υφηλίου, με σημαντικά οφέλη στην περιφερειακή ανάπτυξη παραμεθορίων περιοχών.
Το «Άνω Μαγνήτων Νήσοι» αποτελεί κορυφαίο έργο σύγκλισης του πολιτισμού και του τουρισμού με σκοπό την ανάπτυξη της περιφέρειας μέσω της δημιουργίας παγκόσμιου καινοτόμου ανταγωνιστικού προϊόντος.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας και περιμένω τον καθορισμό της ημερομηνίας συνάντησής μας».













Δεν υπάρχουν σχόλια: