Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

ΠΡΟΣΤΙΜΑ «ΦΩΤΙΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ


Αυξήσεις για τις παραβάσεις στο νέο ΚΟΚ

Νέα τσουχτερά πρόστιμα για τροχαίες παραβάσεις προβλέπονται στον υπό τροποποίηση Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στο φθινόπωρο από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Μέχρι και 60% αυξάνεται το πρόστιμο για στάθμευση σε ράμπα εισόδου/ εξόδου και από 150 ευρώ εκτινάσσεται στα 325 ευρώ, ενώ για τη στάθμευση σε πεζοδρόμιο από 80 ευρώ εκτινάσσεται σε 120 ευρώ.
Ανάλογες αυξήσεις προβλέπονται για την παρεμπόδιση κυκλοφορίας του τραμ και από 150 ευρώ το πρόστιμο εκτινάσσεται σε 225 ευρώ.
Χέρι όμως βάζει το υπουργείο και στις κόντρες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Έτσι, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.050 ευρώ από 700 που ισχύει σήμερα.
Αμείλικτος θα είναι ο νέος ΚΟΚ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», όσον αφορά την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη όπου από 700 ευρώ το πρόστιμο αυξάνεται σε 1050 ευρώ, την παραβίαση STOP όπου το πρόστιμο αυξάνεται σε 900 ευρώ από 700 που ισχύει σήμερα και την οδήγηση σε κατάσταση μέθης όπου το πρόστιμο θα παραμείνει μεν το ίδιο (700 και 1.200 ευρώ) αλλά θα επιμηκυνθεί ο χρόνος αφαίρεσης του διπλώματος οδήγησης.
Το υπουργείο προσανατολίζεται και σε επανακαθορισμό των ορίων ταχύτητας για τους οδικούς άξονες εκτός κατοικημένων περιοχών, πλην των μεγάλων αυτοκινητόδρομων όπου το όριο ταχύτητας παραμένει στα 130 χλμ την ώρα.
Ο νέος ΚΟΚ ωστόσο προβλέπει και μείωση ποινών για παραβάσεις όπως είναι το κράνος, οι ζώνες σαλείας και η μη προσκόμιση ελέγχου από το ΚΤΕΟ. Έτσι, το πρόστιμο για μη χρήση κράνους ή ζώνης ασφαλείας από 700 ευρώ μειώνεται σε 490 ευρώ.
Μειώσεις προβλέπονται για παραβάσεις όπως η απόρριψη αντικειμένων από κινούμενο όχημα και από 400 ευρώ ορίζεται σε 280, και η παραβίαση του ωραρίου τροφοδοσίας των καταστημάτων όπου το πρόστιμο από 400 ευρώ μειώνεται επίσης σε 280 ευρώ.





1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Να ετοιμαστούν οι βλαχοδήμαρχοι να σβήνουν ψήφους και να παίρνουν κλήσεις.(Ανάποδα τα είπα).