Κυριακή 13 Ιουνίου 2021

Γιατί ο υψηλός πληθωρισμός θα αποδειχθεί παροδικός.

 



Τα "γεράκια" του πληθωρισμού είναι εξοργισμένα που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπως η Lael Brainard, συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι η τρέχουσα "έκρηξη" του πληθωρισμού είναι πιθανότατα "μεταβατική" − όπως έπραξε η Brainard για άλλη μία φορά την 1η Ιουνίου, σε τηλεδιάσκεψη που διοργανώθηκε από το Economic Club της Νέας Υόρκης. Ανησυχούν ότι η Fed μένει πίσω σε σχέση με την "καμπύλη", χάνει τον έλεγχο του αφηγήματος και επιτρέπει στις προσδοκίες για υψηλό πληθωρισμό να ενσωματωθούν στη σκέψη των καταναλωτών, των ανθρώπων του επιχειρείν και των "παικτών" στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ίσως, όμως, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό να μην εδραιώνονται τόσο γρήγορα. Ίσως αυτοί οι ίδιοι καταναλωτές, στελέχη και traders να υπερβαίνουν τον βραχυπρόθεσμο "θόρυβο" και αντιλαμβάνονται (σωστά;) ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει σε ένα μεσαίο επίπεδο τα ερχόμενα χρόνια.

Η τάση η οποία δείχνει τον αναμενόμενο πληθωρισμό τα επόμενα πέντε χρόνια σε λίγο περισσότερο από 2,4%, αισθητά πάνω από τον στόχο της Fed για 2%, με βάση το breakeven rate των 5ετούς διάρκειας κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ σε σχέση με τα χρεόγραφα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό, είναι πραγματικά ελαφρώς ανησυχητική. Η Fed μπορεί να έχει δεσμευθεί να αφήσει τον πληθωρισμό να κινηθεί πάνω από 2% για κάποιο −απροσδιόριστο− χρονικό διάστημα, προκειμένου να αντισταθμίσει τη μακροχρόνια περίοδο που ο τελευταίος ήταν κάτω του 2%, ωστόσο το μέσο ποσοστό 2,4% για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κάπως υψηλό. Οι άνθρωποι πιθανόν να συνηθίσουν σε αυτό το ποσοστό και μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για τη Fed να μειώσει τις προσδοκίες ακόμα και στο 2%.

Η Fed του Cleveland, ωστόσο, προβλέπει πληθωρισμό κάτω του 1,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια – κάτω, δηλαδή, από το ποσοστό που επιδιώκει η Fed. Εάν η πρόβλεψη αυτή αποδειχθεί σωστή, η Fed θα πρέπει να επικριθεί από την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ότι δεν έχει ενισχύσει αρκετά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Διαφοροποίηση

Ποια "γραμμή" είναι, όμως, η σωστή; Η πρώτη βασίζεται σε μία και μόνη μεταβλητή, δηλαδή το χάσμα μεταξύ της απόδοσης των παραδοσιακών 5ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και της απόδοσης των κρατικών τίτλων ίδιας διάρκειας οι οποίοι προστατεύονται από τον πληθωρισμό. Αυτό το χάσμα, γνωστό ως τιμολογούμενο ασφάλιστρο πληθωρισμού (breakeven rate), αντιπροσωπεύει λίγο έως πολύ αυτό που οι συμμετέχοντες στην αγορά κρατικών ομολόγων αναμένουν ως μέσο ετήσιο πληθωρισμό.

Οι προβλέψεις της Fed του Cleveland συνυπολογίζουν, από την άλλη πλευρά, δεδομένα τόσο της αγοράς όσο και ερευνών, συμπεριλαμβανομένου του προβλεπόμενου πληθωρισμού τιμών καταναλωτή, δεδομένα από την πορεία των παραγώγων και παλαιότερα στοιχεία από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς και από τα βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης λήξης χρεόγραφα του αμερικανικού Δημοσίου. Λαμβάνουν υπ’ όψιν, τέλος, τις προβλέψεις της Έρευνας των Επαγγελματιών.

Δεδομένων των αποδεδειγμένων πλεονεκτημάτων της διαφοροποίησης πηγών στοιχείων, ο συνθετικός δείκτης της Fed του Cleveland είναι πιθανότατα πιο ακριβής από τον δείκτη breakeven των ομολόγων. Το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής Fed διαθέτει επίσης έναν συνθετικό δείκτη στον οποίο λαμβάνονται υπ’ όψιν ακόμα περισσότερα δεδομένα, ωστόσο ενημερώνεται μόνο μία φορά ανά τρίμηνο. Ήταν στο 2,01% το α’ τρίμηνο, πριν την εκτίναξη των φόβων για τον πληθωρισμό.

"Κλειδί" η αύξηση της απασχόλησης

Στην ομιλία της την 1η Ιουνίου η Brainard είπε ότι ακόμα και τα χρεόγραφα που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (γνωστά ως TIPS) δεν υποδεικνύουν μια ανησυχητική εικόνα. "Στην πραγματικότητα", είπε, "από την κυκλοφορία των στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο η αντιστάθμιση πληθωρισμού με βάση τα TIPS για τα επόμενα πέντε χρόνια έχει κινηθεί προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω".

Η Brainard επεσήμανε ότι η απασχόληση στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι μειωμένη κατά 8 εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε σχέση με πριν από την πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια για τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία και να μειώσουν την ανοδική "πίεση" στους μισθούς. Είπε επίσης ότι τα μεταχειρισμένα οχήματα, τα αεροπορικά εισιτήρια και οι διαμονές σε καταλύματα αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 1/3 της μηνιαίας αύξησης των τιμών, εξαιρουμένων τροφίμων και ενέργειας τον Απρίλιο, παρόλο που αποτελούν μόνον το 3% του καλαθιού αγορών του καταναλωτή. Έτσι, η αύξηση των τιμών παραμένει "στενή" και ειδικού χαρακτήρα.

Δεν υπάρχει περιθώριο να εξετάσουμε εδώ αναλυτικά όλα τα επιχειρήματα σχετικά με τον πληθωρισμό. Ωστόσο, μια άλλη καθησυχαστική πηγή είναι μια συνέντευξη του David Rosenberg, προέδρου της Rosenberg Research στο Quill Intelligence, με τον τελευταίο να σημειώνει ότι είναι οπαδός της μεθόδου υπολογισμού της Cleveland Fed για τις προσδοκίες όσον αφορά τον πληθωρισμό. Μερικά από τα επιχειρήματά του: οι τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν λόγω κερδοσκοπικής δραστηριότητας και όχι λόγω πραγματικής ζήτησης, οπότε είναι πιθανό να μειωθούν. Μεγάλο μέρος της πλεονάζουσας ζήτησης αγαθών έχει ήδη καλυφθεί και η τελευταία εξασθενεί, ενώ υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορούν να καταναλώσουν οι άνθρωποι σε παρόχους υπηρεσιών όπως τα εστιατόρια. Η προσφορά εργασίας θα αυξηθεί με τη λήξη των έκτακτων παροχών ανεργίας, ενώ ο τραπεζικός δανεισμός εμφανίζεται ήπιος, υποδηλώνοντας ότι οι καταναλωτές προτιμούν να αποταμιεύουν χρήματα παρά να δανείζονται και να ξοδεύουν.

Τα "γεράκια" ενδέχεται ακόμα κι έτσι να αποδειχθούν στο τέλος σωστά, ωστόσο προς το παρόν η πλειονότητα των στοιχείων συνηγορεί στο ότι ο σημερινός υψηλός πληθωρισμός είναι "αφύσικος" και παροδικός.


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: