Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

H εκεχειρία έληξε στον ΣΥΡΙΖΑ -Η «φρουρά του Τσίπρα» πιέζει τον Κασσελάκη να αποχωρήσει.

 



ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αλέξης Τσίπρας δοκίμασε τις δυνάμεις του Στέφανου Κασσελάκη και επιχείρησε να τον αμφισβητήσει μέσω της Όλγας Γεροβασίλη. Η προσπάθεια εκείνη απέτυχε, αλλά η παύση των εχθροπραξιών που ακολούθησε ήταν προσωρινή. Αυτό που βλέπουμε αυτές τις μέρες είναι ότι η πλευρά του Τσίπρα, μέσω της «φρουράς» του, συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει τον πόλεμο φθοράς. 

Τότε, τον Φεβρουάριο, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει για τον νυν ότι δεν μπορούσε να ζητά λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Άλλοι προεξοφλούσαν και άλλοι ήλπιζαν ότι ο Κασσελάκης δεν θα τα πήγαινε καλά στις ευρωεκλογές και θα αναγκαζόταν να παραιτηθεί. 

Εκείνος όμως δεν τα πήγε τόσο άσχημα. Μπορεί να μην έπιασε τον στόχο που έβαλε, αλλά αν προσθέσει κανείς τις δυνάμεις που έφυγαν λόγω διασπάσεων (Ομπρέλα και Κόσμος), παρέμεινε σχεδόν στα ίδια. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε καθοδική πορεία από την επομένη του δημοψηφίσματος του 2015. Δεν τον έφτασε ο Κασσελάκης σε αυτή την κατάσταση. Αυτά ήταν γνωστά. Όπως ήταν και ότι ο Τσίπρας παραμέρισε –και ουδέποτε αποχώρησε– για να αναλάβει άλλος τις ήττες που έρχονταν, σε περιφερειακές και ευρωεκλογές, όσο εκείνος θα διόρθωνε το πολιτικό του προφίλ, με τις οδηγίες διεθνούς εταιρείας επικοινωνίας και μάρκετινγκ.

Η «φρουρά» του Τσίπρα, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έβαλαν μέσα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι χρωστάνε στους εργαζόμενους τους  παλιούς μισθούς, επιχειρεί να τα φορτώσει όλα στον Κασσελάκη, ενώ του στέλνει και προειδοποιητικά πυρά για να φύγει «με το κεφάλι ψηλά» πριν αρχίσει η νέα επίθεση.


Αυτά που δεν ήταν γνωστά ήταν τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους και όσα είχαν συσσωρευτεί στα κομματικά ΜΜΕ τα προηγούμενα χρόνια, προκαλώντας μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Ούτε για αυτό το πρόβλημα όμως ευθύνεται ο Στέφανος Κασσελάκης, καθώς τα χρέη δημιουργήθηκαν από τους προηγούμενους που έφυγαν και καλείται τώρα εκείνος να βρει τη λύση. 


Η «φρουρά» του Τσίπρα, παρότι γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έβαλαν μέσα τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και ποιοι χρωστάνε στους εργαζόμενους τους παλιούς μισθούς, επιχειρεί να τα φορτώσει όλα στον Κασσελάκη, ενώ του στέλνει και προειδοποιητικά πυρά για να φύγει «με το κεφάλι ψηλά» πριν αρχίσει η νέα επίθεση. Θα πτοηθεί ο Κασσελάκης; Ως τώρα δεν φάνηκε να πτοείται. Υπάρχει όμως και η μάχη που διεξάγεται στο παρασκήνιο, πέρα από τη φανερή. 

Ο Κασσελάκης δεν έχει καμία αμφιβολία ότι εδώ και καιρό γίνεται προσπάθεια υπονόμευσής του, όπως αναφέρει σε πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί. Αυτό το νόημα είχε και το tweet με το οποίο πριν λίγες μέρες καλούσε τον Αλέξη Τσίπρα να δηλώσει αν ενδιαφέρεται για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς να σταματήσει να τον υπονομεύει. Αυτός ήταν επίσης και ο λόγος για τον οποίο άφησε ως απάντηση τις αιχμές για «μαύρα», για πληρωμές τρολ κ.ά.  

Οι 87 που υπέγραψαν το κείμενο με το οποίο ασκείται κριτική στον Κασσελάκη και ζητάνε ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς για να τον πιέσουν είναι η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα. Θεωρούν ότι η αποστολή (και η χρησιμότητα) του Κασσελάκη τελείωσε και τώρα πρέπει να αποχωρήσει για να περάσει το κόμμα σε μια μεταβατική κατάσταση. Ποια είναι αυτή;

Δεν λένε καθαρά τι επιδιώκουν, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτή η ομάδα, που αμφισβητεί τον Κασσελάκη, ομνύει στο όνομα του Τσίπρα. Εκείνος δεν θέλει να επιστρέψει σε έναν μικρό ΣΥΡΙΖΑ. Για την ώρα προτιμά να είναι εκτός και να πετάει πέτρες μέχρι να τον αναγκάσει να φύγει. Ο ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς που θέλει να δημιουργηθεί στη θέση των δυο κομμάτων δεν έχει ρόλο για τον νυν πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με στέλεχος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, πολλοί από τους 87 βλέπουν θετικά την υποψηφιότητα του Χάρη Δούκα στο ΠΑΣΟΚ και ελπίζουν να εκλεγεί αυτός, καθώς πιστεύουν ότι θα κάνει πράξη την ένωση. Δεν θεωρούν όμως ότι ο Δούκας μπορεί να είναι και στην πορεία ο ηγέτης που χρειάζεται ένας τέτοιος φορέας. Ο Αλέξης Τσίπρας δουλεύει εδώ και έναν χρόνο περίπου πάνω σε αυτό, για να φτιάξει το κατάλληλο προφίλ που θα τον βοηθήσει να διεκδικήσει την ηγεσία. Ακόμα καλύτερα γι' αυτόν θα ήταν να του την προσφέρουν. 

Ο Κασσελάκης θέλει να οδηγήσει αυτός το κόμμα στις εθνικές εκλογές με τα χέρια ελεύθερα και χωρίς να υπονομεύεται. Η πλευρά του Τσίπρα όμως δεν το θέλει και γι' αυτό του διαμηνύουν να φύγει, πριν δεχθεί μεγαλύτερο πόλεμο. Ο καθένας απειλεί με ό,τι χαρτί έχει αυτές τις μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κάποιοι ίσως και να μπλοφάρουν. 

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: