Kατατέθηκε η ελληνική πρόταση «White Dragon» για τα σημαντικά έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (IPCEI) υδρογόνου από ομάδα εταιρειών, στην οποία συμμετέχουν οι μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, τη Motor Oil, τη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, υπέβαλε προς την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε. την επενδυτική πρότασή τους, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην ελληνική επικράτεια, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.
Επιπλέον, βασικός στόχος του έργου «White Dragon» αποτελεί η ανάπτυξη, από τις συνεργαζόμενες εταιρείες, ενός ολοκληρωμένου βιομηχανικού ερευνητικού κέντρου υδρογόνου, στο πλαίσιο του κόμβου υδρογόνου υψηλής τεχνολογίας, έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η σκοπούμενη αναβάθμιση και κεφαλαιοποίηση των υφιστάμενων ενεργειακών υποδομών (ηλεκτρικά δίκτυα και αγωγοί φυσικού αερίου). Πρωτίστως οι αγωγοί φυσικού αερίου θα χρησιμοποιηθούν τόσο για τη μεταφορά του πράσινου υδρογόνου για άλλες χρήσεις, όσο και για την έμμεση αποθήκευσή του. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για ενεργειακό συμψηφισμό (Energy Net Metering) ως μια επιλογή μετάβασης μέχρι την πλήρη ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου. Για την επιτάχυνση αυτής της ανάπτυξης, στο πλαίσιο του «White Dragon», αρχικά θα γίνει προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), ώστε να μπορεί να δεχθεί αυξανόμενα ποσοστά υδρογόνου.
Στη συνέχεια, θα υλοποιηθεί μελέτη και κατασκευή ενός αποκλειστικού αγωγού μεταφοράς υδρογόνου στην Ελλάδα, καθώς και η υλοποίηση των πρώτων έργων υδρογόνου για τον κλάδο των μεταφορών με τις κατάλληλες υποδομές για τους σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου και την οδική μεταφορά και διανομή του. Τέλος, μέσω του ολοκληρωμένου έργου «White Dragon» θα διερευνηθεί η δυνατότητα μεταφοράς και εξαγωγής υδρογόνου μέσω του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου TAP, που ήδη συνδέει την Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου